Bakan Nebati: En önemli önceliðimiz enflasyonla mücadele
ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakaný Nureddin Nebati, yatýrýmlara, üretime ve ihracata odaklanan Türkiye Ekonomi Modeli ile yüksek istihdam saðlayarak katma deðerli büyüme performansý göstereceklerini belirterek, "2022 ilk çeyreðine iliþkin göstergeler, büyümede olumlu görünümün süreceðine iþaret ediyor." dedi.

Bakan Nebati, AA muhabirine, son dönem ekonomideki geliþmeleri, Türkiye Ekonomi Modeli'nde atýlan yeni adýmlarý, Rusya-Ukrayna Savaþý'ný ve Türkiye ekonomisine olasý etkilerini deðerlendirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgýný döneminde en hýzlý toparlanan ülkelerden olan Türkiye'nin bu performansýný 2021 yýlýnda da sürdürdüðüne dikkati çeken Nebati, yýlýn son çeyreðindeki yüzde 9,1 oranýndaki GSYH büyümesi ile yýl genelinde yüzde 11 seviyesinde büyüme performansý sergilediklerini ifade etti.

Nebati, bu büyümede salgýn önlemlerinin gevþetilmesiyle toparlanma eðilimi gösteren iç ve dýþ turizmin de katkýsýyla hizmetler sektörünün öne çýktýðýna iþaret ederek, bunun yaný sýra ihracat performansýndaki olumlu görünümün desteklediði sanayi üretimindeki kuvvetli seyrin dikkati çektiðini vurguladý.

2021 yýlý büyümesine toplam yurt içi talebin 6,1 puanlýk katký verdiðini, net dýþ talebin katkýsýnýn da 4,9 puan olduðunu ifade eden Nebati, bu dönemde yatýrým alt kalemlerinden makine-teçhizat yatýrýmlarýnýn yüzde 20,5 arttýðýný ve GSYH büyümesine 2,2 puanlýk katký verdiðini söyledi.

Nebati, þunlarý kaydetti:

"Makine-teçhizat yatýrýmlarýndaki kuvvetli seyrin 2021 yýlýnda da sürmesi, üretim ve ihracat potansiyelimizin güçlendiðine iþaret etmektedir. 2021 yýlýný yüksek ve dengeli büyüme performansýnýn yaný sýra görece düþük bir cari açýk ve önemli ölçüde düþen bir iþsizlik oranýyla tamamladýk. Yatýrýmlara, üretime ve ihracata odaklanan Türkiye Ekonomi Modeli ile yüksek istihdam saðlayarak katma deðerli büyüme performansý göstereceðiz. Bu kapsamda 2022 yýlýnýn ilk çeyreðine iliþkin göstergeler, büyümede olumlu görünümün süreceðine iþaret ediyor."

- "SAVAÞIN EN KISA ZAMANDA SONA ERMESÝ EN BÜYÜK DÝLEÐÝMÝZ"

Nebati, Rusya-Ukrayna Savaþý'nýn Türkiye ekonomisine olasý etkilerini de deðerlendirerek, "Türkiye ekonomisi tarihsel bir perspektiften incelendiðinde özellikle bölgemizde yaþanan jeopolitik geliþmelerin diðer ülkeler gibi Türkiye ekonomisini de etkilediði görülmektedir. Ýki ülke ile olan ticari ve turizm iliþkilerimiz ile müteahhitlik hizmetlerimizin boyutu dikkate alýndýðýnda bu geliþmenin ülkemize etkisi daha da önem kazanmaktadýr." diye konuþtu.

Geçen yýlýn verileri incelendiðinde Rusya'nýn en fazla ihracat yapýlan 10'uncu, en fazla ithalat yapýlan 2'nci ülke olduðunu, Ukrayna'nýn ihracatta 20'nci, ithalatta ise 13'üncü sýrada yer aldýðýný belirten Nebati, þu ifadeleri kullandý:

