Bakan Kacýr tek tek sýraladý: Bu, doðru yolda ilerlediðimizin göstergesi
ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Küçük ve Orta Ölçekli Ýþletmeleri Geliþtirme ve Destekleme Ýdaresi Baþkanlýðý'nda (KOSGEB) gerçekleþtirilen KOBÝ Ödülleri Töreni'nde konuþtu. Bakan Kacýr, mart ayý sanayi üretim endeksi istatistiklerini deðerlendirerek, "Sanayimizde çarklar hýz kesmeden dönmeye devam ediyor. Sanayi üretimi mart ayýnda yýllýk yüzde 4,3 artýþ kaydetti. En fazla yükseliþ yüzde 34,4 artan yüksek teknoloji üretiminde gerçekleþti. Bütün bu göstergeler 'Milli Teknoloji Hamlesi' hedeflerimizde doðru yolda ilerlediðimizin göstergesidir. Türkiye yüksek teknoloji ile katma deðer üreterek yolda devam ediyor. Yine istihdam göstergeleri de yüzümüzü güldürdü. 2024 Mart ayý iþsizlik verisi yüzde 8,6 oranýyla azalmaya devam etti. Ýþsizlik oraný geçtiðimiz yýl mart ayýna göre 1,4 puan gerilemiþ oldu. Gençlerdeki iþsizlik oraný ise yüzde 15,1 seviyesiyle yaklaþýk 12 yýlýn en düþük seviyesine geldi. Mart ayýnda istihdamýmýz 32,6 milyon düzeyine gelirken yüzde 49,5'a ulaþan istihdam oranýmýzda artýþýný sürdürüyor" ifadelerini kullandý.

'EKONOMÝMÝZ 14 ÇEYREKTÝR KESÝNTÝSÝZ BÜYÜYOR'

Dünyanýn küresel bir krizden geçtiði dönemde Türkiye'nin; yatýrým, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasýnda kalkýnma yolculuðuna emin adýmlarla devam ettiðini belirten Kacýr, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak hayata geçirdiðimiz program ve projelerle; araþtýrma ve inovasyon ekosistemi, planlý sanayi alanlarý, giriþimcilik kültürü ve nitelikli insan kaynaðýyla güçlü ve müreffeh Türkiye'yi inþa ediyoruz. Göstergeler de dijitalleþen dünyada, pazar deðil, yüksek teknoloji ve katma deðer üreten öncü Türkiye için attýðýmýz adýmlarýn doðruluðunu en açýk þekilde kanýtlýyor. 2023 yýlýnda ihracatýmýz deprem felaketine raðmen 255,8 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kýrdý. Ekonomimiz, 14 çeyrektir kesintisiz büyüyor. Milli gelirimizi 1 trilyon 118 milyar dolara çýkardýk. Ýstihdam, 32,6 milyon kiþi ile Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek düzeyine ulaþtý. Elbette, ülkemizdeki iþletmelerin yüzde 99'unu oluþturan, istihdamýn yüzde 70,6'sýný saðlayan, Ar-Ge harcamalarýmýzýn yüzde 28,8'ini, ihracatýmýzýn yüzde 31,6'sýný gerçekleþtiren KOBÝ'lerimiz bu baþarýnýn mimarýdýr, sahipleridir" dedi.

KOBÝ'LERE 14 MÝLYON LÝRA DESTEK

Sanayinin, giriþimlerin ve KOBÝ'lerin yeþil dönüþümü için Dünya Bankasý ile iþ birliðinde, Türkiye'nin yeþil dönüþümdeki en kapsamlý ve en büyük bütçeye sahip çalýþmasý olan 'Türkiye Yeþil Sanayi Projesi'ni baþlattýklarýný aktaran Kacýr, þöyle konuþtu:

"Program kapsamýnda KOSGEB'e ayrýlan 250 milyon dolarlýk finansmanla; KOBÝ'lerin karbon ayak izlerini azaltmaya ve kaynak verimliliðini artýrmaya yönelik yeþil dönüþüm planlarýný gerçekleþtirmeleri için kaynak saðlýyoruz. KOBÝ'lerimizin kendi bünyelerinde güneþ enerjisi sistemleri kurmalarý için 14 milyon liraya kadar destek oluyoruz. Enerji, su ve ham madde verimliliði, sürdürülebilir ve iklime dayanýklý atýk geri dönüþümüne yönelik yeþil dönüþüm projelerine ise 4 milyon liraya kadar katký veriyoruz. Bu kapsamda 90'dan fazla KOBÝ'mizi destekleme kararý aldýk. Geçtiðimiz yýl yaþadýðýmýz deprem felaketlerinde KOBÝ'lerimizin yaralarýný sarmak için Dünya Bankasý ve Japonya Uluslararasý Ýþ Birliði Ajansý (JICA) ortaklýðýndaki Deprem Sonrasý Ekonomik Canlanma Projesi'ni hayata geçirdik. Bugüne kadar bu program kapsamýnda 52 binden fazla iþletmemize 16,8 milyar lira kaynak aktardýk. Bölgenin ihyasý ve inþasý için yeni finansman kaynaklarý oluþturmaya devam edeceðiz. Evet, bugün KOSGEB; giriþimcilikten kapasite geliþtirme ve küresel rekabete kadar farklý alanlarda etkin destek ve hizmetleriyle, sel, yangýn ve depremler gibi acil durumlarda yaralarý saran programlarýyla, KOBÝ'lerimizin iyi ve kötü gününde her daim yanýnda. KOBÝ'lerimizin hizmetinde, emrinde."

  • Mehmet Fatih Kacýr
  • sanayi
  • Milli Teknoloji Hamlesi