Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy, 2024 yýlý üçüncü çeyrek turizm rakamlarýný Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen basýn toplantýsýnda açýkladý.
Ersoy, 2017'in ilk 9 ayýnda 30 milyon 518 bin olarak devraldýklarý Türkiye'ye ziyaretçi sayýsýnýn 2019'da 41 milyon 565 bin, 2023'te 45 milyon 230 bin, 2024'te ise 49 milyon 181 bin olduðunu söyledi.
Turizmde 2018 itibarýyla yeni bir strateji izlendiðini belirten Ersoy, "Bu strateji deðiþikliðinin 2 önemli konusu vardý. Bir tanesi 'artýk sadece nicelikte deðil, nitelikte de ölçeklendirerek projelerimizi geliþtireceðiz' dedik. Hem ziyaretçi sayýlarýný arttýracaðýz hem de kiþi baþý gecelik harcama tutarlarýný yukarý doðru çekeceðiz." diye konuþtu.
Ersoy, ikinci önemli strateji deðiþikliðinin de Türkiye'yi jeopolitik konumu sebebiyle karþý karþýya kaldýðý ve kalacaðý krizlere karþý baðýþýk hale getirmek olduðuna iþaret ederek, "Þu anda geldiðimiz nokta, önümüze gelen veriler de gösteriyor ki stratejiyi sektörümüzle devlet olarak el ele vererek baþarýyla uyguluyoruz." dedi.
- "ZÝYARETÇÝ HEDEFÝMÝZÝ YUKARI YÖNLÜ REVÝZE EDÝYORUZ"
Turizmde son 9 aydaki geliþmelere iliþkin bilgiler veren Ersoy, "Bütün bu geliþmeler ýþýðýnda yýl sonu ziyaretçi hedefimizi 61 milyon olarak yukarý yönlü revize ediyoruz." ifadesini kullandý.
Bakan Ersoy, ilk 9 ayý 5.5 milyon ziyaretçi sayýsýyla Rusya Federasyonu'nun birinci, 5.2 milyon ile Almanya'nýn ikinci ve 3.7 milyon ile Birleþik Krallýðýn üçüncü sýrada tamamladýklarý bilgisini verdi.
Yurt dýþý yerleþik vatandaþlarýn pasta payý, ürün çeþitliliði, turistin ne kadarýnýn uzak destinasyondan geldiði ve global saðlýk krizlerinin ortalama kalýþ sürelerini belirleyen faktörler arasýnda yer aldýðýný anlatan Ersoy, þunlarý kaydetti:
"Ortalama kalýþ sürelerine baktýðýmýzda 2017'de ilk 9 ayda 11.5 ortalama gerçekleþmiþ, 2019 normalleþmeyle birlikte 10.8 olmuþ. 2023 öncesinde pandemide 13.5-14 ortalama kalýþ sürelerine kadar çýkmýþtýk, pandeminin etkisiyle normalleþme baþlamýþ 11.3, 2024 yýlýnda ilk 9 aylýk veri 10.6 olarak gerçekleþmiþ, yýl sonu tahmini 10.6-10.7 ortalama kalýþ süresiyle tamamlayacaðýz gibi gözüküyor. Bunun geriye doðru gidiyor olmasý aslýnda normalleþme göstergesi ve saðlýklý bir gösterge, ilerleyen yýllarda bu aþaðýya doðru inecek."
- "ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE 23.2 MÝLYAR DOLAR GELÝR ELDE ETTÝK"
Mehmet Nuri Ersoy, kiþi baþý gecelik harcamanýn önemini de vurgulayarak, yeni stratejiden önce yabancý ziyaretçilerin kiþi baþý gecelik harcamalarýnýn 2017'nin ilk 9 ayýnda 83 dolar, 2019'da 87 dolar, 2023'te 101 dolar, 2024'te ise 107 dolara yükseldiðine dikkati çekerek, "Yani 2018 itibarýyla nitelikli ziyaretçi hedefimize uygun olarak kiþi baþý gecelik harcama gelirinizi arttýrmaya devam etmiþiz." dedi.
Turizm gelirlerinin 2017'de 24.6 milyar dolar, 2019'da 33.8 milyar dolar, 2023'te 44 milyar dolar, 2024'ün ilk 9 ayýnda ise 46.9 milyar dolar olduðunu ifade eden Ersoy, "Üçüncü çeyrekte 23.2 milyar dolar gelir elde ettik. Bu bir çeyrekte elde edilen en yüksek turizm geliri oldu." þeklinde konuþtu.
Turizm Geliþtirme Ajansýnýn (TGA) yapýsý ve 2024 faaliyetlerine de deðinen Ersoy, yönetim kurulu sektör temsilcisi 18 üyeden oluþan TGA'nýn tüm dünyaya etkili tanýtým, sosyal mecralarda Go Türkiye, PR ve aðýrlamalar, marka iþbirlikleri ve yurt dýþý etkinlikler gibi baþarýlý çalýþmalara imza attýðýný anlattý.
