Bakan Bolat: Türkiye, küresel ve bölgesel deðer zincirlerinin vazgeçilmez bir parçasý oldu
ABONE OL

Ýþ dünyasýnýn önemli etkinlikleri arasýnda yer alan ve 1 milyar dolarlýk iþ hacmi hedefleyen Müstakil Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (MÜSÝAD) EXPO 2024 Uluslararasý Ticaret Fuarý, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde devam ediyor.

Anadolu Ajansýnýn (AA) global iletiþim ortaðý olduðu fuar kapsamýnda düzenlenen Diplomatik Misyonlar Resepsiyonu'nda konuþan Bakan Bolat, MÜSÝAD EXPO'nun 1993'teki kuruluþundan bu yana uluslararasý ticareti teþvik etmek için önemli bir platform haline geldiðini söyledi.

Ýlki 1995'te düzenlenen Uluslararasý Ýþ Forumu (International Business Forum-IBF) ile birlikte MÜSÝAD EXPO'nun giriþimciler, yatýrýmcýlar ve politika yapýcýlar için baðlantý kurma ve iþbirliði yapma konusunda paha biçilmez fýrsatlar saðladýðýný dile getiren Bolat, "Bu platformlar, sürekli olarak çeþitli pazarlarý birbirine baðlayan ve küresel ekonomik baðlarý güçlendiren hayati köprüler olduklarýný kanýtladý." diye konuþtu.

Bolat, küresel ekonominin zayýf gidiþatýna, ticaret ve sanayi politikalarýnda artan korumacý eðilimlere, artan jeopolitik çatýþmalara ve komþu ülkelerdeki belirsizliðe raðmen Türkiye ekonomisinin üretim, istihdam ve ihracatta büyüme yörüngesini sürdürdüðünü kaydederek, ülke ekonomisinde son yýllarda yaþanan güçlü büyüme oranlarýný paylaþtý.

"TÜRKÝYE, KÜRESEL VE BÖLGESEL DEÐER ZÝNCÝRLERÝNÝN VAZGEÇÝLMEZ BÝR PARÇASI OLDU"

Bakan Bolat, Türkiye'nin uluslararasý alandaki iliþkilerini güçlendirmek için sürdürdüðü çalýþmalara iþaret ederek, özellikle Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý (ÝÝT) Ekonomik ve Ticari Ýþbirliði Daimi Komitesi (ÝSEDAK) ve Türk Devletleri Teþkilatý bünyesinde yürüttükleri projelerden bahsetti.

Türkiye'nin bölgedeki ülkelerle ticari ve ekonomik iliþkilerini, modern ve serbest ticaret anlaþmalarý, karma ekonomik komisyon toplantýlarý, iþ forumlarý ikili toplantýlarý ve ortak giriþimler gibi etkinliklerle güçlendirmeye devam ettiklerini anlatan Bolat, Türk müteahhitlerin yurt dýþýnda üstlendiði projelere iliþkin bilgiler paylaþtý.

Bolat, Körfez Ýþbirliði Konseyi (KÝK) ile ticaret hacminin 2,1 milyar dolardan 31,4 milyar dolara çýktýðýný ifade ederek, Türkiye ile KÝK arasýnda serbest ticaret anlaþmasý imzalanmasýna dair müzakerelerin sürdüðünü, bu anlaþma hayata geçtiðinde rakamýn çok daha fazla yükseleceðini söyledi.

"BÜYÜK ÖLÇÜDE MUTABAKAT SAÐLADIK"

Türkiye ile AB arasýndaki iliþkilerden ve Gümrük Birliðinden bahseden Bolat, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Gümrük Birliði, Türkiye'nin, modern üretim endüstrilerinin, küresel ve bölgesel deðer zincirlerinin vazgeçilmez bir parçasý olmasýný saðladý. Dengeli bir ticaretimiz var ve toplam ticaret hacmimiz geçen yýl 210 milyar dolara ulaþtý. Ayrýca AB'nin 5'inci büyük ticaret ortaðýyýz. Ýliþkiyi derinleþtirme yönündeki karþýlýklý çabalarýmýz aralýksýz devam ediyor. Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloðu'nu bu yýl ilk kez Brüksel'de bakanlar düzeyinde gerçekleþtirdik ve Gümrük Birliðinin güncellenmesine yönelik ilkeler üzerinde büyük ölçüde mutabakat saðladýk."

"GELECEÐÝN TEMELLERÝNÝ ATIYORUZ"

Ticaret Bakaný Bolat, Afrika ile karþýlýklý saygýya dayalý ve kazan-kazan esasý taþýyan ticaret diplomasisi faaliyetlerinin devam ettiðini belirterek, "2003'te sadece 7 milyar dolar olan Afrika ile ticaret hacmimiz 2023'te 37 milyar dolara çýktý." diye konuþtu.

Bu kýtada yürüttükleri projelerden bahseden Bolat, "Asya'da, Türkiye'nin büyüyen ekonomik ve kültürel baðlarý, bu dinamik ve hýzla geliþen bölgedeki iliþkileri güçlendirme taahhüdümüzün bir kanýtýdýr. Uzak Ülkeler Stratejimiz bölgeyle sürdürülebilir ve dengeli ticaret iliþkileri saðlamayý amaçlýyor." ifadelerini kullandý.

Bolat, dünyanýn farklý bölgelerinde yaþanan zorluklara karþý koymak ve belirsizlikleri, ticari engelleri ve çatýþmalarý aþmak adýna iþbirliðini geniþletmek için çabaladýklarýný kaydederek, MÜSÝAD EXPO kapsamýnda sadece mal ve hizmet ticareti yapmadýklarýný, fikir alýþveriþinde bulunduklarýný, dostluklar kurduklarýný ve herkese fayda saðlayan bir geleceðin temellerini attýklarýný sözlerine ekledi.