Bakan Kacýr: Uluslararasý teknoloji giriþimlerini ülkemize davet edeceðiz
ABONE OL

Kacýr, Ýslam Ýþbirliði Gençlik Forumu (ICYF) önderliðinde hayata geçirilen Uluslararasý Kuluçka Merkezinin açýlýþýnda, özellikle dost ve kardeþ ülkelerden, gönül coðrafyasýndan olan giriþimcileri, Türkiye teknoloji ekosisteminin sunduðu fýrsatlar ve avantajlarla buluþturacaklarýný belirtti.

Yakýn zamanda Tech Visa uygulamasýný yürürlüðe alacaklarýný dile getiren Kacýr, "Program ile teknoloji alanýnda kritik uzmanlýklara sahip yeteneklerle yenilikçi iþ modelleri ve teknolojiye dayalý çalýþmalarý olan uluslararasý teknoloji giriþimlerini ülkemize davet edeceðiz." ifadesini kullandý.

Ýslam coðrafyasýyla birlikte tüm gönül coðrafyasýnýn gençlerine giriþimcilik dünyasýnýn kapýlarýný aralayacaklarýný söyleyen Kacýr, þöyle devam etti:

"Coðrafyamýz, sahip olduðu düþünce zenginliði, bilimsel kapasite ve öncü þahsiyetlerimizle insanlýk tarihinde silinmez izler býraktý. Muallim-i sani Farabi, týbbýn babasý Ýbn-i Sina, Mukaddime'si ile insanlýðýn düþünce ufkunu aydýnlatan Ýbn-i Haldun, fizikte, matematikte ve astronomide döneminin dehasý Biruni, güneþin ve gökcisimlerinin hareketlerini keþfeden Fergani, mevsimlerin oluþumunu tespit eden Ali Kuþçu, sibernetik alanýnýn öncüsü Cezeri, bizim medeniyetimizdendir, bizdendir. Medeniyetimizin içinden doðmuþ birbirinden deðerli bilim insanlarý ve onlarýn yaptýklarý çalýþmalar, dönemlerinin düþünce ve bilim canlýlýðýn ispatý niteliðindedir.

Belki bugün dünya genelinde kabul görmüþ bilimsel bakýþ açýsý, Batý merkezli bir anlayýþýn ürünü gibi görünüyor fakat bilinmelidir ki bilimin bayraktarlýðýný üstlenme yarýþý, tarihsel süreç içinde Doðu ile Batý arasýnda týpký bir sarkaç misali gidip gelmiþtir. Bugün bilimin, teknolojinin ve inovasyonun geldiði noktada Doðu'nun yükseliþine tekrar þahitlik ediyoruz. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn küresel adalet ve merhamet perspektifi doðrultusunda, bilimde, teknolojide, inovasyonda Ýslam medeniyetinin yeniden yükseliþi için gayret ediyoruz. 2004 yýlýnda Cumhurbaþkaný'mýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan ve Azerbaycan Cumhurbaþkaný Sayýn Ýlham Aliyev'in gayretleriyle temeli atýlan Ýslam Ýþbirliði Gençlik Forumu, Müslüman gençlerin öz güvenini artýrmýþtýr. Gençlerimizin teknolojide ve giriþimcilikte daha fazla söz sahibi olma gayretlerinin her zaman yanýnda olmaya bizler de devam edeceðiz. Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi, Biliþim Vadisi ve ICYF iþbirliðiyle hayata geçen ve açýlýþýný gerçekleþtirmek üzere bir arada bulunduðumuz Uluslararasý Kuluçka Merkezi iþte bu yaklaþýmýn eseridir."

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Kacýr, Müslüman giriþimcilere ofis alaný, eðitim, danýþmanlýk, mentörlük, küresel að oluþturma, uluslararasý programlara katýlým ve yatýrýmcýlara ulaþma imkaný sunan bu merkezin Ýslam coðrafyasýnýn kalkýnma yolculuðuna önemli bir iz býrakacaðýný ifade etti.

Finanstan e-ticarete, blok zincirden yapay zeka ve oyuna kadar farklý teknoloji alanlarýnda giriþimcilere küresel pazarda kendilerini gösterme fýrsatý sunacak Uluslararasý Kuluçka Merkezinin gençlere, giriþimcilere hayýrlý olmasýný temenni eden Kacýr, "Ýslam coðrafyamýzýn huzur ve refahý için birlik ve beraberliðin ne kadar hayati kýymete sahip olduðunu Gazze'de yaþanan katliamla tekrar müþahede ediyoruz." dedi.

