Bakan Kacýr: TSE küresel uygunluk deðerlendirme pazarýnda bölgesel bir oyuncu konumuna taþýnacak
ABONE OL

Biliþim Vadisi'nde düzenlenen 14 Ekim Dünya Standartlar Günü ve TSE 70. Yýl Programý'nda konuþan Kacýr, Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon üssü Biliþim Vadisi'nde bir arada olmaktan duyduðu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'de standardizasyon altyapýsýnýn ve bilincinin geliþmesinde bayraktar konumdaki TSE'nin 70. yýl dönümünü kutlayan Kacýr, sanayicinin destekçisi, vatandaþýn koruyucusu TSE'nin baþarýlý çalýþmalarýnýn devamýný diledi.

Kacýr, 1954 yýlýnda mütevazi imkanlarla sanayi ve ticaret odalarýnýn çabalarýyla kurulan enstitünün, 70 yýllýk baþarýlarla dolu yolculuðunda ülkede standardizasyon ve kalite anlayýþýnýn yeþermesi ve yerleþmesinde öncü rol üstlendiðine iþaret ederek, "Türk Malý damgasýnýn ayný zamanda yüksek kaliteyle eþdeðer olduðunu tescilledi. Vatandaþlarýmýzýn dünya standartlarýnda güvenli ürün ve hizmetlerle buluþmasýna vesile oldu. Ülkemizin üretim ve teknoloji geliþtirme yolculuðunda yeni bir sayfa açtýðýmýz son 22 yýlda ise kurumumuzu geliþmiþ bir altyapýya, modern inovasyon ve teknolojiye, geniþ kapsamlý bir organizasyon yapýsýna kavuþturduk. Kurumumuzu, evrensel normlarý dikkate alarak, stratejik hamlelerle yeniden yapýlandýrdýk." ifadelerini kullandý.

Kacýr, TSE'yi uluslararasý standartlara yön veren, ülke sathý ve dünya pazarýnda rekabet gücü saðlayan sanayinin omurgasý haline getirdiklerini, kurumun bugün nitelikli insan kaynaðý ve dünya standartlarýndaki laboratuvar altyapýsýyla nitelikli ihracatýn katalizörü vazifesi gördüðünü belirtti.

Standartlarý tayin edenlerin, ayný zamanda küresel ticaretin oyun kurucularý olduðu yaklaþýmýyla sanayicilerin hak ve menfaatlerini uluslararasý platformda en güçlü þekilde savunduðunu bildiren Kacýr, her yýl 14 Ekim'de kutlanan Dünya Standartlar Günü'nün TSE ve kendileri için her zaman ayrý bir önemi olduðunu vurguladý.

Uluslararasý Standardizasyon Teþkilatýnýn (ISO) 1967'de gerçekleþtirilen genel kurul toplantýsýnda dönemin TSE Baþkaný Merhum Faruk Sünter'in, 3 yýllýðýna ISO Baþkaný seçildiðini hatýrlatan Kacýr, kendisinin teklifi üzerine 1969 yýlýnda ISO Konseyinin 14 Ekim'i Dünya Standartlar Günü olarak onayladýðýný aktardý.

Kacýr, ilk kez 1970'te kutlanan Dünya Standartlar Günü'nin tüm dünyaya, standartlarýn hem üretici hem de tüketici açýsýndan önemini hatýrlatmaya devam ettiðini kaydederek, "Bizlere de Türkiye Yüzyýlý'nda ülkemizi muasýr medeniyetler seviyesinin de üzerine taþýma hedefimizde güçlü standardizasyon bilincinin ve altyapýsýnýn rolünü ve önemini hatýrlatmayý sürdürüyor. Bu vesileyle, geçmiþten günümüze TSE'nin büyük ve güçlü Türkiye'nin bayraktar kurumlarý arasýnda yer almasý için emeklerini ve gayretlerini esirgemeyen herkese þahsen teþekkürlerimi sunuyorum. Ahirete irtihal edenleri rahmetle anýyorum." diye konuþtu.