"Söz konusu iki ülkenin ihracatýmýzda payý yüzde 3,9 iken, ithalatýmýzdaki payý yüzde 12,4'tür. Turizm açýsýndan deðerlendirildiðinde ise Rusya ve Ukrayna'dan ülkemize gelen ziyaretçilerin sayýsýnýn toplam yabancý ziyaretçi içindeki payý salgýn öncesinde yaklaþýk yüzde 19 iken geçtiðimiz yýl yüzde 27'yi aþmýþtýr. Enerji ithalatçýsý olan ülkemiz için petrol ve doðal gaz baþta olmak üzere enerji fiyatlarýnýn yükselmesi ve diðer emtia fiyatlarýndaki artýþýn cari iþlemler dengesi ve enflasyon üzerinde olumsuz etkileri olmaktadýr. 2021 verilerine göre Türk müteahhitlik firmalarýnca yurt dýþýnda üstlenilen projelerin ülkelere göre daðýlýmýnda Rusya yüzde 36,4'lük oran ile birinci sýrada, Ukrayna ise yüzde 5,2 pay ile dördüncü sýrada yer almýþtýr."

Nebati, son 20 yýlda Türkiye ekonomisinin büyük bir dönüþüm geçirdiðini dile getirerek, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"En büyük kazanýmlarýmýzdan biri de uluslararasý mal ve hizmet ticaretinde pek çok alanda pazar ve ürün çeþitliliði saðlamýþ olmamýzdýr. Bu sayede küresel ekonomik kriz ve küresel salgýn dahil olmak üzere bugüne kadar birçok þoku bertaraf etme kabiliyetini gösterdik. Bu yönüyle de geliþmiþ ekonomiler dahil olmak üzere ekonomimiz pek çok ülkeden olumlu yönde ayrýþmýþtýr. Elbette arzu etmediðimiz bu jeopolitik gerginliðin ekonomimiz üzerindeki etkisinde savaþýn süresi ve boyutu önem taþýmaktadýr. Bu savaþýn en kýsa zamanda sona ermesi en büyük dileðimiz. Sadece ülkemiz açýsýndan deðil, yaþadýðýmýz bölgede refahýn artmasý için en önemli þey barýþ ve huzur ikliminin hakim olmasýdýr. Bu, hepimizin faydasýnadýr."

- "ENFLASYONLA MÜCADELE EN ÖNEMLÝ POLÝTÝKA ÖNCELÝKLERÝMÝZDEN"

Bakan Nebati, salgýn sonrasý dönemde küresel ekonomik aktivitedeki toparlanma neticesinde enflasyonun geliþmiþ ve geliþmekte olan tüm ülkelerde etkili olduðunu belirterek, bu süreçte Türkiye'de de gerek tüketici gerek üretici fiyatlarý yüksek bir seyir arz ederken özellikle enerji ve diðer emtia fiyatlarý kaynaklý baskýlarýn etkili olduðunu vurguladý.

Nebati, þöyle devam etti:

"Bu noktada enflasyonla mücadelenin en önemli politika önceliklerimizden olduðunun özellikle altýný çizmek istiyorum. Bu konudaki kararlýlýðýmýzý sonuna kadar koruyoruz. Bu çerçevede geçtiðimiz sene attýðýmýz adýmlarý ve devreye aldýðýmýz önlemleri bu sene de sürdürüyoruz. Enflasyonla kararlý bir þekilde mücadele ettiðimizi yakýn zamanda gerçekleþtirdiðimiz temel gýda ürünlerinde ve elektrikte yapýlan KDV indirimleriyle gösterdik. Attýðýmýz bu adýmlarý tamamlayacak þekilde enflasyonla mücadeleyi önceleyen bütüncül bakýþ açýmýzý önümüzdeki dönemde de korumaya ve sürdürmeye kararlýyýz."

Enflasyonla mücadele kapsamýnda düzenli aralýklarla Fiyat Ýstikrarý Komitesinin toplandýðýna dikkati çeken Nebati, gerek kýsa gerek orta ve uzun vadeli bakýþ açýsýna sahip politika adýmlarýný titizlikle hazýrladýklarýný kaydetti.

Nebati, Komitenin 1 Mart'ta gerçekleþen 3. toplantýsýnda Rusya ile Ukrayna arasýnda yaþanan geliþmelerin olasý yansýmalarýný etkin þekilde yönetebilmek ve gýda ile ham madde arz güvenliðinin sürdürülebilirliðini saðlamak amacýyla üretim-satýþ, tüm ticari aþamalarda gerekli tedbirlerin vatandaþlarýn lehine uygulanmasýna karar verdiklerini söyledi.

