Bakan Bolat: Yapay zeka çaðý fýrsat ve sorumluluklarla dolu
ABONE OL

Ýzmir'in Çeþme ilçesinde, Vizyon 100 Platformu tarafýndan "Metal Yaka-Yapay Zeka ile Desteklenmiþ Robotlar" temasýyla düzenlenen Dijital CEO ve Liderler Zirvesi baþladý.

Etkinliðin açýlýþýna çevrim içi olarak katýlan Bakan Bolat, yükselen teknolojiyle birlikte yapay zeka çaðýnýn baþlangýcýnda olunduðunu söyledi.

Yapay zeka teknolojisinin, son birkaç yýlda kendi tarihinin en yüksek yatýrýmlarýný aldýðýný ifade eden Ömer Bolat, "Yapay zekanýn geliþmesiyle yapay zeka destekli robotlarýn üretim ve istihdam üzerinde etkileri olacaðý, iþ gücü piyasalarýnda deðiþim ve dönüþüme yol açabileceði ve en önemlisi yeni meslek ve iþ imkanlarý doðuracaðýný söylemek mümkündür. Fayda ve fýrsatlarýn yanýnda, yapay zeka çaðýnýn pek çok soru iþaretini ve kaygýyý da beraberinde getirdiðine dikkat çekmek gerekiyor. Bu kadar yýkýcý bir teknolojinin insanlýðý tedirgin etmesi kaçýnýlmazdýr. Hukuki ve güvenlikle ilgili riskler yanýnda bazý sosyal sorunlara da yol açma ihtimali, göz ardý edilemeyecek kadar önemlidir." diye konuþtu.

Bakan Bolat, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde, Türkiye ekonomisinde sürdürülebilir büyüme ve istikrarýn saðlanmasý için sektörlerin yapay zeka da dahil olmak üzere dijital dönüþüm ve deðiþimlere adaptasyonlarýna yönelik iþ birliði imkanlarý ve destekleri geliþtirmeye büyük önem verdiklerini anlattý.

- GÜMRÜKLERDE YAPAY ZEKA DESTEKLÝ "MUHAFIZ"

Dijital dönüþüm hamlesi ve dijital çaðýn gereklilikleri doðrultusunda teknik altyapýya yapay zeka destekli uygulamalarýn kazandýrýlmasý için çalýþmalarýný sürdürdüklerini anlatan Bolat, þöyle konuþtu:

"Bu kapsamda, gümrük süreçlerinin basitleþtirilmesi ve hýzlandýrýlmasý amacýyla gümrük iþlemlerinin aðýrlýklý olarak dijitalleþtirilmesinin yanýnda, gümrükler baþta olmak üzere Ticaret Bakanlýðýmýzýn birçok faaliyet alanýnda yapay zeka teknolojilerini de kullandýðýmýzý memnuniyetle belirtmek istiyorum. Gümrük sahalarýndan geçen eþyaya iliþkin muhtemel uyumsuzluklar veya taþýt hareketlerindeki anomalilerin 'Muhafýz' adý verilen bir yapay zeka yazýlýmý ile tespit ediyoruz. Ayrýca, gümrük kontrollerinde etkinliði artýrarak, zamandan tasarruf saðlayan araç ve konteyner tarama sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla üretilmesine imkan veren 'MÝLTAR' ekosisteminde de yapay zekayý devre aldýk. Böylece hem gümrük kontrollerinde uyumsuzluklarýn tespitinde, görüntülerin analiz edilerek riskli eþya ve kiþilerin tespit edilmesinde makine öðrenmesi tekniklerinden tahminleme yöntemi kullanýlmaktadýr."

- E-ÝHRACAT RAKAMLARI

Bakan Bolat, ihracat artýþýný teþvik eden, ithalatýn sürdürülebilir seviyelerde kalmasýný saðlayan, hizmetler sektöründe ise ülkenin potansiyelini daha etkin kullanýp ticaret fazlasý veren ve cari açýðý azaltan bir dýþ ticaret politikasý uyguladýklarýný, 9 aylýk verilerinin bu politikalarýn olumlu sonuç verdiðini gösterdiðini aktardý.

Temel hedeflerinin daha rekabetçi, daha yüksek katma deðer üreten, AR-GE, inovasyon ile tasarýmý ve markalaþmayý odak noktasýna alan, pazar çeþitlendirmesi yüksek bir ihracat yapýsý tesis etmek olduðunu ifade eden Ömer Bolat, þöyle devam etti:

"Dolayýsýyla, yalnýzca deðiþime ayak uydurmakla kalmayýp, deðiþime yön veren bir ülke olmayý, yatýrým, üretim, ihracat zincirinde sürdürülebilir üretimi tesis etmeyi ve katma deðerli ihracatý artýrmayý hedefliyoruz. Bu kapsamda, dijitalleþme alanýnda sunmuþ olduðumuz destekler ile iþletmelerin bu dönüþümü hýzlandýrmalarýna yardýmcý olmayý amaçlýyoruz. E-ihracat destekleri ile firmalarýmýzýn yurt dýþý pazaryerlerinde tanýtým ve sipariþ karþýlama hizmetlerine yönelik önemli destekler hayata geçirilmiþtir. 2023 yýlýndan itibaren baþvurularý alýnan destek mekanizmasý sayesinde firmalarýmýzýn dijitalleþmesini ve e-ihracat operasyonlarýný kolaylaþtýrmayý amaçlýyoruz. E-ihracatýn toplam ihracatýmýzdaki payý 2022'de yüzde 1,5, 2023'te de yüzde 2,1 iken, bu yýlýn ilk 8 ayýnda yüzde 2,7'ye yükselmiþtir. Yýl sonu hedefimiz ise yüzde 3 seviyesine ulaþmak ve 8 milyar dolar e-ihracatý baþarmaktýr. Temel hedefimiz, bu oraný 2028 yýlýnda yüzde 10'a yükseltmektir."

Ticaret Bakan Yardýmcýsý Mahmut Gürcan ve bazý sektör temsilcilerinin da konuþma yaptýðý zirve, yarýn sona erecek. Etkinlikte "Teknoloji & Yetenek Yönetimi", "Perakende & Saðlýk & Servisler", "Finans & Sigorta & Fintech", "Sanayi & Üretim", "Ulaþým & Otomotiv & Lojistik" ve "Giriþimcilik" ana baþlýklarýnda konuþmalarýný gerçekleþtirilecek.