Kacýr, Müstakil Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (MÜSÝAD) tarafýndan Ýstanbul'da düzenlenen 2. MÜSÝAD Sanayi ve Teknoloji Zirvesi'nde (MUST) yaptýðý konuþmada, Türkiye'nin sanayisine, üretimine, kalkýnmasýna ve istihdamýna saðladýðý deðerler kadar, geliþtirdiði projelerle teknoloji altyapýsýna da önemli katkýlarda bulunan MÜSÝAD'ýn organize ettiði zirvenin son derece kýymetli olduðunu dile getirdi.
Bakan Kacýr, zirvenin bu yýlki temasýnýn "Hamle Yap" olmasýnýn MÜSÝAD'ýn Bakanlýk ile ayný vizyonda olduðunu gösterdiðini söyledi.
Cumhuriyet döneminde Türk sanayisinde yapýlanlardan bahseden Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:
"2000'li yýllara adým atarken ülkemiz, üretimi sýnýrlý, iþ gücü kýsýtlý, sahip olduðu potansiyel bastýrýlmýþ, adeta kabuðuna çekilmiþ, kabiliyetleri ise sindirilmiþ bir durumdaydý. Cumhuriyetimizin ilk döneminde kýsýtlý imkanlara raðmen ülke kalkýnmasýna yönelik temeller atýlmýþ, sanayinin geliþmesine yönelik yatýrýmlar yapýlmýþtý. Fakat bu kalkýnma çabasý sonraki dönemde ivme kaybetti. Kamu eliyle gerçekleþen sanayi yatýrýmlarýndaki verimsizlikler, stratejik yatýrýmlarýn da hýzýnýn kesilmesine neden oldu. Türk özel sektörü ise uzunca bir dönem üretimi öðrense de rekabetçi üretim gücünü kazanmakta zorlandý. Yaþanan istikrarsýzlýk hali, yatýrýmlarýn sürekliliðine ket vurdu. Nihayetinde, 'montaj sanayi' bile ancak sýnýrlý alanlara yayýlabildi."
Kacýr, 1970'li yýllarda aðýr sanayi hamlesini gerçekleþtiremeyen, 1980'lerdeki dünyaya açýlma stratejisini güçlü bir sanayi altyapýsýyla hayata geçiremeyen Türkiye'nin ticaretle elde ettiði büyüme ivmesini, kalýcý bir refah artýþýna dönüþtüremediðini belirterek, internet ve bilgisayar teknolojilerinde gerçekleþen devrimlerin tüm dünyayý etkisi altýna aldýðý 1990'lý yýllarda siyasi ve ekonomik istikrarsýzlýk dönemini yaþadýklarýný anlattý.
- "MÝLLÝ GELÝRÝMÝZÝ 238 MÝLYAR DOLARDAN 1,1 TRÝLYON DOLARA ÇIKARDIK"
Bakan Kacýr, yeni bin yýla bu zor koþullarda adým attýklarýný kaydederek, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn güçlü ve sarsýlmaz iradesiyle, yýlmadan, pes etmeden ve hedeflerinden bir adým bile geri adým atmadan 22 yýla asýrlýk kazanýmlar sýðdýrdýklarýný aktardý.
Son 22 yýlda sanayi ve teknoloji altyapýsýnýn nereden nereye geldiðine iliþkin örnekler paylaþan Kacýr, þu ifadeleri kullandý:
"Milli gelirimizi son 22 yýlda 238 milyar dolardan 1,1 trilyon dolara çýkardýk. 2002 yýlýnda dünyanýn en büyük 18. ekonomisi olan Türkiye, her yýl ortalama yüzde 5,4 büyüyerek bugün satýn alma gücüne göre dünyanýn en büyük 11. ekonomisi haline geldi. Sayýlarýný 191'den 362'ye yükselttiðimiz organize sanayi bölgelerimiz ve kurduðumuz 45 endüstri bölgesiyle ülkemizi küresel üretim üssü haline getirdik. Sanayi üretimini 3,2 katýna çýkardýk, istihdamý 3,9 milyondan 6,7 milyona yükselttik. Sanayimizin öncülüðünde ihracatýmýzý 36 milyar dolardan 262 milyar dolara çýkardýk."
Kacýr, otomotiv ihracatýný 14, beyaz eþya ihracatýný 9, kimya ve makine ihracatýný 11, çelik ihracatýný 7, mobilya ihracatýný 16, ilaç ihracatýný 12 katýna yükselttiklerini bildirdi.
- "ÝMALAT SANAYÝMÝZÝN DÖNÜÞÜMÜ ÝÇÝN YENÝ ENSTRÜMANLARI DEVREYE ALIYORUZ"
Sanayi ve Teknoloji Bakaný Kacýr, bugün sayýlarý 104'ü bulan teknoparklarda 11 bine yakýn firmanýn teknoloji geliþtirme çalýþmalarý yürüttüðünü belirterek, özel sektör bünyesinde yer alan ve sayýsý 1600'ü aþan AR-GE ve tasarým merkezinde çalýþan mühendis ile teknisyenlerin yüksek katma deðerli üretimin önünü açan çalýþmalar yürüttüðüne iþaret etti.
