Bakan Bolat: Yurt dýþýndan sipariþlerle ilgili yeni düzenleme bir þirkete yönelik deðil
ABONE OL

Ýstanbul Hazýr Giyim ve Konfeksiyon Ýhracatçýlarý Birliði (ÝHKÝB) tarafýndan düzenlenen ve Avrupa'nýn en büyük hazýr giyim etkinliði olma özelliði taþýyan Ýstanbul Hazýr Giyim ve Moda Fuarý'nýn (Ýstanbul Fashion Connection-IFCO) 6'ncýsý Ýstanbul Fuar Merkezi'nde baþladý.

Fuarýn açýlýþýna katýlan Bolat, burada basýn mensuplarýnýn sorularýný yanýtladý.

Sosyal medya platformu Instagram'a eriþim engeli getirilmesinin e-ticareti etkilediðine iliþkin bir yorum üzerine Bolat, "Instagram'dan yapýlan ticaret, e-ticaret kanununun (Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkýnda Kanun) tanýmýna girmiyor. Çünkü daha sonra telefon ile WhatsApp ile sözleþmeler yapýlýyor." diye konuþtu.

Bolat, bir gazetecinin ihracatta son dönemde yaþanan geliþmelere iliþkin sorusuna cevaben þu ifadeleri kullandý:

"Ýhracatta kan kaybýmýz yok. Son bir yýlda mal ihracatýmýz 8,8 milyar dolar, hizmet ihracatýmýz da 17,5 milyar dolar arttý. Ekonomimizin yüzünü güldüren en olumlu alanlarýn baþýnda ihracattaki, ekonomik büyümedeki baþarý gelmekte. Ýstihdamda, yüzde 8,4'e düþtü iþsizlik oranýmýz. Makro göstergelerimizdeki iyileþmeler ümit verici ve olumlu yönde ilerliyor."

- "AB VE ABD'DEKÝ CANLILIK BÝZE SÝPARÝÞ OLARAK DÖNECEK"

Ticaret Bakaný Bolat, hazýr giyim ve tekstil ihracatýndaki düþüþe iliþkin soruya þu yanýtý verdi:

"Temmuzda yüzde 7,5 arttý. (Avrupa'nýn etkisi var mý?) Gelmeye baþladýlar. Temel problem AB'de büyük bir ekonomik durgunluk var. Ortalama büyüme oraný yüzde 0,6 yýllýk. Talep çok düþük. AB'nin ithalatýnda yüzde 10'un üzerinde, konfeksiyon ithalatýnda yüzde 15'e yakýn kayýp var. Bu dýþ talep azlýðý. Burada da sipariþlere azalma olarak yansýdý. Ancak fuardaki canlýlýk gösteriyor ki Avrupa'daki alým heyetleri de koþa koþa gelmiþler. Ayný zamanda AB ve ABD'de faiz indirimlerinin baþlamasýný bekliyoruz. Bu, ekonomilerde canlanma meydana getirdiði zaman talep artacak ve bize sipariþ olarak geri dönecek."

- "YURT DIÞINDAN SÝPARÝÞLERLE ÝLGÝLÝ YENÝ DÜZENLEME BÝR ÞÝRKETE YÖNELÝK DEÐÝL"

Bakan Bolat, yurt dýþýndan posta veya hýzlý kargo taþýmacýlýðý yoluyla Türkiye'de gerçek bir kiþiye gelen ticari olmayan eþyalar için uygulanan 150 avro kýymet bedelinin 30 avro olarak güncellenmesine iliþkin de deðerlendirmelerde bulundu.

"(Çin merkezli çevrim içi alýþveriþ platformu) Temu ile yeni bir düzenleme geldi. Bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyuldu?" þeklindeki soru üzerine Bolat, þu cevabý verdi:

"Bu, bir firma, þahsa ya da ülkeye yönelik bir düzenleme deðil. Genel bir ithalat düzenlemesi. Þunu gördük; e-ticaret ile ilgili yapýlan iþlemlerde sektörlerde, ürünlerde çok hýzlý deðiþimler oluyor. Çok hýzlý pazar paylarý deðiþimleri meydana geliyor. Özellikle küçük esnaf, tüccarlar, ticaret odalarý, esnaf odalarý, sanayi odalarý bize bu konuda yoðun þikayette bulundu. Tüketicilerden de kalitesizlik, ürün güvenliði, tehlikeli ürün noktasýnda þikayetler çokça yapýldý. Hem ilgili bakanlýklarýmýz ile istiþare ettik hem bu ilgili ticaret ve esnaf odalarý, TOBB, TÝM gibi kuruluþlar ile istiþare ettik. Onlarýn da umumi arzusu üzerine bu yeni düzenlemeyi getirdik. Buradaki amacýmýz ülkemizin ekonomisinde üreten kesimin ve ekonomideki esnaf, KOBÝ, tacir, maðaza sahibi gibi kesimlerin yoðun bir þekilde pazar ve istihdam kaybý yaþamasýnýn ve ülkemizin döviz kaybý þeklindeki olumsuz etkilerin azaltýlmasý. Bu gaye ile bu deðiþiklik yapýldý."