Kacýr, "Türkiye olarak, Ýsrail'in Filistin'deki iþgalci zihniyetinin karþýsýnda durmaya her zaman devam edeceðiz. 'Dünya beþten büyüktür' ilkemiz doðrultusunda Ýslam ülkelerinin yaþanan bu zulme ortak ve güçlü tepki vermesi için diplomatik çabalarýmýzý en üst düzeyde yürütüyoruz." diye konuþtu.

Bakan Kacýr, Türkiye olarak, 1967 sýnýrlarý temelinde özgür ve baðýmsýz Filistin devleti kurulana ve kabul edilene dek mücadeleye devam edileceðini vurguladý.

- "DÜNYA BÜYÜK BÝR DEÐÝÞÝM YAÞIYOR"

Dünyanýn büyük bir deðiþim yaþadýðýný, uluslararasý düzenin, dönüþümün neden olduðu sýnamalara bilgi ve yenilikçilik odaðýnda cevap üretebilen ülkeler tarafýndan yeniden þekillendirildiðini söyleyen Kacýr, teknoloji geliþtirme, inovasyon ve giriþimcilik altyapýsýný güçlendiren ülkelerin küresel rekabetin öncüleri haline geldiðini belirtti.

Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Teknoloji ve inovasyon ekosistemimize güç katacak adýmlarý kararlýlýkla atmaya devam ediyoruz. Ülkemizi muasýr medeniyetler seviyesinin de üzerine çýkarma çabamýzda bizlere güç çarpaný olacak dev bir AR-GE, yenilikçilik, inovasyon ekosistemini adým adým inþa ediyoruz. Giriþimcilik kültürümüzü 7'den 70'e yayýyor, destek mekanizmalarýmýzla, kurduðumuz altyapýlarla giriþimcilerimizin ürüne, üründen pazara yolculuðunu hýzlandýrýyoruz. Sadece son 4 yýlda ülkemizden çýkan 7 Turcorn ve robotikten saðlýða, finansal teknolojiden yapay zekaya sayýsýz baþarý hikayesi, ülkemizin teknoparklarýyla, kuluçka merkezleriyle, TEKMER'leriyle, giriþim sermayeleriyle, hýzlandýrýcý programlarýyla teknoloji giriþimciliðinde bir marka olduðunun ispatý niteliðindedir.

Bizler için bu baþarýlar, yalnýzca buzdaðýnýn görünen yüzünü temsil ediyor. Biliyor ve inanýyoruz ki ülkemizin en kýymetli hazinesi insan kaynaðýmýza yatýrým yapmaya devam edersek, giriþimlerimizi finansman kaynaklarýyla, nitelikli altyapý ve programlarla buluþturursak, 2030 yýlýnda 100 Turcorn ve 100 bin teknoloji giriþimciliði hedefini gerçeðe dönüþtüreceðiz. Bu anlayýþla, TEKNOFEST'le gençlerimizin hayallerinin peþinden koþmasýna fýrsat sunuyor ve fikirlerini giriþimlere dönüþtürmelerini teþvik ediyoruz. Cumhuriyet'imizin 100. yýlýnda Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir'de dünyanýn en büyük havacýlýk, uzay ve teknoloji festivallerini gerçekleþtirdik. Takeoff Uluslararasý Giriþimcilik Zirvesi ve TEKNOFEST bünyesinde ilk kez geçtiðimiz yýl düzenlediðimiz Giriþim Yarýþmalarý ile gençlerimizin yanlarýnda yer aldýk."

Bakan Kacýr, Tech-InvesTR programý, Teknoloji ve Ýnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkýnma Fonu, Bölgesel Giriþim Sermayesi Fon Çaðrýlarý ve Biliþim Vadisi Giriþim Sermayesi Yatýrým Fonu baþta olmak üzere farklý eþ finansman ve fon mekanizmalarýyla kamu kaynaklarýnýn giriþimciler için çarpan etkisi oluþturmasýný saðladýklarýný belirtti.

Kacýr, "Turcorn 100 programýmýzla da unicorn adayý baþarýlý teknoloji giriþimlerimizin küresel pazarlara açýlarak daha hýzlý ölçeklenmesi adýna destekler sunuyoruz." dedi.

Türkiye'nin giriþimcilik ekosisteminin ve bu ekosistemin kalbi konumundaki Ýstanbul'un marka deðerini artýran çalýþmalara imza atmaya devam edeceklerini vurgulayan Kacýr, "Ýstanbul'u teknoloji giriþimlerinin global buluþma noktasýna dönüþtürerek giriþimcilikte dünyanýn ilk 20 þehrinden biri haline getireceðiz." ifadesini kullandý.

  • Mehmet Fatih Kacýr
  • Uluslararasý Kuluçka Merkezi
  • TEKNOFEST