Bakan Bolat'tan 'Orta Vadeli Program' açýklamasý
ABONE OL

Ticaret Bakaný Ömer Bolat sabah saatlerinde Zonguldak'ýn Ereðli ilçesindeki organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren bir firmanýn asitleme fabrikasýnýn açýlýþ töreni için bölgeye geldi. Bakan Bolat'a törende, Vali Osman Hacýbektaþoðlu AK Parti Zonguldak milletvekilleri Saffet Bozkurt, Ahmet Çolakoðlu, Ticaret Bakan Yardýmcýlarý Mahmut Gürcan, Mustafa Tuzcu, Volkan Aðar, DEÝK Baþkaný Nail Olpak, MÜSÝAD Genel Baþkaný Mahmut Asmalý, Karadeniz Ereðli Kaymakamý Mehmet Yapýcý, Çýnar Boru Yönetim Kurulu Baþkaný Abdurrahman Çýnar ve bakanlýða baðlý genel müdürler eþlik etti.

Kuran-ý Kerim okunarak baþlanan açýlýþ programýnda konuþan Bakan Bolat, Türkiye'nin teknolojik yatýrýmlar ve üretkenliðin desteklenerek istihdam ve ihracatýnýn arttýðý bir geleceðe emin adýmlarla yürüdüðünü ifade ede etti. Bakan Bolat, "Hedeflerimize ulaþmak noktasýnda, her köþesi sahip olduðu kaynaklar ve üretim potansiyeli ile ekonomiye deðer katan ülkemizin güzide þehirlerine önemli bir rol düþmekte olup, her ilimizin ihracatýmýza olan katkýsý, ülkemizin genel ekonomik hedeflerine ulaþmasýnda vazgeçilmez bir unsurdur" dedi.

'ÝHRACATIMIZI 110 MÝLYAR DOLARA YÜKSELTÝYORUZ'

Sanayide, tarýmda, hizmet sektörlerinde kaydedilen geliþmelerin katkýlarý olduðunu söyleyen Bakan Bolat, "Dile kolay, 78 yýlda 230 milyar dolara çýkardýðýmýz milli gelirimizi son 21 yýlda 1 trilyon 158 milyar dolara yükselttik. Kiþi baþýna milli gelirimizi 3 bin 600 dolardan 13 bin 110 dolara yükselttik. Bu sene sonunda inþallah 14 bin dolarlarý göreceðiz. 1980'de 3 milyar dolar olan, 2002'de 36 milyar dolar olan mal ihracatýmýzý 261,5 milyar dolara yükselttik. 20 yýl önce 14 milyar dolar olan hizmetler ihracatýmýzý 110 milyar dolara yükseltiyoruz. Ýþte bu istikrarlý yönetim, siyasi istikrar baþarýlý ekonomi yönetimi ve kamu, özel sektör, tarým kesimi ve hizmetler sektörü ve sanayi ile hep birlikte baþarýlan bir önemli aþamadýr. Doðal gazýn karaya ulaþýmý daha da yükseldikçe Türkiye'nin enerji maliyeti de ithalata ödediði döviz gideri de azalacak ve daha da ucuzlayan enerjiyle birlikte sanayimiz ciddi bir ivme kat edecektir" diye konuþtu.

Metal, mühendislik, otomotiv ve bilgi teknolojilerinin önemine deðinen Bakan Bolat, "Dünyanýn geliþmiþ ülkelerine, G7 ülkelerine baktýðýmýzda bir ortak özellik görüyoruz. Baþta metal ve mühendislik sektörü, otomotiv sektörü ve bilgi teknolojilerinde oldukça geliþmiþ olmalarý. Allah'a þükürler olsun ki 'Türkiye 100 Yýlý Vizyonu' ile 22 yýldan bu yana Türkiye'mize çok büyük hizmetler yapan AK Parti hükümetleri ve Cumhur Ýttifaký ile birlikte ekonomide çok büyük ilerlemeler kaydettik" ifadelerini kullandý.

