Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýndan yapýlan yazýlý açýklamaya göre, Kamu Personeli Danýþma Kurulu (KPDK) Toplantýsý, Bakan Iþýkhan'ýn baþkanlýðýnda, Bakanlýðýn ev sahipliðinde yapýldý.
"DÝYALOG MEKANÝZMALARIMIZA AYRI BÝR ÖNEM VERÝYORUZ"Toplantýda, kamu kurum ve kuruluþlarý ile kamu görevlileri sendikalarý arasýndaki sosyal diyaloðun geliþtirilmesi amacýyla KPDK'nin toplandýðýný belirten Iþýkhan, þunlarý kaydetti:
"Tüm sendikalarýmýz gibi memur sendikalarýmýz da çalýþma hayatýmýzýn en önemli mekanizmalarýndan birisidir. Bu nedenle, sosyal paydaþlarýmýzla bir araya geliyor, istiþare ve diyalog mekanizmalarýmýza ayrý bir önem veriyoruz. Geçmiþ dönemde KPDK ve Üçlü Danýþma Kurulu'nu topladýk. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn teþrifleriyle Çalýþma Meclisi'ni gerçekleþtirdik. Geçtiðimiz yýl aðustos ayýnda ise 2024 ve 2025 yýllarýný kapsayan kamu görevlilerimizin mali ve sosyal haklarýný içeren toplu sözleþme müzakerelerini gerçekleþtirdik. 7. Dönem Toplu Sözleþme müzakerelerinde hizmet kollarýna ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararlarýyla kamu görevlilerinin geneline yönelik çok sayýda kazaným elde edildi."
"SENDÝKA ÜYESÝ OLABÝLECEK KAMU GÖREVLÝLERÝNÝN YÜZDE 75'Ý SENDÝKALI"
Bakan Iþýkhan, 12. Kalkýnma Planý ve Orta Vadeli Program çerçevesinde, Türkiye Yüzyýlý'nda çalýþanlarýn refahýnýn artmasýnýn ana amaçlarý olduðunun altýný çizerek, þu ifadeleri kullandý:
"Çalýþma hayatýndaki deðiþliklere uyum saðlanabilmesi bakýmýndan sendikal örgütlenmenin önemini de bir kez daha hatýrlatmak isterim. Kamu görevlileri sendikalarýmýz bugün milyonlarca kamu çalýþaný üyeye sahip. Son yayýmlanan teblið incelendiðinde, toplam kamu görevlisi sayýsý 2 milyon 994 bin 550, toplam sendikalý memur sayýsý 2 milyon 251 bin 330 olmakla birlikte, oransal olarak sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlilerinin yaklaþýk yüzde 75'i sendikalý olarak görünmektedir. Kamu görevlileri sendikalarýmýz çalýþanlarýnýn yaþam koþullarýný en iyi seviyeye getirme gayretini, toplu sözleþmeler ve istiþare mekanizmasý olan Kamu Personeli Danýþma Kurulu aracýlýðýyla dile getirmektedirler."
"YASAL DÜZENLEMELERLE SENDÝKAL MEVZUATLARI ÝYÝLEÞTÝRDÝK"
Anayasada ve diðer alt düzenlemelerde, sendika kurma, bunlara üye olma, toplu sözleþme yapma ve çeþitli sosyal diyalog mekanizmalarýyla görüþmeler yapýlmasý gibi haklarýn önemli kazanýmlara vesile olduðuna dikkati çeken Iþýkhan, "Kamu çalýþanlarýmýza sendika kurma hakký 1995'te Anayasa deðiþikliði ile tanýndý. Kamu görevlileri sendika ve konfederasyonlarýnýn kuruluþundan tutun da bu sendikalara üye olabilecek kamu görevlilerinin hak ve sorumluluklarýna kadar çok sayýda düzenlemeye yer veren 4688 sayýlý Kanun ise 2001'de yürürlüðe girdi. Ýlk kez hükümetlerimiz döneminde 2010 Anayasa deðiþikliði ile de kamu görevlilerimize toplu sözleþme yapma hakký tanýndý. Öte yandan, çeþitli yasal düzenlemelerle sendikal mevzuatta iyileþtirmeler Hükümetlerimiz döneminde yapýlmýþ ve yenilikçi politikalarýmýzýn göstergesi olan bu deðiþiklikler her zaman devam edecektir." bilgisini paylaþtý.