- "ÜLKEMÝZÝ KÜRESEL ÜRETÝM ÜSSÜ HALÝNE GETÝRDÝK"

Kacýr, Türkiye'nin ikinci asra, Türkiye Yüzyýlý'na yaraþýr kazanýmlarla, güçlü ve stratejik hedeflerle adým attýðýna iþaret ederek, hayata geçirdikleri reform niteliðinde hamlelerle hemen her alanda yatýrým, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasýnda önemli baþarýlara imza attýklarýný anlattý.

Sanayide çalýþan sayýsýný 3,9 milyondan 6,7 milyona, AR-GE harcamalarýný yýllýk 1,2 milyar dolardan 12 milyar dolara çýkardýklarýný vurgulayan Kacýr, þöyle devam etti:

"Sayýlarýný 191'den 362'e yükselttiðimiz organize sanayi bölgelerimiz ve kurduðumuz 45 endüstri bölgesiyle ülkemizi küresel üretim üssü haline getirdik. Otomotivden kimyaya, makineden çeliðe, beyaz eþyadan savunma ve havacýlýða, tekstilden mobilyaya sanayimizin tüm sektörlerinin öncülüðünde ihracatýmýzý 22 yýlda 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükselttik. Yerli ve milli elektrikli otomobilimiz Togg'u, milletimizle buluþturduk. Büyüme ve kalkýnma yolculuðumuzda yakaladýðýmýz ivmeyi daha yukarýya taþýyacak, Milli Teknoloji Hamlemizi güçlendirecek adýmlarý kararlýlýkla atýyoruz. Katma deðerli ve ileri teknolojiye odaklanmýþ bir üretim zemininde, yeþil ve dijital dönüþümü hayata geçirip Türk sanayisini küresel arenada daha güçlü, daha etkili bir konuma yükseltiyoruz. Kalite ve standardizasyonu önceleyen bir üretim anlayýþý da Türkiye Yüzyýlý'nda güçlü üretim altyapýmýzýn sürdürülebilirliði ve rekabetçiliði için vazgeçilmezdir. Vatandaþlarýmýzý güvenilir ve kaliteli ürün ve hizmetlerle buluþturmanýn anahtarýdýr."

- "TÜRK MALI' ETÝKETÝNÝN MARKA DEÐERÝNÝ GÜÇLENDÝRDÝ"

Kacýr, TSE'nin, belgelendirme, muayene, gözetim, doðrulama, deney, kalibrasyon ve eðitim hizmetleriyle geliþtirdiði standartlarla vatandaþlarýn, sanayicilerin ve müteþebbislerin her zaman destekçisi konumunda olduðuna iþaret ederek, "Yalnýzca geçtiðimiz yýl enstitümüz, 42 bin 660 deney raporu, 13 bin 640 kalibrasyon sertifikasý, 18 bin 963 ürün belgesi, 1448 CE belgesi, 5 bin 12 sistem belgesi, 585 helal belgesi düzenledi. Ýthalat denetimleri kapsamýnda 155 bin ürünü denetleyerek, 4 bin 200 uygunsuz ürünün Türkiye'ye giriþine mani oldu. TSE ayrýca giriþimcilerimizin, vatandaþlarýmýzýn güvenli, küresel standartlarla uyumlu ve çevreye duyarlý ürünlerle buluþmasýnda köprü görevi üstlendi. Adil rekabet ortamýný savunarak, 'Türk Malý' etiketinin marka deðerini güçlendirdi. Düzenlediði eðitimlerle de standardizasyon kültürünün ülkemizde daha geniþ kitleler tarafýndan benimsenmesini, yaygýnlaþmasýný ve hayata geçirilmesini teþvik etti." deðerlendirmesinde bulundu.

TSE'nin standardýn, ticaret sahasýnda üretim ve rekabet gücünü artýracak stratejik bir adým olduðunun bilinciyle sanayicileri, ihracatçýlarý ve ilgili tüm paydaþlarý bir araya getirmeye devam edeceðini belirten Kacýr, "Bugün, yapay zekadan kuantum teknolojilerine, hidrojen teknolojilerinden elektrikle çalýþan araçlara 158 komite ve bu komitelere üye 2 bin 748 uzmanýyla TSE, küresel standartlarý yalnýzca uygulayan deðil, ayný zamanda bu standartlarýn oluþturulmasýnda etkin çalýþan bir kurumdur." dedi.

