Bakan Iþýkhan: Deprem bölgesinde toplamda 58 bin 75 kiþiyi TYP'den faydalandýrdýk
ABONE OL

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Yüzyýlý'nda Çalýþma Hayatý Buluþmalarý" toplantýsýnda, bakan olduktan sonra Malatya'ya iki kez geldiðini, kentteki iþ insanlarý ve sivil toplum kuruluþlarýný daha çok dinlemek, talep ve ihtiyaçlarý tespit etmek üzere il il, ilçe ilçe gezmeye devam ettiklerini söyledi.

Özellikle sahadan, halktan gelen talepleri, ilk aðýzdan duymak bakýmýndan bu buluþmalarý çok önemsediðini aktaran Iþýkhan, bugüne kadar milletten gelen talep ve istekleri hiçbir zaman geri çevirmediklerini, imkanlar ölçüsünde her zaman insan odaklý, millet odaklý bir yönetim anlayýþýný benimsediklerini ifade etti.

Ýþçilerin, iþverenlerin ve esnafýn hakkýný gözetecek politikalar yürüttüklerini belirten Iþýkhan, "Önce dinledik, tüm þartlar çerçevesinde bunlarý deðerlendirdik ve ardýndan icraata dönüþtürdük. Cumhur Ýttifaký olarak baþarýmýzýn sýrrý da tam olarak burada yatmaktadýr. Hamdolsun biz 21 yýldýr bu azmi, bu çabayý hiç kaybetmedik hamdolsun çünkü bizim yönetim anlayýþýmýzda durmak yok, kendini tekrar etmek yok. Hep daha iyisi, daha ilerisi, daha fazlasý var." diye konuþtu.

- "YIKILAN HER ÞEYÝ ESKÝSÝNDEN DAHA ÝYÝ BÝR ÞEKÝLDE YERÝNE KOYABÝLÝRÝZ"

Bakan Iþýkhan, 6 Þubat'taki depremlerde Malatya ve 10 ilin büyük bir yýkýmla karþý karþýya kaldýðýný anýmsatarak, þöyle devam etti:

"Hepimizi derinden yaralayan o günün üzerinden 1 yýl geçti ancak acýmýz ve hüznümüz ilk günkü gibi kalplerimizde yerini koruyor. Canlarýmýzý geri getiremeyiz ama yýkýlan her þeyi eskisinden daha iyi bir þekilde yerine koyabiliriz. Gerek kamu kurumlarýmýz, gerek yerel yönetimlerimiz, gerekse vatandaþlarýmýz tek yürek olup, dünyada hiç bir ülkenin bu kadar kýsa sürede ve kolay kolay atlatamayacaðý bir yýkýmýn üstesinden geldi ve gelmeye devam ediyor. Biz 1 ay gibi çok kýsa bir süre içerisinde yýkýlan evlerimizi, hastanelerimizi yeniden yapmaya baþladýk. Geçici barýnma alanlarýmýz konteyner kentlerimizi çok kýsa bir sürede kurduk ve düzene koyduk. Bu bizim Cumhur Ýttifaký ile ne kadar güçlü bir devlet haline geldiðimizi gösteriyor."

Bakan Iþýkhan, geçen günlerde Malatya'da toplam 6 bin 181 konutun kuralarý çekilerek hak sahiplerine daðýtýldýðýný belirterek, "Þu anda ise 18 bin konut yapýmý hýzla devam ediyor. Ýnþallah en kýsa sürede Malatya'daki 80 bin 221 hak sahibine konutlar daðýtýlmýþ olacak. 11 þehrin tamamýnda büyük bir konut seferberliði olduðunu görüyorsunuz. Deprem bölgesinde önümüzdeki 2 ay içinde 75 bin, ardýndan her ay 15-20 bin konut tamamlanýp vatandaþlarýmýza teslim edilecek. Bu rakamlar, ne kadar ivedilikle aksiyon alabildiðimizin bir göstergesidir." dedi.

- "MALATYA'YI YALNIZ BIRAKMADIK, BIRAKMAYACAÐIZ"

Malatya'nýn milli iradenin kalesi olan bir þehir olduðunu vurgulayan Iþýkhan, þöyle devam etti:

"Devletine, milletine, liderine, davasýna her zaman olduðu gibi Türkiye Yüzyýlý seçimlerinde de sadakatle baðlý kalmýþ bir þehir. Ýnþallah Malatya'yý, diðer þehirlerimizle birlikte el birliðiyle tekrar ayaða kaldýracaðýz. Özellikle çalýþma hayatýný, ekonomisini, üretimini yeniden canlandýrma noktasýnda daha fazla destek olacaðýz. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz baþta olmak üzere, tüm bakan arkadaþlarýmýz, ilgili yöneticilerimiz ve kurumlarýmýzla Malatyalý hemþehrilerimizin deprem öncesi düzenine en kýsa sürede dönebilmesi ve yaþamýn normalleþebilmesi için elimizden gelen tüm gayreti göstermeye devam edeceðiz. Malatyalý kardeþimizi hiçbir koþul ve ortamda yalnýz býrakmadýk, býrakmayacaðýz."