'2028 HEDEFÝMÝZ YÜZDE 1,30'A ULAÞMAK'

Türkiye'nin metal, çelik sektöründe dünyada 8, Avrupa'da bazen 1, bazen 2'nci sýrada olduðunu ifade eden Bakan Bolat, þöyle konuþtu:

"Çelik ihracatýmýz 30 milyar dolar sýnýrýna yükselmekte. Bu sene demir çelik üretiminde hem üretimde hem ihracatta yüzde 10'a yakýn güzel bir artýþ var. Bilgi teknolojilerine baktýðýmýzda 3,3 milyar dolar yazýlým ihracatý yaptýk. Tekoparklarýmýzýn sayýsý 106'ya ulaþtý. Organize sanayi bölgeleri sayýsý 300'e yaklaþtý. Teknoloji merkezi sayýmýz da 1600'ü aþmýþ durumda. Üretim ve ihracat miktarýmýzý ayný miktar bazýnda tutsak bile, bilgi teknolojileri yoðun Ar- Ge inovasyon ve markalaþma yoðun ihracatýmýzý arttýrdýkça, ihracatýmýzýn katma deðeri ve toplam deðeri hýzla yükselecek. 21 yýl önce yüzde 0,55'ti dünya mal ihracatýndaki payýmýz. Geçen yýlýn sonunda bunu 1,08'e yükselttik. Ýnþallah 2028 hedefimiz yüzde 1,30'a ulaþmak. Hizmetler ihracatýnda dünyadaki payýmýz yüzde 0,80 civarýndaydý, Þu anda yüzde 1,30 civarýndayýz. Bunlarý ne kadar yükseltirsek dünya ticaretindeki payýmýz artacak."

Bölgedeki gerilim ve doðal afetlere raðmen Türkiye'nin bölgede yýldýz gibi parladýðýný söyleyen Bakan Bolat, "Avrupa ve Amerika sanayileri için güvenilir, yüksek kaliteli hýzlý teslimat yapabilen, kaliteli ürünleri olan bir tedarik üssü, tedarik ve lojistik zinciri olarak parlayan bir yýldýz gibi dünya ekonomisinde takdir görüyor. Limanlarýmýz ve serbest bölgelerimizle yabancý yatýrýmlarý ülkemize çekebiliyoruz" dedi.

ÝNÞAATTA 2'NCÝ SIRADA

Türk müteahhitlerin dünyada 2'nci sýrada olduðunu ifade eden Bakan Bolat, "510 milyar dolarlýk proje tamamladýlar, 137 ülkede. Bunun 50 milyar dolarý 2002'den önce, 460 milyar dolarý 2002'den bugüne. Aradaki farka bakar mýsýnýz? Bunlar kolay baþarýlmadý. Saygýdeðer Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde AK Parti kadrolarýnýn hizmet, eser ve üretim icraatlarýyla ve baþarýlý yönetimiyle ve Cumhur Ýttifaký'nýn sarsýlmaz birlikteliðiyle, aziz milletimizin desteðiyle bu sonuçlar elde edildi. Ýnþallah daha iyi olacak, daha baþarýlý, mutlu, müreffeh günlere ulaþacaðýz. Orta vadeli program baþarýyla ilerliyor. Türkiye son 20 yýlda yüzde 5,4 yýllýk büyüdü. Dünya ortalamasý 3,4'tü. AB daha düþüktü. Bu sene ilk çeyrekte biz 5,7 büyüdük, Avrupa 0,8, ABD yüzde 2 büyüdü" diye konuþtu.

'FÝRMA BAÞINA DANIÞMANLIK GÝDERLERÝNDE 10 MILYON LÝRA HÝBE

'Gelecek için yeþil çelik' sloganý ile sanayicileri yeþil ekonomiye uyuma dikkat etmeye davet eden Bakan Bolat, "Biz devlet olarak iþ dünyasý ile koordineli çalýþýyoruz. 2 hafta önce Ýhracat Genel Müdürlüðümüz çok güzel bir teþvik programý açýkladý, 'Responsible' yani sorumluluk programý. Bahse konu yeni destek mekanizmamýz ile firmalarýmýzýn Avrupa pazarýnda rekabet gücünü artýrmak ve sürdürülebilir ürünlerin ihracatýný teþvik etmek amacýyla danýþmanlýk hizmetleri sunuyoruz. Firma baþýna danýþmanlýk giderlerinde 10 milyon lira hibe katký saðlayacaðýz" ifadelerini kullandý.

Tören kurdele kesiminin ardýndan tesis gezisi ile sona erdi.