"Bugün Türkiye, Çin'den Avrupa'nýn ortasýna kadar uzanan geniþ kuþakta en fazla sayýda ürünü, rekabetçi þekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir." diyen Kacýr, þu deðerlendirmelerde bulundu:
"Önümüzdeki dönemde katma deðerli üretim, yeþil ve dijital dönüþüm odaklý olarak imalat sanayimizin dönüþümü için yeni enstrümanlarý devreye alýyoruz. Yüksek teknoloji yatýrýmlarý için AR-GE'den seri üretime; uçtan uca, bütüncül bir destek mekanizmasý kuran Teknoloji Odaklý Sanayi Hamlesi Programý ile bugüne kadar 100 milyar liranýn üzerinde yatýrýmý harekete geçirdik. Yatýrým Taahhüdü Karþýlýðý Avans Kredisi (YTAK) programýmýzla, yüksek teknoloji yatýrýmlarýna cazip koþullarda ve uzun vadeli finansman saðlýyoruz. Ülkemizi yeni teknoloji yatýrýmlarýnýn adresi kýlacak, tarihimizin en büyük ölçekli teþvik programý HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatýrým Programý'ný geçtiðimiz aylarda ilan ettik. Programla, yatýrýmcýlarýmýza proje bazlý yatýrým teþviklerinin yanýnda pazar geliþtirme destekleri, cazip koþullarda finansman ve uygun yatýrým alanlarý sunuyoruz."
- "YENÝ TEÞVÝK ENSTRÜMANLARINI DEVREYE ALMAYI SÜRDÜRECEÐÝZ"
Bakan Kacýr, sanayinin ikiz dönüþümünde, kamunun yalnýzca teþvik eden deðil ayný zamanda rehberlik eden bir yaklaþýma sahip olmasý gerektiði anlayýþýyla "Dijital ve Yeþil Dönüþüm Destek Programlarýný" kamuoyu ile paylaþtýklarýný anýmsattý.
Kacýr, "Dünya Bankasý iþbirliðiyle yürüttüðümüz Türkiye Yeþil Sanayi Projesi ve Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi ile 750 milyon dolarlýk finansmaný sanayicilerimize, KOBÝ'lerimize ve yeþil teknoloji giriþimlerine sunarak, Türk sanayisini yeþil dönüþümde örnek ve öncü hale getiriyoruz. Sanayicilerimizin ikiz dönüþüm ihtiyaçlarý doðrultusunda yeni teþvik enstrümanlarýný devreye almayý sürdüreceðiz." diye konuþtu.
Türkiye ekonomisinin geleceðinin parlak ve önünün açýk olduðunu dile getiren Kacýr, "Bizi uzun vadede baþarýya götürecek unsur katma deðerli, rekabetçi bir üretim ve stratejik yatýrým anlayýþýdýr. Sizlerin de desteðiyle Türkiye Yüzyýlýnda, Milli Teknoloji Hamlesi ile sanayimizi, üretim altyapýmýzý yüksek teknolojiyle ve katma deðerle besleyerek güçlendireceðiz." ifadelerini kullandý.
- "TUSAÞ'A SALDIRI BÝZÝ YOLUMUZDAN BÝR AN BÝLE ALIKOYAMAYACAK"
Sanayi ve Teknoloji Bakaný Kacýr, jeostratejik ve jeopolitik konumlarýnýn kendilerine her daim tetikte ve her geçen gün daha güçlü olmalarý gerektiðini hatýrlattýðýný söyledi.
Türkiye'nin þahlanýþa geçtiði zamanlarda ayaðýna prangalar vurulmak istendiðini vurgulayan Kacýr, "En son, güzide kurumumuz TUSAÞ'a (Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii Anonim Þirketi) gerçekleþtirilen menfur saldýrý, savunma sanayimizin hasýmlarýmýzýn hedefinde olduðunu bir kez daha gösterdi. Þunu herkes bilsin ki bu hainlerin karanlýk ve alçak eylemleri bizi yolumuzdan bir an bile alýkoyamayacak." þeklinde konuþtu.
Kacýr, hainlere inat daha fazla çalýþacaklarýný ve üreteceklerini, savunma sanayisi projelerini daha hýzlý hayata geçireceklerini dile getirdi.
Ýsrail'in tüm dünyanýn gözü önünde 40 binden fazla insanýný katlettiðine dikkati çeken Kacýr, dünyanýn bu soykýrýmý canlý yayýnda seyrettiðini, katliamlarýn adeta sýradanlaþtýðýný, son dönemde bu saldýrganlýðýn Filistin topraklarýný aþarak Lübnan'a uzandýðýný anlattý.
Uluslararasý kurumlarýn bu zulmü engelleyemediðine vurgu yapan Kacýr, sözlerini þöyle tamamladý:
"Bu çýplak gerçeklik karþýsýnda hiçbir tereddüt etmeden bir þey yapmak zorundayýz: O da Milli Teknoloji Hamlesi'dir. Bu hamleden vazgeçmemektir, namerde muhtaç olmamaktýr. Türkiye'mizin istikbalini, istiklalini kendi geliþtirdiðimiz sistemlerle muhafaza edebilmektir. Savunma sanayisindeki teknolojik baþarýlarý her alana taþýyabilmektir. Finans teknolojilerinde baðýmsýz olmaktýr. Gýda teknolojilerinde, saðlýk teknolojilerinde, tarým teknolojilerinde, enerji teknolojilerinde yerli ve milli kabiliyetlerimizi sonuna kadar geliþtirmektir. Tüm bunlarý yine vatan, millet, bayrak sevdalýsý MÜSÝAD'lýlarla ve Türkiye'nin üreten gücü sanayicilerimizle birlikte gerçekleþtireceðimize inanýyoruz."