Bakan Kacýr: 2002'de 1,2 milyar dolar olan AR-GE harcamalarýmýzý yaklaþýk 10 kat arttýrdýk
ABONE OL

GE Aerospace Türkiye Teknoloji Merkezi'nin (TTC) açýlýþý Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Ýstanbul Valisi Davut Gül, ABD Ýstanbul Baþkonsolosu Julie A. Eadeh, GE Aerospace Türkiye Teknoloji Merkezi Genel Müdürü Dr. Aybike Molbay ve çok sayýda davetlinin katýlýmýyla gerçekleþtirildi.

Açýlýþta konuþan Bakan Kacýr, sürdürülebilirlik, katmanlý üretim ve dijital çözümler odaðýnda mühendislik ve AR-GE çalýþmalarý yürütecek merkezin Türk havacýlýk ve uzay sanayisinin büyümesine ivme katmasýný temenni ettiðini söyledi.

Teknoloji üretme ve geliþtirme kabiliyetinin 21. yüzyýlda ülkelerin ekonomik büyümesinin ve kalkýnmasýnýn itici unsuru olduðunun altýný çizen Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Bu gerçekten hareketle AR-GE, inovasyon ve giriþimciliðin bütüncül bir bakýþ açýsýyla ele alýndýðý, bilimin, teknolojinin ve yüksek katma deðerli üretimin doðru teþvik ve desteklerle önceliklendirildiði güçlü bir üretim ve inovasyon ekosistemi inþa ettik. 2002'de 1,2 milyar dolar olan AR-GE harcamalarýmýzý yaklaþýk 10 kat artýrarak ülkemizin bilimsel ve teknolojik kapasitesinde büyük bir sýçrama gerçekleþtirdik. Yatýrým teþvik sistemimizde yüksek teknoloji üretimini önceliklendirdik. AR-GE ve yenilikçilik ile yüksek teknoloji sektörlerin sanayi üretimimizin büyümesinde öncü rol üstlenmesini saðladýk.

Geldiðimiz noktada, ekonomimiz imalat sanayimizin güçlü katkýsýyla son 15 çeyrektir kesintisiz þekilde büyüyor. Ýhracatýmýz son 12 ayda, 260 milyar dolar ile cumhuriyet tarihimizin en yüksek düzeyine ulaþtý. Türkiye, kritik ve ileri teknoloji alanlarýndaki sunduðu ürün ve hizmetlerle, coðrafi konumuyla, nitelikli insan kaynaðýyla, güçlü üretim ve lojistik altyapýsýyla küresel deðer zincirinin vazgeçilmez bir oyuncusudur. Þimdi, Türkiye Yüzyýlý'nda, yatýrým, istihdam, üretim, icat ve ihracat odaklý kalkýnmamýza hýz katacak yeni atýlýmlarý birlikte gerçekleþtiriyoruz. Yeni nesil endüstri politikalarýmýzla, AR-GE'den seri üretime uçtan uca desteklerimizle teknoloji üreten güçlü Türkiye'yi hep birlikte inþa ediyoruz."

- "SAVUNMA VE HAVACILIK SEKTÖRÜ, MEYVELERÝNÝ EN FAZLA VEREN SEKTÖRLERÝN BAÞINDA"

Türkiye'de köklü bir geçmiþe sahip savunma ve havacýlýk sektöründeki çabalarýn meyvelerini en fazla veren sektörlerin baþýnda geldiðinin altýný çizen Kacýr, ana ve alt yükleniciler, KOBÝ'ler, araþtýrma kuruluþlarý ve üniversitelerle Türkiye'nin yüksek teknolojide öncü sektörü olan havacýlýk sanayisinin, bugün kendi özgün platformlarýný sýfýrdan geliþtirebilen ve üretebilen konuma eriþtiðini belirtti.

Kacýr, "Ýnsansýz hava araçlarýmýz, Bayraktar TB2, Akýncý, Kýzýlelma, Anka, Aksungur; helikopterlerimiz, Atak, Gökbey; 5. nesil savaþ uçaðýmýz KAAN ve eðitim uçaðýmýz HÜRKUÞ, HÜRJET, ülkemiz tarihinde bugüne kadar üretilen en yüksek deðere sahip teknoloji ürünü TÜRKSAT 6A, bu güçlü ekosistemin kendi özgün platformlarýný geliþtirme ve üretme kabiliyetinin ispatý niteliðinde." diye konuþtu.

Kacýr, son yýllarda inþa edilen altyapýlarla ve yetkin insan kaynaðýyla Türkiye'nin küresel firmalarýn tedarik zincirindeki rolünü de her geçen gün perçinlediklerini kaydetti.

