Bakan Kacýr: Ticaret hacmi 31 trilyon dolara ulaþtý
ABONE OL

Kacýr, Ýstanbul'da düzenlenen Ýslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) 19. Genel Kurulu'na video mesaj gönderdi.

Ýpek Yolu gibi erken dönem ticaret yollarýyla temelleri atýlan küresel ticaretin, coðrafi keþifler ve Sanayi Devrimi ile büyük ivme kazandýðýný hatýrlatan Kacýr, teknoloji devrimlerinin lojistik ve ulaþým imkanlarýný geniþletmesinin de farklý coðrafyalarý birbirine baðlayan alternatif ticaret yollarýnýn tesis edilmesine imkan tanýdýðýný anlattý.

Kacýr, gelinen noktada küresel mal ve hizmet ticaret hacminin 31 trilyon dolara ulaþtýðýný belirterek, þunlarý kaydetti:

"Bugün, günlük hayatta kullanýlan pek çok ürün ve hizmetin arkasýnda çok sayýda ülkenin yer aldýðý deðer zincirleri mevcuttur. Küresel ticaretin ölçeði ve karmaþýk yapýsý, farklý ülkelerden firmalarýn birbirleriyle iletiþimde ortak bir dili kullanmalarýný zaruri kýlýyor. Tüketicilerin satýn aldýklarý ürüne güven duymasýný saðlayacak ulusal ve uluslararasý ölçekte mekanizmalarýn kurulmasý ihtiyacýný ortaya çýkartýyor. Böylesine bir tabloda standardizasyon ve metrolojinin farklý düzenleyici ortamlar arasýndaki karmaþýklýklarý engellediðini, küreselleþmenin vadettiði sorunsuz mal ve hizmet alýþveriþini temin etmenin kilit unsurlarý arasýnda yerini aldýðýný söylemek mümkün."

- "TSE'YÝ ÖRNEK BÝR KONUMA TAÞIDIK"

Standardizasyon ve ölçümde doðruluðun, ürünlerde kaliteden, ölçü ve tartýda ise adaletten asla taviz vermeyen Ýslam medeniyetinin mirasçýlarý olduklarýný vurgulayan Kacýr, bunun kendileri için ayný zamanda bir ahlak ve sorumluluk meselesi de olduðunu söyledi.

Kacýr, dünyanýn ilk standardý olarak bilinen ve dönemin Osmanlý Padiþahý 2. Bayezid tarafýndan yayýmlanan Kanunname-i Ýhtisabý Bursa'nýn, ecdadýn ahlaklý ve güvenli ticareti tesis etmek için güçlü iradesinin bir yansýmasý olduðunu ifade etti.

Türkiye Yüzyýlý'nda da hedeflerinin, ecdadýn kendilerine miras býraktýðý saðlam ticaret ahlaký temelinde Türkiye'yi muasýr medeniyetler seviyesinin üzerine taþýmak olduðunu belirten Kacýr, þöyle devam etti:

"Bu anlayýþla, Türk Standartlarý Enstitüsünü (TSE) nitelikli insan kaynaðý ve geliþmiþ laboratuvar altyapýsýyla örnek bir konuma taþýdýk. Enstitümüz bugün Türk Malý damgasýnýn yüksek kaliteyle eþdeðer olduðunu tescilliyor. Vatandaþlarýmýzýn dünya standartlarýnda, güvenli ürün ve hizmetlerle buluþmasýna vesile oluyor. TÜBÝTAK Ulusal Metroloji Enstitümüz de uluslararasý normlara uygun ölçme referans standartlarýný geliþtirerek, sanayi, bilim ve araþtýrma altyapýmýzýn kullanýmýna sunuyor. Cumhurbaþkaný'mýzýn liderliðinde, dünyanýn dört bir yanýnda ticaret köprüleri kurarken bu 2 kurum bünyesinde oluþturduðumuz bilgi birikimi ve deneyimi dost ve kardeþ ülkelerle paylaþmaktan çekinmiyoruz. Özellikle de Ýslam ülkeleri arasýnda karþýlýklý ticari ve ekonomik iliþkileri artýracak her adýmýn destekçisi oluyoruz. Bu çabalarýmýzýn önemli meyvelerinden biri ülkemiz öncülüðünde kurulan ve Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý üyesi ülkeler arasýnda ticareti artýrmada kýymetli rol üstlenen Ýslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsüdür. Ülkelerimiz arasýnda metroloji ve standardizasyon alanlarýnda uyumu artýrarak karþýlýklý ticaretteki birçok bariyeri yýkan kurumumuzun baþarýlarýný takdirle takip ediyoruz."