"ÇÖZÜLEMEYECEÐÝ DÜÞÜNÜLEN ÇOK SAYIDA KONU ÇÖZÜME KAVUÞTURULDU"
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde 2002 yýlýndan bu yana özellikle kamu görevlileri sendikacýlýðýnda son derece önemli deðiþikliklerin hayata geçirildiðine anýmsatan Iþýkhan, þöyle devam etti:
"Bakanlýðýmýzýn sosyal devlet anlayýþýný temsil eden bir kurum olmasý ve çalýþma hayatýnýn en önemli paydaþlarý olarak gördüðümüz sendikalarýmýza verdiðimiz önem doðrultusunda laf deðil, icraat üretme anlayýþýmýzla her zaman olduðu gibi çalýþmalarýmýza kaldýðý yerden devam edeceðiz. Hükümetlerimizce, kamu personel mevzuatýnda baþta 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu olmak üzere, diðer alt mevzuatlarda ve ilgili diðer mevzuatlarda kamu personelimizin lehine çok sayýda deðiþikliðe imza atýldý. Geçmiþ dönemlerde, kamu personel yönetiminde çözülemeyeceði düþünülen çok sayýda konu çözüme kavuþturuldu."
Memurlarýn hafta sonu þehir dýþýna çýkýþ yasaðý, toplu sözleþme yapamamasý, kamuda baþörtüsü yasaðý gibi demokrasiyle baðdaþmayan çok sayýda uygulamanýn ortadan kaldýrýldýðýný anýmsatan Iþýkhan, "Elbette, 22 yýlý geride býrakan hükümetimizin kamu görevlilerimize ve kamu görevlileri içerisinde özellikle deðinilmesi gereken dezavantajlý gruplara yönelik saðladýðý 'Engelli personel çalýþtýrma yükümlülüðü' gibi kolaylýklara, imkanlara sizler her zaman þahit oldunuz." ifadelerini kullandý.
Iþýkhan, çok sayýda hizmet ve sosyal diyalog mekanizmasýnýn Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý tarafýndan yerinde ve zamanýnda uygulandýðýný belirterek, þunlarý kaydetti:
"Söz üreten deðil, icraat üreten, vatandaþ odaklý, demokratik ve sosyal devleti esas alan yönetim anlayýþýnýn temsilcisi olarak kamu çalýþanlarýmýz için gelecekte yapacaðýmýz hizmetlerin en saðlam teminatý baþta Sayýn Cumhurbaþkanýmýz olmak üzere hükümetlerimizin geçmiþte yapmýþ olduðu dönüþümlerdir."
Toplantýnýn ana çerçevesini oluþturan sosyal diyaloðun geliþtirilmesi konusu, kamu görevlilerinin karþýlaþtýðý genel nitelikli sorunlar baðlamýnda ele alýndý.
Bakan Iþýkhan, "Görevde Yükselme ve Unvan Deðiþikliði" temasýyla gerçekleþtirilen KPDK Kasým ayý toplantýsýnýn hayýrlý olmasýný dileyerek, konuþmasýnýn sonunda her zaman emeðin ve emekçinin sesi olmaya devam edeceklerini belirtti.
Iþýkhan'ýn ardýndan, Memur-Sen Genel Baþkaný Ali Yalçýn, Türkiye Kamu-Sen Genel Baþkaný Önder Kahveci ve Birleþik Kamu-Ýþ Konfederasyonu Genel Sekreteri Özgür Aras da konuþtu.