- "DEPREM BÖLGESÝNDE TOPLAMDA 58 BÝN 75 KÝÞÝYÝ TYP'DEN FAYDALANDIRDIK"

Bakan Iþýkhan, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý olarak deprem bölgesine yönelik çok önemli çalýþmalarda bulunduklarýný anýmsatarak, þunlarý kaydetti:

"Yaptýðýmýz hamlelerle Malatya'nýn üretiminde, istihdamýnda, çalýþma hayatýnda çok olumlu sonuçlar aldýk. Bundan sonra da þehrimizin ulaþtýðý her aþamada, ihtiyaç duyduðu yeni uygulamalarla adým adým kalkýnmasýný saðlayacaðýz. Deprem sonrasý olaðanüstü hal ilan edilen illerde, iþçilerimizin iþten çýkarýlmalarýný sýnýrlandýrdýk, Kýsa Çalýþma Ödeneði ve Nakdi Ücret Desteði uygulamasýný derhal baþlattýk. Toplum Yararýna Programlarý derhal hayata geçirdik. Deprem bölgesinde toplamda 58 bin 75, Malatya'da toplam 6 bin 686 vatandaþýmýzý TYP'den faydalandýrdýk. Burada Malatya'mýza da TYP konusunda desteklerimizin devam edeceðini ifade etmek isterim. Malatya'da daha önce 500 olan TYP talebini þimdi 750 çýkardýðýmýzýn müjdesini sizlerle paylaþmak isterim. Bu kapsamda 13 milyar 749 milyon lira ödeme gerçekleþtirdik. Deprem bölgesinde iþverenlerimizin Sosyal Güvenlik Kurumuna vermekle yükümlü olduklarý her türlü bilgi, belge ve beyannamelerin son tarihini 30 Nisan 2024'e kadar erteledik. En büyük adýmlarýmýzdan biri olarak deprem bölgesindeki iþ insanlarýmýzdan ve siyasetçilerimizden gelen talep doðrultusunda Aktif Ýþgücü Programlarýmýzý deprem bölgesi için çok daha avantajlý hale getirdik. 'Ýstihdama Dönüþ Programý' adýný verdiðimiz yeni uygulama kapsamýnda Malatya, Adýyaman, Hatay, Kahramanmaraþ, Gaziantep'in Ýslahiye ve Nurdaðý ilçelerinde istihdam taahhüt oranýný yüzde 30'a düþürdük. Ýstihdam süresini de fiili kurs veya program gün sayýsýna indirdik. Ayrýca depremden etkilenen illerde, iþverenlerin iþbaþý eðitim programý ve mesleki eðitim kurslarýndaki yükümlülüklerini yerine getirememeleri durumunda uygulanan yasaklýlýk yaptýrýmlarýný da kaldýrdýk. Ayrýca Ýstihdama Dönüþ Programý ile Malatya dahil 4 il ve 2 ilçede, mesleki eðitim kursu ve iþbaþý eðitim programý katýlýmcýlarýna zaruri gider ödemelerinin yüzde 30 artýrarak 850 lira kadar ödenebilmesini saðladýk."

Malatya'da çalýþma hayatýnda çok ciddi sonuçlarý 1 yýllýk süre içinde aldýklarýný anlatan Iþýkhan, "Depremden önce Malatya'da çalýþan sayýsý 124 bin 882 idi. Depremin ardýndan bu sayý yarý yarýya düþmüþ 62 bin 685'e kadar inmiþti. Verdiðimiz desteklerle ve uyguladýðýmýz programlarla çalýþan sayýsýný 1 yýl içinde 62 binden 109 bine kadar çýkardýk. Yani depremden önceki çalýþan sayýsýný neredeyse yakalamýþ bulunmaktayýz. Kýsa bir süre içinde çalýþan sayýsý bakýmýndan inþallah deprem öncesi dönemi yakalayacaðýz ve hatta üzerine çýkacaðýz." deðerlendirmesinde bulundu.