Bir yolcu uçaðýnýn gövdesinde yer alan tüm parçalarý üretme kabiliyetine sahip olduklarýný belirten Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Dünyada uçak motoru üretebilen ve her türlü uçak motoru parçasýný test edebilen altyapýya sahip sayýlý ülkeler arasýndayýz. Havacýlýk ve uzay sanayimizin küresel oyuncularýyla iþbirliði içerisinde inþa ettiðimiz bu altyapýnýn önemli oyuncularýndan bir tanesi GE Aerospace'tir. Uçak motoru geliþtirme ve üretme çalýþmalarýmýzda önemli bir paydaþ olan GE AeroSpace, ülkemizin nitelikli insan kaynaðýna, katma deðerli üretim ve teknoloji geliþtirme vizyonuna inanarak son yýllarda Türkiye'deki operasyonlarýný ölçeklendirdi. Dünyanýn önde gelen firmalarýnýn yenilikçi AR-GE çalýþmalarýný ülkemizde gerçekleþtirmesi için hayata geçirdiðimiz TÜBÝTAK Öncül AR-GE laboratuvarlarý Destek Programýzdan GE Aerospace yararlandý.

TÜBÝTAK MARTEK bünyesinde yer alan Katmanlý Ýmalat Teknolojileri Araþtýrma Laboratuvarýyla, GE Aerospace'in katmanlý imalat parça ve sistemlerinin tasarým ve üretimi konusunda bilgi birikimini nitelikli insan kaynaðýmýzla bir araya getirerek yeni teknolojilerin ve ürünlerin geliþtirilmesini destekliyoruz. 440'ýn üzerindeki araþtýrmacýyý bir araya getirerek ülkemizin motor teknolojilerinde yenilikçi çalýþmalara ivme kazandýracak bu merkezin ülkemize hayýrlý uðurlu olmasýný diliyorum.

Firmamýzý bu vizyoner ve stratejik yatýrýmýndan dolayý kutluyorum. GE AeroSpace'in küresel ölçekteki 5 mühendislik merkezi arasýnda yer alacak GE AeroSpace Türkiye Teknoloji Merkezi'ni de bakanlýk olarak AR-GE merkezi statüsüyle destekleyeceðimizin müjdesini de burada sizlerle paylaþýyorum. Bir sonraki aþamada GE AeroSpace'in ülkemizi küresel ve bölgesel üretim üssü olarak da konumlandýrmasý için beraber çalýþmaya hazýrýz."

Kacýr, son 22 yýlda inþa edilen siyasi istikrar, genç, yetenekli ve rekabetçi iþ gücü, modern teþvik sistemi ve iþ yapma kolaylýðý saðlayan mevzuat altyapýsý ile Türkiye'nin, uluslararasý yatýrýmcýlarýn saðlam ve dayanýklý yatýrým ortaðý olduðunu söyledi.

Önümüzdeki dönemde, Türkiye'de bürokrasiyi azaltan ve iþ ortamýný iyileþtiren yapýsal reformlarý kararlýlýkla sürdüreceklerini belirten Kacýr, "Doðrudan yabancý yatýrýmlarýn ülkemizin rekabet gücü kazanmasýnda, istihdamý artýrmasýnda ve AR-GE ekosisteminin beslenmesinde kritik rol üstlendiði bilinciyle yatýrýmcýlarýmýzla iþbirliði içerisinde hareket etmeye devam edeceðiz." diye konuþtu.

- "GE AEROSPACE OLARAK ÇOK HEYECAN VERÝCÝ BÝR DÖNEMDEN GEÇÝYORUZ"

GE Aerospace TTC Genel Müdürü Dr. Aybike Molbay ise TTC'nin yeni yerleþkesinin açýlýþýnýn, gerek GE Aerospace gerekse Türkiye açýsýndan sivil ve askeri havacýlýk sektörü için çok önemli bir dönüm noktasýný teyit ettiðini belirtti.

Molbay, "GE Aerospace olarak çok heyecan verici bir dönemden geçiyoruz. Þirketimiz çok kýsa bir süre önce baðýmsýz hale geldi. Baðýmsýz bir þirkete dönüþüm sürecimizi büyük bir baþarýya tamamlamýþ olmaktan çok mutlu ve gururluyuz." diye konuþtu.

GE Aerospace'in J85 motorlarýnýn Türk Hava Kuvvetleri tarafýndan ilk kez kullanýlmaya baþlandýðý 1960 yýlýndan bu yana Türkiye pazarýna motor tedarik ettiðini belirten Molbay, þunlarý kaydetti:

"1970'lerin baþýnda Türk Hava Yollarý'nýn kanatlarýnýn altýndaki ilk uçuþumuzu gerçekleþtirdik. 1985 yýlýnda ise Türkiye'deki varlýðýmýzý, Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii ortaklýðýyla TEI'yi kurmak üzere attýðýmýz cesur adýmla daha da güçlendirdik. O yýllardan bu yana GE Aerospace'ýn, Türkiye'deki faaliyetlerini ve varlýðýný, mühendislik, yazýlým, inovasyon, AR-GE ve üretim gibi birçok yeteneðini geliþtirerek büyüttük."

Molbay, yeni yerleþkenin yaklaþýk 400 GE Aerospace ve 100 TEI mühendisine ev sahipliði yapýyor olmasýnýn, TTC'in GE Aerospace'in küresel çapta ana mühendislik merkezlerimizden biri olarak oynadýðý önemli rolü pekiþtirdiðinin de altýný çizdi.