Bakan Iþýkhan: Türkiye, fosil yakýtlara baðýmlýlýðý azaltmak için teþvikler uygulamakta
ABONE OL

Tüm G20 ülkelerine, uluslararasý kuruluþlara ve G20 Ýstihdam Çalýþma Grubu üyelerine, Bakanlar Bildirgesi'nin þekillenmesindeki deðerli katkýlarýndan dolayý teþekkür eden Iþýkhan, þunlarý kaydetti:

"Bugün bu forumda, söylevin de ötesinde ve geleceðimizin temelini oluþturan bir fikri tartýþmak için bir araya gelmiþ bulunmaktayýz: Adil geçiþ. Çevresel zorluklarla ve teknolojik geliþmelerle karþý karþýya kaldýðýmýz bugünlerde, çalýþma dünyasýna ve istihdam politikalarýna yönelik yaklaþýmlarýmýzý yeniden deðerlendirmemiz büyük önem taþýmaktadýr."

"TÜRKÝYE TEÞVÝKLER UYGULAMAKTA"

Otomasyonun, yapay zekanýn ve çevre dostu yeþil teknolojilerin yükseliþinin çeþitli endüstrileri yeniden þekillendirdiðini, bazý iþleri geçersiz kýlarken yeni iþ fýrsatlarý da yarattýðýný vurgulayan Iþýkhan, "Yeþil ve dijital dönüþümü baþarýyla yürütmek için G20 ülkeleri olarak bireyleri, yeþil iþler ve geleceðin iþleri için gerekli becerilerle donatmalýyýz." dedi.

Iþýkhan, Türkiye'nin adil bir geçiþe yönelik çabalarýný, politikalarýný ve programlarýný paylaþarak, þunlarý kaydetti:

"Türkiye, Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde, ekonomik büyümeyi çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal eþitlikle dengeleyerek adil bir geçiþi desteklemek amacýyla çeþitli giriþimlerde bulunmuþtur. Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý olarak ilgili paydaþlarla iþ birliði içinde 2024-2028 dönemine iliþkin Ulusal Ýstihdam Stratejisi taslaðýný hazýrladýk. Taslak Stratejinin dört temel politika ekseninden biri, yeþil ve dijital dönüþümün taleplerine uygun becerilerin geliþtirilmesidir. Ayrýca, adil geçiþ, diðer politika eksenlerini de kesen bir konu olarak entegre edilmiþtir. Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn geliþimini teþvik etmek, yeþil iþlerin yaratýlmasýna katkýda bulunmak ve fosil yakýtlara olan baðýmlýlýðý azaltmak amacýyla politika ve teþvikler uygulamaktadýr."

ÝKLÝM DEÐÝÞÝKLÝÐÝYLE MÜCADELE

Türkiye'de iklim deðiþikliðinin azaltýlmasý ve uyum saðlanmasýna yönelik bir Ýklim Deðiþikliði Eylem Planý'nýn da hayata geçirildiðini bildiren Iþýkhan, þu bilgileri paylaþtý:

"Avrupa Yeþil Mutabakatý doðrultusunda yeþil dönüþümü desteklemek amacýyla 2021 yýlýnda Yeþil Mutabakat Eylem Planý'ný hazýrladýk. Adil geçiþ, bu eylem planýnýn öncelikli politika odaðý olarak belirlenmiþtir. Bakanlýðýmýz bünyesinde Yeþil ve Sosyal Ekonomi Dönüþüm Birimi'nin kurulmasý, yeþil ve dijital ekonomi dönüþümü ve adil geçiþ çabalarýný koordine etme konusundaki kararlýlýðýmýzý vurgulamaktadýr. Bunlarýn yaný sýra, adil geçiþ politikalarýnýn iþ birliði içinde geliþtirilmesi amacýyla kamunun, sosyal ortaklarýn ve sivil toplum temsilcilerinin katýlýmýyla bir diyalog platformu oluþturulmuþtur. Bakanlýðýmýzýn koordinasyonunda 2026 yýlýna kadar ulusal düzeyde Adil Geçiþ Stratejisi'ni hazýrlayýp uygulamayý planlamaktayýz."

Adil bir geçiþin daha dayanýklý, eþitlikçi ve sürdürülebilir bir ekonomi inþa etme fýrsatýný temsil ettiðini vurgulayan Iþýkhan, "Ýklim deðiþikliðinden yýkýcý teknolojilere kadar 21. yüzyýlýn zorluklarýyla mücadele ederken, yolumuzu adalet ve kapsayýcýlýkla karakterize ettiðimizden emin olmalýyýz. Toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçlarýný karþýlayan, eþitlik ilkelerini destekleyen ve sürdürülebilir büyümeyi kolaylaþtýran politikalarý benimseyerek, refahýn herkes için eriþilebilir olduðu bir geleceðin yolunu açabiliriz." ifadelerini kullandý.