Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklýðý (TPAO) ev sahipliðinde, PEMT'22 (Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler) Toplantýsý Ýstanbul'un Pendik ilçesinde gerçekleþti. Toplantýda, Türkiye'nin kara ve denizde sürdürdüðü sondaj operasyonlarýnda yerlileþtirme ve millileþtirme hamleleri, kat ettiði mesafe ve baþarýlý örnekler konuþuldu. Doðru zamanda doðru iþ birliklerinin oluþumuna fýrsat oluþturmak amacýyla sektörün önemli paydaþlarý bir araya geldi.
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Fatih Dönmez, "Petrol ve doðal gaz endüstrisinin paydaþlarýný üçüncü kez bir araya getiren Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler Toplantýmýzýn bütün taraflar için verimli geçmesini temenni ederek sözlerime baþlamak istiyorum. Biliyorsunuz Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde Milli Teknoloji Hamlesini baþlattýk. Yurt dýþýndan ithal ettiðimiz ürünlerin yerli üretimle tedariki için uzun zamandýr altyapý ve insan kaynaðý yatýrýmý yapýyoruz. Bu sene içerisinde tam kapasite çalýþacak iki yerli lityum fabrikamýzýn da temelini atacaðýz. Bor karbür tesisimizi de yine inþallah bu sene devreye alacaðýz. Nükleer enerjide de know-how transferiyle kendimize özgü bir teknoloji hikâyesi yazmak için gayret gösteriyoruz." þeklinde konuþtu.
Sözlerine devam eden Dönmez, "Ýlk toplantýmýzdan bu yana pek çok ekipmanýn yerlileþtirilmesi için baþlatýlan çalýþmalar hýz kazandý. Yeni proje ve fikirler ortaya atýldý. 2019'dan bu yana toplam 113 yerlileþtirme projesiyle 123 milyon liralýk tasarruf elde ettik. Biliyorsunuz son dönemde altýný sürekli çizdiðimiz bir husus var. Kaynak bizimse teknoloji de bizim olmalý. Kaynaðýn bizim, teknolojinin ithal olduðu bir ortamda enerji baðýmsýzlýðýndan söz edemeyiz. O nedenle son dönemde enerji baðýmsýzlýðýmýzýn yanýna teknoloji baðýmsýzlýðýmýzý da kilit hedef olarak koyduk. Kaynak ve teknoloji entegrasyonuyla, enerjinin her alanýnda alamet-i farikamýzý, nev-i þahsýna münhasýr yaklaþýmýmýzý ortaya koyacaðýz. Enerji teknolojilerinde baþkalarýnýn ürettiðini alan, kullanan deðil; kendi üreten, geliþtiren ve ihraç eden bir Türkiye var ediyoruz. Bugün artýk sondaj, üretim ve deniz operasyonlarýmýzda yerli teknoloji ürünlerini kullanýyoruz." ifadelerine yer verdi.
"Bize yýllarca dayatýlan, gözümüze adeta imkânsýz gibi gösterilen þeylerin gerisinde aslýnda kalýplaþmýþ fikirlerin olduðunu görüyoruz" diyen Dönmez, "Bugün 'artýk biz yapamayýz kompleksi' bitti, geride kaldý. Artýk önümüzde tek bir hedef var. O da daha iyisini nasýl yapabiliriz düþüncesi. Bu yaklaþýmla hedeflerimizle kararlýlýkla yürümeye devam edeceðiz. Daha önce milletimizle müjdesini paylaþtýðýmýz dördüncü sondaj gemimizle ilgili önemli bir geliþmeyi de buradan paylaþmak istiyorum. Dördüncü sondaj gemimiz Ýnþallah 19 Mayýs günü Türkiye'de olacak. Sondaj hazýrlýklarý için Mersin Taþucu'nda yaklaþýk 2 ay kalacak. Daha sonra gerekli çalýþmalarýn ardýndan Ýnþallah en kýsa sürede ilk sondajýna baþlayacak." ifadelerinde bulundu.
Sadece denizlerde deðil, karalarda da hummalý bir çalýþma içerisinde olduklarýný ifade eden Dönmez," 2021 yýlýnda 112 kuyunun sondajýný tamamladýk. 2022 hedefimiz 150 kuyunun sondajýný tamamlamak. Kara alanlarýmýzda yaptýðýmýz çalýþmalarda son 3 yýlda toplam 138 milyon varil petrol eþdeðeri yeni rezerv ekledik. Türkiye Petrolleri'nin günlük yurt içi üretimi 60 bin varili geçti. Son üç yýlda hayata geçirdiðimiz yeni yöntem ve yaklaþýmlarla yurt içi üretimimizi yüzde 31, yurt içi ve yurt dýþý toplam üretimimizi ise yüzde 44 oranýnda artýrdýk. Üretimden teknolojiye kadar enerjinin her aþamasýna Made In Türkiye damgasý vuruyoruz. PEMT inanýyorum ki bu uðurda suya atýlan bir taþ gibi halkalar halinde geniþleyerek büyüyecek." dedi.