- "ÝÞ DÜNYAMIZIN ÝHTÝYAÇLARINI ADRESLEYEN KIYMETLÝ ÇALIÞMALARA ÝMZA ATTI"

TSE'nin, özellikle ikiz dönüþümün iþ dünyasýnýn ajandasýnda en üst sýralarda yer aldýðý bu dönemde, yürüttüðü çalýþmalarla sanayinin ihtiyaçlarýna cevap verdiðini kaydeden Kacýr, TSE'nin cep telefonu, tablet, akýllý saat, bilgisayar, oyun konsolu ve modemleri yenilediðini, yeniden satýþa sunulmasý sürecinde uyulacak standartlarý belirleyerek elektronik ürünlerin ekonomiye yeniden kazandýrýlmasýný saðladýðýný anlattý.

Kacýr, TSE'nin veri merkezlerinin sürdürülebilir ve enerji verimliliði odaklý faaliyet göstermeleri için devreye aldýklarý Veri Merkezi Belgelendirme Programýyla da yatýrýmcýlarýn ve iþletmecilerin uygunluk deðerlendirme faaliyetine kolay eriþiminin önünü açtýðýný aktararak, "2053 net sýfýr emisyon hedeflerimiz doðrultusunda, ürün karbon ayak izi, su ayak izi, Yeþil OSB, Su Verimliliði Yönetimi alanlarýnda devreye aldýðý yeni standartlarla iþ dünyamýzýn ihtiyaçlarýný adresleyen kýymetli çalýþmalara imza attý." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE'YÝ DEVLER LÝGÝNE TAÞIMA ÝDDÝAMIZI TSE SAHÝPLENMEYE DEVAM EDECEK"

Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Savunma sanayii, demir yolu sistemleri, rüzgar ve nükleer enerji santralleri gibi stratejik alanlarda teknolojik baðýmsýzlýðýmýzý tahkim edecek belgelendirme, sertifikasyon ve uygunluk deðerlendirme altyapýsý ile bilgi birikimini de TSE bünyesinde oluþturuyoruz. Böylesine kritik görevler yürüten, geniþ bir yelpazede sorumluluðu bulunan enstitümüz, Türkiye Yüzyýlý'nda sanayicilerimiz ve tüketicilerimizi tarafsýz, baðýmsýz, etkin ve güvenilir hizmetlerle buluþturmaya devam edecektir. Ulusal, bölgesel ve küresel alanda tercih edilen, küresel standartlarýn oluþturulmasýnda söz sahibi bir kuruluþ olma vizyonuyla çalýþmaya devam edecek. Modern altyapýsý ve nitelikli insan kaynaðýyla yüksek teknolojili ve yüksek katma deðerli ürün pazarýnda Türkiye'yi devler ligine taþýma iddiamýzý TSE sahiplenmeye devam edecek."

Ankara Kalite Kampüsünün, "Büyük ve güçlü Türkiye" ruhuna yaraþýr bir proje olarak hýzla açýlýþa hazýrlandýðýna deðinen Kacýr, "Türkiye'nin kalite ve uygunluk deðerlendirme üssü olacak bu merkez; yalnýzca ulaþýmdan enerjiye, elektroteknikten yapý malzemelerine farklý sektörlerin deney ve test ihtiyacýna cevap vermekle kalmayacak. Ülkemizin üretim altyapýsý için güç çarpaný vazifesi görecektir. TSE'yi küresel uygunluk deðerlendirme pazarýnda bölgesel bir oyuncu konumuna taþýyacaktýr." ifadelerini kullandý.

- "TSE ÖNCÜ ROL ÜSTLENECEK"

Kacýr, bugün yapay zekadan nesnelerin internetine, büyük veriden robotiðe pek çok yenilikçi teknolojiyle tüm dünyada iþ modellerinin yeniden tanýmlandýðýný, teknolojinin insanlýðýn karþý karþýya kaldýðý iklim deðiþikliði, açlýkla mücadele, kuraklýk gibi farklý sýnamalarýn çözüm adresi olarak görüldüðünü kaydetti.

