Bakan Dönmez yaz ayýný iþaret etti: Kendilerine gaz sevkiyatý yapabiliriz
ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Fatih Dönmez, Al Jazeera'ye gündeme dair açýklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Fatih Dönmez'in açýklamalarýndan öne çýkanlar þöyle:

- "Enerji alanýnda da Türkiye'nin artan talebini karþýlamak için ciddi yatýrýmlar yaptýk. Þöyle bir 20 yýl öncesine gittiðimizde Türkiye enerjide dýþa baðýmlý bir ülkeydi ve günlük 3-4 saat elektrik kesintisi olan bir ülkeydi. Doðal gaz sadece 5 büyükþehirde vardý. Bugün 81 ilin tamamýnda doðal gaz var. Ülkenin yüzde 80'i doðal gaza ulaþýr hale geldi. Elektrikte o kesintili sýkýntýlý dönemi geride býraktýk. Bunu yaparken hem enerji arz güvenliðini saðladýk hem de enerji dönüþümünü saðladýk."

- "Türkiye'nin kurulu gücü 100 bin megavatý aþtý. Bu alanda dünyanýn 14 ülkesinden biri olduk. Bu kurulu gücümüzün yüzde 55'lik kýsmý yenilenebilir enerji kaynaklarýndan saðlanýyor."

- "Biz 20 yýl önce sadece Rusya'dan doðal gaz alýrken bunun yanýna dost ve kardeþ ülke Azerbaycan'dan yeni boru hatlarý inþa ettik. Komþumuz Ýran'dan boru hattý ile doðal gaz getiriyoruz. Bunun yaný sýra LNG terminallerinin sayýsýný ve kapasitelerini artýrdýk. Bugün 2'si karada 3 denizde 5 LNG terminalimize ulaþtýk. Bununla biz tedarik çeþitliliðini saðlamýþ olduk. Baþta körfez ülkeleri olmak üzere Mýsýr, Cezayir, Nijerya'dan LNG alýyoruz. Zaman zaman ABD'den de alýyoruz. LNG terminallerinin kapasitesi ve sayýsý bakýmýndan baktýðýmýzda Avrupa herhalde bizim kadar kapasitesi olan yok. Onlar son yýllarda LNG kapasitesini ve terminallerini artýrdý."

- "Ýçinde bulunduðumuz þartlar þunu gösteriyor. Bugün krizi daha rahat yönetmemize bu yatýrýmlar sebep oldu."

- "Bugün güneþ paneli üretiminde dünyada 3'üncüyüz. Avrupa'da birinci sýradayýz. Rüzgâr türbini üretiminde yerlilik oranýnýz yüzde 50'in üzerinde."

- "Dünyada bir de enerji krizi yaþanýyor. Eðer taraflar kabul ederse enerji krizinin aþýlmasý konusunda baþta Sayýn Cumhurbaþkanýmýz olmak üzere yapýcý bir rol üstlenebiliriz."

- "Doðal gaz ve petrolde kaynak ülkelere en yakýn ülkelerden biriyiz. Diðer tarafta da talep var. Bu arz ve talebin birleþeceði en uygun nokta Türkiye. Nitekim bugüne kadar da birçok uluslararasý boru hattý projesine hayata geçirmiþ bir ülkeyiz. TANAP, TürkAkým bunlardan 2'si."

- "Yaklaþýk 15 ülkeden gaz getirebilen bir ülkeyiz. Bu alt yapý daha çok Türkiye'de tüketilen doðal gaza hizmet etmekle birlikle Avrupa'ya da hizmet götürecek kapasiteye sahip. 5 LNG terminalimizin bir kýsmý özellikle yaz aylarýnda müsait. Talep ettiði takdirde Avrupalý ülkelerine bu terminalleri kullanmak suretiyle kendilerine gaz sevkiyatý yapabiliriz."

- "Bizim Türkiye olarak gaz tüketimimiz 55-60 milyar metreküp. Avrupa'nýn en fazla gaz tüketen 4 ülkesinden biriyiz. Fakat gerek boru hatlarý gerekse LNG terminalleriyle birlikte yýlda 100 milyar metreküp gazý Türkiye ulusal sistemine getirme, baðlama imkanýna sahibiz. Bu ne demek 40 milyar metreküp gazý biz arzu edildiði takdirde Avrupa'ya buradan sevk edebiliriz."

"GAZ MERKEZÝNÝ 1 YIL ÝÇÝNDE ÝÞLETEBÝLÝR HALE GETÝRECEÐÝZ"

- "Doðu ve güneydoðu Avrupa'da herhangi bir gaz ticaret merkezi yok. Bizim temasta olduðumuz bölge ülkeleri de bizim bu gaz merkezi projesini destekliyorlar. Ýnþallah gaz merkezini 1 yýl içinde iþletebilir hale geleceðiz."

-"(Karadeniz gazý) Bugün yüzde 90 seviyesinde projede bir ilerleme söz konusu. Ben de sýk sýk sahaya gidiyor ve çalýþmalarý da yerinde inceliyorum, yaklaþýk 8-10 bin insan çalýþýyor, yurt dýþýndan gelen uzmanlar var, Türkiye'den orada mühendislerimiz, iþçilerimiz çalýþýyor, uluslararasý bir proje baktýðýnýzda. Ve böyle büyük bir projeye baktýðýnýzda bu projeler 6-7 yýldan önce de bitirilemiyor, ama biz Türkiye olarak birçok diðer iþte olduðu gibi hýzlý bir þekilde ilerliyoruz, inþallah 2,5-3 yýl içerisinde de zaten bu gazý sisteme arz ediyoruz."