- "BÜTÜN GÖSTERGELERDE HEDEFLER YÖNÜNDE ÝLERLÝYORUZ"

Ticaret Bakaný Bolat, ihracatçýlarýn kur ile ilgili þikayetlerinin olduðuna yönelik bir yoruma karþýlýk þunlarý kaydetti:

"Orta Vadeli Program çok iyi gidiyor. Bütün göstergelerde hedefler yönünde ilerliyoruz. Ýhracatçýlarýmýz ile de girdi maliyetlerinin düþürülmesi yönünde ortak çalýþmalar yapýyoruz. Açýlýþ konuþmasýnda ihracatçýlara yönelik bütün destekleri anlattým. Hatta yýlýn ikinci yarýsý için ilave destek amacýyla ek bütçe istedik. Bütçemizin büyük bölümünü ihracatçýlarýmýza destek, personel maaþý, SGK primine, bazý gümrük kapýlarýmýzýn yenilenmesine ayýrýyoruz. Bu noktada küresel talep hýzlandýkça ihracatçýlarýmýzýn sipariþleri daha da artacak. Birlikte yeni rekorlar kýracaðýz. Zaten þu anda temmuz itibarýyla yýllýk 261,5 milyar dolara ulaþtýk. OVP hedefini gerçekleþtirme noktasýnda hýzla ilerliyoruz."

- "EMLAKTA YENÝ DÜZENLEME FÝYATLARIN GEREKSÝZ YERE ÞÝÞÝRÝLMESÝNÝ ÖNLEYECEK"

Bakan Bolat, ilan sitelerinde 15 Eylül'de baþlamasý beklenen yeni düzenlemeye iliþkin þu bilgileri verdi:

"Her düzenleme yeni bir ihtiyaçtan doðmakta. Ýlan siteleri ile alakalý geçen yýl 1 Kasým'da kimlik ve adres doðrulamayý getirmiþtik. Yeni düzenleme de emlakçýlarýmýzýn emlakýn satýþýna iliþkin satýcýdan yetki aldýklarý bir düzenleme olacak. Burada bütün amaç; internet dünyasýnda çeþitli manipülatif ve spekülatif iþlemleri ortadan kaldýrýp fiyatlarýn gereksiz yere þiþirilmesini ve insanlarýn aldatýlmasýný önlemek. Böylece bir istikrar ve güven gelmiþ olacak. Ýnþallah eylülün ortasýnda yürürlüðe girecek."

Bolat, birçok tekstilcinin üretimini Mýsýr'a kaydýrdýðýna yönelik yorum ve Türkiye'ye tekstilde gelen yeni bir yatýrým olup olmadýðýna dair soru üzerine, bazen haberlerin abartýldýðýný, Türkiye'nin imalatta hala çok güçlü bir ülke olduðunu vurguladý.

Özellikle batýlý veya baþka ülkelerden gelen iþbirliði tekliflerinin ortaklýk ya da Türkiye'den ithalat yapma üzerine olduðunu dile getiren Bolat, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Türkiye'deki çok güçlü müteþebbislerle rekabet etmek kolay deðil. Sonuçta yabancý yatýrýmcý da kar etmek istediði ülkeye gitmek ister. Burada sýký bir rekabet var. Yerli imalatçýlarla ve ihracatçýlarla. Ancak bugün burada 3 binden fazla alýcý var. Dünyanýn her tarafýndan, Afrika'dan, Asya'dan, Avrupa'dan, Amerika'dan. Ýþte onlar Türk konfeksiyonunun kalitesine, marka gücüne ve þöhretine inandýklarý için buradalar ve firmalar oldukça memnun. Çok yoðun görüþmeler yapýyorlar. Tekstil ve hazýr giyim sektörü için bu fuar çok ciddi katký yapacak."