- "PROJE DAHÝLÝNDE DEMÝR YOLU VE TREN TAÞIMACILIÐI DEVAM EDECEK"
Bakan Ersoy, Haydarpaþa ve Sirkeci projelerine iliþkin de bilgiler vererek, "Aðustos 2024'te Haydarpaþa ve Sirkeci Gar bölgeleri geçici süreyle Kültür ve Turizm Bakanlýðýna devredildi. Bakanlýk olarak biz de Haydarpaþa ve Sirkeci Boðazýn Birleþtirici Gücü Gar-Kültür-Sanat Projesiyle ilgili çalýþmalarýmýza hýzlý bir þekilde baþladýk." dedi.
Ýlk etapta Prof. Dr. Luca Molinari, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çýlý, Han Tümertekin, Beral Madra ve Türkiye Tasarým Vakfýndan oluþan bir danýþma kurulu oluþturduklarýný belirten Ersoy, proje bölgesinde yapýlan çalýþmalara iliþkin þu bilgileri verdi:
"Öncelikle Haydarpaþa Garý kompleksinde bulunan atýl durumdaki tescilli eski eser yapýlar aslýna uygun þekilde restore edilecek. Demir yolu taþýmacýlýk faaliyetleri Haydarpaþa'da devam edecek. Bu çok önemli. Çünkü demiryolu ve tren aslýnda buranýn kültüründe var, 100 yýldýr orasý gar olarak kullanýlýyor. Proje dahilinde demir yolu ve tren taþýmacýlýðý devam edecek. Binalar restorasyon sonrasýnda arkeopark, arkeoloji müzesi, performans sanatlarý merkezi, kütüphane, tematik müze, sergi salonlarý, sanat ve tasarým atölyeleri olarak deðerlendirilecek."
Sirkeci Garý'nda çalýþmalarýn tamamlanmasýnýn ardýndan þu anda atýl durumda olan tescilli yapýlarýn Göç Müzesi, Tematik Müze, resim galerisi gibi kültür sanat alanlarýnda kullanýlacaðýný dile getiren Ersoy, "Sirkeci Garý'nda çalýþmalarýn tamamlanmasýnýn ardýndan Ýstanbul Avrupa yakasýnda bölge tarihinin izlerinin gelecek nesillere aktarýlmasý saðlanacak." diye konuþtu.
Haydarpaþa bölgesinde çalýþmalarýn tamamlanmasýyla Anadolu yakasýnda ilk kültür ve sanat adasýnýn Ýstanbul'a kazandýrýlmýþ olacaðýnýn altýný çizen Ersoy, "Hem Haydarpaþa'da hem Sirkeci'de tren olacak, kültür ve sanat olacak, millet bahçesi olacak ama burada asla AVM ve otel olmayacak." dedi.
- "HEDEFÝMÝZ 2026 EKÝM'DE HAYDARPAÞA VE SÝRKECÝ KÜLTÜR VADÝLERÝNÝ ÝSTANBULLULARA HEDÝYE ETMEK"
Ýstanbul'un 16 milyonluk bir megakent olduðuna ve bu nüfusun büyük bir kesiminin Anadolu yakasýnda ikamet ettiðine iþaret eden Ersoy, þu deðerlendirmede bulundu:
"Sadece Anadolu yakasý baþlý baþýna bir megakent diyebiliriz. Atatürk Kültür Merkezi, Rami Kütüphanesi, Cumhurbaþkanlýðý Senfoni Orkestrasý Adasý Ankara, Ýzmir Kültür Fabrikasý gibi kültür merkezlerine Anadolu yakasýnýn da çok fazla ihtiyacý var. Yakýn ve Uzak Asya, Orta Doðu ve Avrupa kültürlerini birbirine baðlayacak Venedik Bienali tarzýnda etkinliklere ev sahipliði yapacak bir kültür vadisine baþta Anadolu yakasý olmak üzere Ýstanbul'umuzun ve tüm Türkiye'nin ihtiyacý var."
Kültür ve sanatýn özünde yeterli ticari getirisi olmayan, kendi kendini tam olarak finanse etmeyen ve bu sebeple devletçe desteklenen, büyük özel kurumlar ve sanat vakýflarýnca sübvanse ve finanse edilen etkinlikler olduðunu vurgulayan Ersoy, devlet olarak özel sanat kurumlarýnýn ve kültür vakýflarýnýn da elini taþýn altýna koymasýný takdirle karþýladýklarýný ifade etti.
Bakan Ersoy, Haydarpaþa ve Sirkeci Garý bölgelerinde de özel müzelerin yer almasýný arzu ettiklerini dile getirerek, "Onlarý teþvik etmek için elimizden geleni yapýyoruz. Hedefimiz 2026 Ekim'de Ýstanbul Kültür Yolu Festivali'yle Haydarpaþa ve Sirkeci kültür vadilerini Ýstanbullulara hediye etmek, Ýstanbullularýmýza ve ülkemize bu kazanýmý saðlamak." þeklinde konuþtu.