Ayrýca ilgili bakanlýklarla koordinasyon içinde piyasa gerçekleriyle uyuþmayan haksýz fiyat belirleyen iþletmelere cezai müeyyideler uygulayacaklarýný ifade eden Nebati, "Rekabeti ve baþta enerji olmak üzere kaynak kullanýmýnda verimliliði artýrýcý politikalarýn hayata geçirilmesiyle enflasyonun düþürüleceðine inancýmýz tamdýr. Bu noktada Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde tüm bakanlýklarýmýzla kararlý duruþumuzu sürdüreceðimizi ve gereken tüm adýmlarý alacaðýmýzý tekrar ifade etmek istiyorum." diye konuþtu.

- KUR KORUMALI TÜRK LÝRASI HESAPLARI 535 MÝLYAR LÝRAYA ULAÞTI

Bakan Nebati, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde 24 Aralýk 2021'de "Kur Korumalý Türk Lirasý Vadeli Mevduat ve Katýlma Hesaplarý" enstrümanýný hayata geçirdiklerini hatýrlatarak, þu bilgileri verdi:

"Vatandaþlarýmýzýn büyük ilgi gösterdiði bu ürün, döviz kurlarýnda saðlanan istikrarda önemli bir katký saðlamýþtýr. 3 Mart itibarýyla 843 bini gerçek ve 27 bini tüzel kiþi olmak üzere KKM hesaplarýna dahil olanlarýn sayýsý toplamda 870 bine, KKM hesaplarýndaki toplam tutar da 535 milyar liraya ulaþmýþtýr. Bu tutarýn yüzde 58'i yani 308 milyar lirasý TCMB kapsamýnda dönüþümlerden, yüzde 42'si yani 227 milyar lirasý Hazine kapsamýndaki dönüþümlerden oluþmaktadýr. TCMB kapsamýnda tüzel kiþilerin payý 229 milyar lira ile yüzde 74, gerçek kiþilerin payý da 79 milyar lira ile yüzde 26 seviyesindedir."

- "ALTIN TASARRUF EKOSÝSTEMÝNE TÜM VATANDAÞLARIMIZIN DAHÝL OLMASINI TEMENNÝ EDÝYORUM"

Bakan Nebati, yastýkaltý olarak tabir edilen finansal sistem dýþýnda bulunan fiziki altýnlarýn ekonomiye kazandýrýlmasý için de birtakým çalýþmalar yürüttüklerine dikkati çekerek, bu kapsamda altýn tasarruf ekosistemine iliþkin çalýþmalarýný tamamlayarak 1 Mart itibarýyla devreye aldýklarýný, vatandaþlarýn fiziki altýnlarýný anlaþmalý kuyumcular ve bankalara getirerek sisteme dahil olabildiklerini bildirdi.

Nebati, rafineriler, bankalar ve kuyumcularýn aktif olduðu bu sistemle yatýrýmcýlarýn eriþim alanýný geniþleterek hem Türkiye hem de vatandaþlar için faydalý bir sistem oluþturduklarýný belirterek, bu sistemle hem yastýkaltýnda bulunan fiziki altýnlarýn çalýnma ve kaybolma riskinin ortadan kalktýðýný hem de vatandaþlarýn istedikleri altýn ürününe tasarruflarýný aktararak birikimlerini koruyabildiklerini anlattý.

Diðer taraftan yatýrýmcýlarýn tercih ettikleri altýn ürününe baðlý olarak getiri ve kar payý imkanýna da sahip olabileceklerini ifade eden Nebati, "Vatandaþlarýmýz finansal sisteme dahil ettikleri fiziki altýnlarýný istedikleri zaman fiziki olarak tekrar geri alabileceklerdir. Dünya ekonomileri içerisinde önemli bir konuma sahip olan ülkemizin tasarruf miktarýný artýrabilmek için büyük katký saðlayacaðýný düþündüðümüz bu sisteme tüm vatandaþlarýmýzýn dahil olmasýný temenni ediyorum." dedi.