- "KADINLARIN ÇÖZÜM ODAKLI FÝKÝRLERÝNE GÜVENÝYORUZ"

Bakan Iþýkhan, yakýn zamanda Ýstanbul'da Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn eþi Emine Erdoðan'ýn teþrifleriyle "Ýþ Pozitif-Kadýn Ýstihdam" projesinin duyurusun yaptýklarýný hatýrlatarak sözlerini þöyle sürdürdü:

"Yeni yüzyýla mührünü vuracak Türkiye'nin kadýnlarý adýna önemli bir proje olarak, kadýnlarýn gücü olmadan sürdürülebilir kalkýnma hedeflerimize ulaþmamýzýn mümkün olmadýðýný biliyoruz. Kadýnlarýmýzýn ekonomik ve toplumsal hayata aktif ve üretken katýlýmýný destekleyecek projeler geliþtirme gayreti içerisindeyiz. Kadýnlarýn yenilikçi bakýþ açýsýna, çözüm odaklý fikirlerine güveniyoruz. Proje kapsamýnda, 10 bakanlýðýmýzýn proje ortaðý olduðu, tüm kamu ve özel sektör kuruluþlarý ile sivil toplum kuruluþlarý arasýndaki istihdam eþleþtirme süreçlerini kayýt altýna alacak, Ýþ Pozitif adý altýnda bir sistem kurduk. Ýþ Pozitif, istihdama yönelik eðitim veren ve çeþitli kurslar düzenleyen, iþgücü ihtiyacý olan ve istihdam oluþturma potansiyeline sahip aktörler çevrimiçi olarak bir araya gelebilecekler. Kadýnlarýmýzýn kayýtlý çalýþma hayatýna aktif olarak katýlýmlarýnýn artýrýlmasý, hibe, teþvik, kredi ve muafiyetler aracýlýðýyla kadýn giriþimciliðinin yolunun açýlmasý ve ayný zamanda iþverenlerin de teþvik edilmesine önemli bir katký saðlamayý hedefliyoruz."

- "BÝZÝM DERDÝMÝZ MÝLLET"

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde bugüne kadar sözünü verip de yapmadýklarý hiçbir yatýrým, üretim hamlesinin olmadýðýna vurgu yapan Iþýkhan, þöyle konuþtu:

"Bizler yola çýkarken bu yüzyýlý emeðin, üretimin, çalýþmanýn yüzyýlý yapacaðýz demiþtik. 21 yýldýr olduðu gibi bugün de ayný hassasiyetle çalýþma hayatý baþta olmak üzere her alanda vatandaþýyla, halkýyla iç içe olan, kronikleþmiþ ne kadar sorun varsa tek tek çözen bir yönetim anlayýþýyla çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. Ýþçimizi, emekçimizi, iþverenimizi, yatýrýmcýmýzý, üretimcimizi maðdur etmemek için bugüne kadar nasýl elimizi taþýn altýna koymaktan hiç çekinmediysek, bundan sonra da ayný anlayýþla çalýþmalarýmýzý sürdürmeye devam edeceðiz. Çünkü bizim derdimiz millet, bizim derdimiz ülkemizi maruz kaldýðý tüm zorluklar karþýsýnda refaha ulaþtýrmaktýr. Çünkü þunu hepimiz çok iyi biliyoruz ki geliþim, ilerleme ve kalkýnma yerelden baþlar. Bu anlamda partimizin halka hizmet vizyonu da yerel yönetim tecrübesine dayanmakta. Þu an 'dünya beþten büyüktür' diyerek sadece Türkiye'nin geleceðini deðil ayný zamanda dünyanýn geleceðini de inþa etme gayretinde olan partimizin lideri, Genel Baþkanýmýz, Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn 40 yýllýk baþarý hikayesinin belediyecilikle, yerel yönetimler vizyonuyla baþladýðýný unutmamalýyýz. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde AK Parti, ülkemizde belediyecilik anlayýþýný deðiþtirmiþ, milletimizi gerçek belediyecilikle tanýþtýrmýþtýr. 21 yýldýr, eser denilince akla AK Parti gelmekte, Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan gelmektedir. Oyunu Cumhur Ýttifaký'na vermeyen muhalif seçmen dahi 'yaparsa AK Parti yapar' diyor. Malatya'da da yine yaparsa AK Parti yapar, bunu yediden yetmiþe herkes biliyor, herkes farkýnda."

- YEREL SEÇÝM VURGUSU

Yerel seçimlerin önemine dikkati çeken Bakan Iþýkhan, "Türkiye artýk, yüz yýllýk bir zamaný geride býrakmýþ, ikinci yüz yýlýnda yeni destanlar yazmaya niyetli, önümüzdeki yüzyýla mührünü vurmaya kararlý bir ülkedir. Dolayýsýyla 31 Mart seçimleri bu yüzyýlýn ilk seçimi olmasý sebebiyle tüm il ve ilçelerimiz için önemli bir dönüm noktasý olacak inþallah. Þunu unutmamalýyýz ki güçlü Türkiye hedefimize giden yol, her bakýmdan güçlü þehirlerden ve güçlü belediyelerden geçiyor." diye konuþtu.

Malatya Valisi Ersin Yazýcý ise Malatya'nýn depremlerden en çok etkilenen kentler arasýnda bulunduðunu belirterek, kentteki çalýþmalar hakkýnda bilgi verdi.

Bakan Iþýkhan'ýn konuþmasýnýn ardýndan toplantý basýna kapalý devam etti.