Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlýðýn bütçesine iliþkin sunum yaptý. Milletvekillerinden gelen sorularý yanýtlayan Kacýr "Ýmalat sanayindeki geliþimin diðer ülkelere mukayesesi nedir" þeklindeki soruya iliþkin "AK Parti iktidarlarý döneminde imalat sanayimizin katma deðerinin dünyadaki imalat sanayi katma deðeri içindeki payý yüzde 0,7'den 1,33'e yükseldi. Yani imalat sanayinin katma deðerinin dünyadaki payýný iki misline çýkarmýþýz. Bir Türkiye'nin üzerine adeta bir Türkiye ilave ettik. 2020 yýlýndan bu yana toplam istihdam 26 milyondan 32 milyona yükselirken, sanayi istihdamý 5 milyon 480 binden 6 milyon 730 bine yükseldi. Yani 1,3 milyon sanayimizde ilave istihdam oluþturduk. Pandemi öncesinde iþsizlik oranlarýmýz 2019 yýlý itibariyle yüzde 13,7 iken bugün yüzde 8,5 iþsizlikten söz ediyoruz" diye konuþtu.
YENÝ KURULAN VE KAPANAN ÞÝRKETLER AÇIKLAMASI"Ýmalat sektöründe yeni kurulan ve kapanan þirket sayýlarý nedir" sorusu üzerine Kacýr, "2024 yýlýnda 2 bin 2023 yýlýnda da 3 bin 300 sanayi sicil sahibi iþletme sayýsýnda artýþ olduðunu görüyoruz. 2024 yýlýnda imalat sektöründe kurulan þirket sayýsý, 12 bin 600 iken kapanan þirket sayýsý 4 bin olarak gerçekleþmiþ. Yani kapanandan 8 bin 600 daha fazla imalat sektöründe þirket kuruluþu gerçekleþmiþ" ifadelerini kullandý.
"TÝCARÝ KREDÝLERDEN ALDIÐI PAY 24,7'DEN 2023'TE 35,7'YE ÇIKMIÞ"
KOBÝ'lerin Türkiye'deki finansman imkanlarýndan aldýklarý pay ve KOBÝ kredilerinde takibe düþen kredi oranlarýyla ilgili soru üzerine Kacýr, "2021 yýlýnda KOBÝ'lerin toplam kredilerden aldýðý pay yüzde 21, 9 iken 2023 yýlýnda yüzde 27,5'e yükselmiþ. Yine ticari kredilerden aldýðý pay 24,7'den 2023'te 35,7'ye çýkmýþ. Takipteki kredi oraný ise bu yýl yüzde 1,81 düzeyinde. Yani yüz liralýk kredinin 1,81 lirasý takibe düþmüþ. 2023 sonu itibariyle de bu oran 1,78'di Dolayýsýyla geçen yýlla bu yýl arasýnda takipteki krediler açýsýndan önemli bir kötüye giriþ olmadýðýný açýklýkla ifade edebiliriz. Geçmiþte diðer sektörleri de desteklemesi konusunda kararlar almýþtýk. 2024 yýlýnýn Ocak -Ekim arasý dönemde sanayi sektöründe 17 bin 165, hizmet sektöründe 9 bin 213, ticaret sektöründe 12 bin 312 inþaat sektöründe 2 bin 79, KOSGEB desteklerinden yararlanmýþ" þeklinde konuþtu.
SAVUNMA SANAYÝ VURGUSU
"Savunma sanayinde elde edilen kazanýmlarýn diðer alanlara transferiyle ilgili neler yapýyorsunuz" þeklindeki soru üzerine Kacýr, "Savunma sanayi Türkiye'de yüksek teknolojiye geçiþin lokomotif sektörü oldu. Dolayýsýyla buradaki elde edilen kazaným tüm sektörlerin hýzla yaygýnlaþmasý, Türkiye için sanayi politikasýnda temel yaklaþýmlarýn baþýnda geliyor. Biz de bir yandan sanayi iþbirliði projelerinde, tramvay araçlarýndan, rüzgar tribünlerine kadar pek çok kamu yatýrýmýnda yerli sanayinin geliþmesi yaklaþýmýný uygulamaya alýrken bir yandan da özel sektörün savunma sanayindeki birikimi sivil sahalara transfer etmesine dönük yatýrýmlarýný teþvik ediyoruz. Bugün TOBB Ankara'da bir araþtýrma merkezi kurmuþ durumda. Bu merkez akýllý araç teknolojileri alanýnda çalýþan bir merkez" dedi.
"HERHANGÝ BÝR ÞÝRKETÝN KAYRILMASI SÖZ KONUSU OLAMAZ"
Bakanlýk olarak verilen teþviklerle ilgili soru üzerine Kacýr, "Bu teþviklerde siyasi kayýrma ithamý elbette tümüyle reddettiðimiz bir þeydir. Asla bizim hiçbir destek programýmýzda herhangi bir þirketin kayrýlmasý söz konusu olamaz. Ayrýca bizim desteklediðimiz ve teþvik ettiðimiz hiçbir þirketin, siyasi görüþüyle ilgilenmeyiz. Siyasi görüþünü bilmeyiz. Bunlarýn arasýnda parlamentoda grubu bulunan partilere üye insanlar olabilir. Bunlarla da siyasette hiçbir þey olmayan insanlar olabilir. Onlarýn bu ülkeye kattýklarý deðer bizim için baþ tacýdýr. Gerçekleþtirdikleri yatýrým, üretim, saðladýklarý istihdam, ihracat bizim için baþ tacýdýr. Ve bu yaklaþýmýmýzdan da taviz vermeyeceðiz. Biz hiç kimseyi herhangi bir partinin mensubu olduðu için desteklemiyoruz. Hiç kimseyi bir partinin mensubu olduðu için de desteklemekten asla imtina etmeyiz" cevabýný verdi.