- HELAL AKREDÝTASYONLU 2 BÝN ÜRETÝM TESÝSÝ

Kacýr, SMIIC üyesi ülkeler arasýnda bilgi birikimi ve deneyimin paylaþýlmasýna dönük çalýþmalarý ve helal standartlarý önemsediklerini belirterek, küresel helal ekonominin bugün 7 trilyon dolara, helal gýda sanayisinin de 1 trilyon dolar büyüklüðe eriþtiðini bildirdi.

Müslümanlarýn dini emirler doðrultusunda hayatýný þekillendirmesine imkan tanýyan helal sertifikasýnýn, gelinen noktada artýk her dinden insan için güvenin sembolü haline geldiðini vurgulayan Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Ülkemizde küresel standartlarla uyumlu bir helal belgelendirme altyapýsý kurmak üzere son yýllarda önemli adýmlar attýk. Helal akreditasyon hizmeti sunmaya yetkili tek otorite konumundaki Helal Akreditasyon Kurumunu (HAK) kurduk. Bugüne kadar 2 binin üzerinde üretim tesisinin helal belgesini akreditasyon güvencesi altýna aldýk. Tek ve uyumlaþtýrýlmýþ standartlara dayalý bir akreditasyon mekanizmasý, farklý belgelendirme yaklaþýmlarýnýn, üreticiler ve tüketiciler nezdinde doðurduðu olumsuz sonuçlar için yegane çözümdür. Özellikle SMIIC standartlarýna göre faaliyet gösteren akreditasyon kurumlarýna çatý örgütü vazifesi görecek Helal Akreditasyon Kurumlarý Ýslami Forumu (IFHAB) giriþimini bu açýdan kýymetli görüyoruz."

- FÝLÝSTÝN MESAJI

Kacýr, SMIIC'e ev sahipliði yapan ülke olarak, Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý ülkelerinin ortak faydasýna hizmet eden çalýþmalarýnda her zaman kolaylaþtýrýcý bir rol üstlenmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Ülkeler arasýnda kardeþlik ve beraberliði farklý yönleriyle güçlendirecek adýmlarý atarken Orta Doðu'da yaþanan soykýrýma da seyirci kalmayacaklarýnýn altýný çizen Kacýr, "Ýsrail'in Gazze ve diðer Filistin topraklarýnda gerçekleþtirdiði katliamlarda bugüne kadar çoðu çocuk ve kadýn olmak üzere 50 bine yakýn Filistinli kardeþimiz þehit oldu. Bu tablo karþýsýnda insan haklarýnýn bayraktarý olduðu dile getirilen ülkeler sessiz. Uluslararasý kuruluþlar çözüm üretmekte aciz. Türkiye olarak Cumhurbaþkaný'mýzýn liderliðinde 'Dünya beþten büyüktür' diyerek bu zulme karþý tepkimizi dile getirmeye devam edeceðiz. Dik ve dirayetli duruþlarýyla insanlýðýn yüz aký Filistinlerin her zaman yanýndayýz. Ümit ediyorum ki Filistin'de, Gazze'de yaþanan insanlýk dramýnýn sona ermesi yakýndýr." ifadelerini kullandý.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr
  • Bakan Kacýr
  • SMIIC