Küresel düzenin teknolojiyle yeniden þekillendiði bir dönemde teknolojinin standartlarýný belirleyenlerin, kuþkusuz küresel teknoloji yarýþýnda hangi ülkelerin, zümrelerin ve firmalarýn rekabet üstünlüðüne sahip olacaðýný belirten Kacýr, "Türkiye olarak tüm platformlarda, her ülkenin stratejik deðere sahip teknoloji ürünlerini kendi kabiliyetleriyle geliþtirip üretebilmesinin ulusal egemenliði açýsýndan kritik önemde olduðunu vurguluyoruz. Teknoloji geliþtirmede ve üretmede tekelleþmeye neden olacak yaklaþýmlarýn insanlýk için huzur ve refah getirmeyeceðini savunuyoruz. Küresel ortak menfaati önceleyen teknoloji yaklaþýmýmýzý uluslararasý platformlarda seslendirirken, bugün olduðu gibi gelecekte de TSE öncü rol üstlenecek. Bizlerin de enstitümüzün her zaman yanýnda olacaðýmýzdan hiç þüpheniz olmasýn." þeklinde konuþtu.

- "DÜNYA GENELÝNDEN 1500'DEN FAZLA PAYDAÞI ÝSTANBUL'UMUZDA AÐIRLAYACAÐIZ"

Türkiye'nin uluslararasý standardizasyon camiasýnda temsilini güçlendirecek bir geliþmeyi de paylaþmak istediðini dile getiren Kacýr, konuþmasýna þöyle devam etti:

"Geçtiðimiz ay Kolombiya'da düzenlenen ISO konsey toplantýsýnda alýnan karar doðrultusunda ISO Haftasý etkinliklerine Türk Standardlarý Enstitümüz, 2027 yýlýnda Ýstanbul'da ev sahipliði yapacak. ISO Genel Kurul Toplantýsý, ISO Konsey Toplantýsý, ISO Politika ve Finans Daimi Komite Toplantýlarý ile ISO Geliþmekte Olan Ülkeler Komitesi toplantýlarýný kapsayan bu büyük organizasyonla dünya genelinden 1500'den fazla paydaþý Ýstanbul'umuzda aðýrlayacaðýz. Benzersiz konumuyla kültürlerin, fikirlerin, yeni giriþimlerin ve kýtalarýn buluþma noktasý Ýstanbul, uluslararasý standardizasyon camiasýný da ayný çatý altýnda toplayacak."

Kacýr, sanayicilerin ve yatýrýmcýlarýn, her alanda yanlarýnda olmayý sürdüreceklerini vurgulayarak, "Geçtiðimiz hafta ilk kez bir uygulama baþlattýk. Organize Sanayi Bölgeleri yönetmeliðinde yaptýðýmýz deðiþiklik kapsamýnda Türkiye'nin tüm organize sanayi bölgelerinde henüz yatýrýmcýlara tahsis edilmemiþ tüm sanayi alanlarýný, eþ zamanlý olarak online platformda sanayicilerimize, yatýrýmcýlarýmýza sunduk. Bu kapsamda 133 Organize Sanayi Bölgesinde 1484 yatýrým yeri ve 6 Organize Sanayi Bölgesinde de ön tahsis süreçlerini baþlattýk ve sadece bir haftada 61 Organize Sanayi Bölgemizde 201 yatýrým yeri için baþvuru aldýk. Görüyoruz ki; þeffaflýk ve öngörülebilirlik odaklý bu yaklaþýmýmýz sanayicilerimiz tarafýndan güçlü þekilde sahiplenildi. Ýnþallah bu ve benzeri adýmlarý atmayý sürdürecek ve Türkiye'nin kalkýnma yolculuðunda sanayimizin öncü olmasýný mümkün kýlacak politikalarý ve uygulamalarý devreye almaya devam edeceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kacýr, TSE'den aldýðý Ürün Uygunluk Belgesi'ni 45 yýl ve üzerinde devam ettiren firmalara ödüllerini verdi.

  • Bakan Kacýr
  • Dünya Standartlar Günü
  • TSE