Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) ev sahipliðinde düzenlenen Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Avrupa ve Asya Zirvesi'ne katýldý. Bakan Kurum, programda yaptýðý konuþmada iklim deðiþikliði konusuna karþý alýnacak aksiyonlardan bahsetti. Kurum, 'Türkiye insanlýðý bekleyen tehlikelerde, baþýný kuma gömenlerden, sorunlarý görmezden gelenlerden olmamýþtýr. Ýklim politikalarýný belirlerken açýklýk, þeffaflýk, katýlýmcý bir anlayýþ benimsedik' diye konuþtu.
2022 yýlýndaki Ýklim Þurasý'nda yeni döneme iliþkin yol haritasýnýn belirlendiðini hatýrlatan Bakan Kurum, 'Bilim insanlarýmýzla, sivil toplum kuruluþlarýmýzla, kamu kurum kuruluþlarýmýzla, özel sektörümüzle yeni bir yol haritasý çizdik. Burada alýnan kararlar doðrultusunda Ulusal Katký beyanýmýzý, Ýklim Kanunumuzu, uzun dönem stratejimizi oluþturduk' dedi.
Ýklim deðiþikliði ile mücadele konusunda özel sektöre büyük önem verildiðini belirten Bakan Kurum, 'Özel sektör hammadde demektir, üretim demektir, tüketim demektir. Her üretim ve tüketim süreci de iklimi doðrudan etkilemektedir. Örneðin; sera gazlarý çoðunlukla enerji üretiminden kaynaklanýr. Çimento, demir çelik gibi fosil yakýtlarýn kullanýldýðý sektörler doðrudan iklimle iliþkilidir. Tarýmdan kaynaklanan emisyonlar gýda politikalarýmýzý etkiler. Ormanlarýmýzýn kullanýmý, yutak alanlarýnýn arttýrýlmasý açýsýndan iklim siyasetimizde önemli bir yer tutar' þeklinde konuþtu.
'2053 NET SIFIR EMÝSYON HEDEFÝMÝZE ULAÞMAKTA KARARLIYIZ'
Net sýfýr emisyon hedefinden de bahseden Bakan Kurum, '2053 net sýfýr emisyon hedefimize en hýzlý þekilde ulaþarak gerçekleþtirmekte kararlýyýz. Bu yolda; Emine Erdoðan Hanýmefendi'nin himayelerinde baþlattýðýmýz, 7 yýlda 7 kýtada iz býrakan Sýfýr Atýk Hareketimizle; daha temiz bir dünya için çalýþýyoruz. Ulusal Depozito Yönetim Sistemi'ni de hayata geçirerek; 2035 yýlýnda ülkemizdeki geri kazaným oranýmýzý yüzde 60'a yükseltmeyi hedefliyoruz' ifadelerini kullandý.
'ATIK SULARIN YENÝDEN KULLANIM ORANINI 2030'DA YÜZDE 15'E ÇIKARMAYI HEDEFLÝYORUZ'
Atýksu yönetiminde yenilikçi uygulamalarý hayata geçireceklerini de ifade eden Bakan Kurum, 'Ülkemizde 2018 yýlýnda yüzde 1,2 olan arýtýlmýþ atýk sularýn yeniden kullaným oranýný yüzde 5,5'e çýkardýk, 2030 yýlýnda ise yüzde 15'e çýkarmayý hedefliyoruz' diye konuþtu.
Son 22 yýlda sosyal konut ve kentsel dönüþüm çalýþmalarýyla üretilen 3.3 milyon konutun çevreye saygýlý ve sýfýr atýk uyumlu olacak þekilde inþa edildiðini aktaran Bakan Kurum, 'Bugün deprem bölgesinde de 452 bin yeni konut ve iþyerimizi iklim deðiþikliðine uyumlu þekilde inþa etmeye devam ediyoruz. Enerji verimliliðini, hava, su ve toprak için sýfýr kirlilik prensibiyle çalýþan tesislerimize, "Sanayide Yeþil Dönüþüm Belgesi" düzenliyoruz. Bu belgeyi alan tesislerin, çevre yatýrým fonlarýndan faydalanmalarý için gerekli tüm adýmlarý atýyoruz. Sanayi sektöründe, Düþük Karbonlu Yol Haritalarýmýzla; 2053 yýlýna kadar alüminyum sektöründe yüzde 75, çelik sektöründe yüzde 99, çimento sektöründe yüzde 93 emisyon azaltýmý saðlayacaðýz, gübre sektöründe ise sýfýr emisyona ulaþacaðýz' açýklamasýnda bulundu.
'ENERJÝ SEKTÖRÜNDE, TOPLAM ELEKTRÝK KURULU GÜCÜ ÝÇERÝSÝNDEKÝ YENÝLENEBÝLÝR ENERJÝNÝN PAYINI 2035'TE YÜZDE 65'E YÜKSELTECEÐÝZ'
Bakan Kurum sözlerini þöyle sürdürdü: 'Enerji sektöründe, toplam elektrik kurulu gücü içerisindeki yenilenebilir enerjinin payýný 2035'te yüzde 65'e yükselteceðiz. Ülkemizde yeni uygulanmaya baþlayacak Emisyon Ticaret Sistemi ve karbon kredileriyle ilgili düzenlemeleri yapýyoruz. Ýþletmelerin sera gazý emisyon izni almalarýný zorunlu hale getiriyoruz. Bu sistemden elde edilen geliri, kamu eliyle tekrar özel sektöre aktaracaðýz. Ulusal Yeþil Taksonomi mevzuatýný hazýrlayacaðýz. Bu sayede özel sektörümüzün, esnek finansal yapýlara daha kolay eriþmesini saðlayacaðýz. Orta Vadeli Programýmýzda belirttiðimiz; Yeþil Finans Stratejisi ve Eylem Planýný süratle uygulayacaðýz. Afetler baþta olmak üzere tedarik zincirinde kýrýlmalara neden olabilecek risklere karþý sektörel dayanýklýlýk stratejilerimizi geliþtireceðiz. Özel sektörümüzü, her açýdan desteklemeye, þirketlerimizin yanýnda dimdik durmaya devam edeceðiz' þeklinde konuþtu.