- "(Gabar'daki keþif) Geçtiðimiz yýl da yine dünya tarihine baktýðýmýzda karalardaki en büyük 10 keþif arasýnda 7'nci sýrada yer alan bir keþfi gerçekleþtirdik, 150 milyon varillik net üretilebilir keþfe imza attýk. Yine o sahanýn yakýn coðrafyasýnda aramalarýmýza, araþtýrmalarýmýza devam ediyoruz. Ýnþallah, bu rakam yukarý yönlü revize edilecek. Böylece hem doðal gazda Karadeniz keþfiyle birlikte hem de petrolde dýþa baðýmlýlýðýmýzý azaltmýþ olacaðýz inþallah."

- "Karadeniz'de önemli bir potansiyel var. Biz Karadeniz'i bu bölgenin Kuzey Denizi olarak adlandýrýyoruz. Biliyorsunuz Kuzey Denizinde de yýllarca Avrupa aradý 100'ün üzerinde arama kuyusu açtý ancak keþif yakalayabildi ve önemli ölçüde de üretim gerçekleþtirdiler. Yani Kuzey Denizindeki keþifler gerek Ýngiltere'nin gerek Hollanda'nýn gerekse Norveç'in yapmýþ olduðu keþifler Avrupa ana haritasýnýn neredeyse yüzde 30'luk ihtiyacýný karþýlayabilir hale gelmiþti. Bir miktar üretimde azalma söz konusu, ama þu anda onlar da yeni sahalarý tekrar aramaya, araþtýrmaya baþladýlar. Yani bu Karadeniz'de bir Kuzey Denizine benzer hikâyeyi hayata geçirebileceðimizi düþünüyoruz."

- "(Sakarya Gaz Sahasý) O sahalarda biz 2880 adet test yaptýk. Türkiye Petrolleri 5 yýllýk, 10 yýllýk bir þirket deðil, yurt dýþýnda da özellikle de off shore alanýnda da iþ ortaklýklarý olan bir þirketimiz. Hazar'da baþta SOCAR olmak üzere Azerbaycan'ýn milli þirketi ve diðer birçok uluslararasý petrol þirketiyle orada birlikte gaz, petrol, arayan, üreten bir þirket. Irak'ta operasyonlarý var, Rusya'da operasyonlarý var, Libya'da geçmiþte operasyonlarý oldu. Türkiye Petrolleri 70-80 yýllýk bir birikimin üzerine bunlarý inþa ediyor. Ve petrol endüstrisinde bu keþif nasýl açýklanýyor, testler nasýl yapýlýyorsa onlarda o rakamlara ve o metodolojiye baðlý olarak bu açýklamalarý yaptýlar. Ama bununla da yetinmedik dediðim gibi uluslararasý bir deðerleme firmasý adýný da vereyim DE-MAC, yani birçok Körfez ülkesinin de çalýþtýðý bir deðerleme firmasýdýr, 100 yýllýk bir geçmiþi vardýr petrol jeolojisi üzerine. Ve bu deðerleme firmalarý biliyorsunuz baðýmsýzdýr, deðerleme firmasýnýn ortaya koymuþ olduðu rapor da zaten bizim bu çalýþmalarýmýzý teyit etti. Tamamen bizdeki muhalefetin milletin kafasýný karýþtýrmak için ortaya attýðý, ispat edemediði, edemeyeceði bir bilgiden ibaret."

- "Þu anda sahada yoðun bir çalýþma var. Bizim hedefimiz mart sonunda en geç nisan baþýnda bu gazý vatandaþýmýzla buluþturmak. Ýnsanýmýz uzun bir süre hasretle bekledi. Ýnþallah bir aksilik çýkmadýðý takdirde birkaç ay içinde o gazý insanýmýzla buluþturacaðýz."

- "Yenilenebilir kaynaklarýna biraz daha aðýrlýk vereceðiz. Bugün itibariyle yenilenebilir enerjinin kurulu güç içindeki payý yüzde 54'ler seviyesinde. 2035'teki hedefimiz bunu yüzde 75'ler seviyesine çýkartmak.

- "Yenilenebilir enerji kaynaklarýný sisteme daha fazla ekleyebilmek için depolama yatýrýmlarýna aðýrlýk vermek niyetindeyiz."

- "Þu anda Akkuyu'da 4 nükleer reaktör inþaatý devam ediyor. Bu yýl içinde birinci reaktörü devreye alacaðýz. Sonra birer yýl arayla diðer üniteleri de koyacaðýz ve o 4 reaktör 4 ünite devreye girdiðinde ülkede tüketilen enerjinin yaklaþýk yüzde 10'nu sadece bir santralden karþýlayabilir hale geleceðiz."

- "Son günlerde çok sýkça gündeme gelen SMR diye adlandýrýlan küçük ve orta ölçekli nükleer reaktörlerin sisteme dahil edilmesi gündeme gelecek. Bunlar daha çok 50-100 megavatlardan 500 megavatlara kadar daha küçük ve orta ölçekli reaktörler. Bunlarla neyi saðlamýþ olacaðýz? Yenilenebilir enerji kaynaklarýndaki kesintili kaynaðý biz nükleer ve doðal gazdan yine temin etmeye çalýþacaðýz."