Nebati, Türkiye Katýlým Bankalarý Birliði (TKBB) 21. Olaðan Genel Kurulu'nun açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, TKBB'nin, kurulduðu günden bu yana Türkiye'nin kalkýnmasýnda ve büyümesinde insan merkezli bir yaklaþýmla önemli roller üstlendiðini, bu rollerin hem sayýsýnýn hem de öneminin her geçen gün giderek arttýðýný belirtti.
Türkiye'de katýlým finansýn mazisinin, ülkede finansal anlamda serbestleþme adýmlarýnýn atýldýðý 1980'lerin ilk yýllarýna kadar uzandýðýný anýmsatan Nebati, o tarihlerde atýlan tohumlarýn, bugün serpilip büyüyerek ülkenin ihtiyaç duyduðu finansmaný kesintisiz sunabilen güçlü finansal kuruluþlara dönüþtüklerini görmenin kendilerine büyük bir mutluluk verdiðini söyledi.
Nebati, 2001 yýlýnda Özel Finans Kurumlarý Birliði adýyla kurulan söz konusu birliðin, 2005 yýlýnda Türkiye'nin geliþen ekonomisine ve ihtiyaç duyduðu saðlam finans sektörüne yanýt vermek amacýyla hayata geçirdikleri 5411 sayýlý Bankacýlýk Kanunu çerçevesinde bugünkü adý olan" Türkiye Katýlým Bankalarý Birliði" adýný aldýðýný hatýrlattý.
O tarihlerden bu yana katýlým finans sektörünün Türkiye'de adeta ilmek ilmek dokunduðunu aktaran Nebati, þunlarý kaydetti:
"Ýnancýmýzdan kök bulan bir sistem, katýlým finans... Ýnsan ve paylaþým odaklý yaklaþýmlarýnýn yaný sýra yetkin kadrolarý ve yeni teknolojilere hýzla uyum saðlayabilmesiyle bu geliþimini sürdürdü. Ülkemizin banka aðýrlýklý finansal yapýsý içerisinde, katýlým bankalarýnýn giderek artan rolü ve çeþitlenen ürünleriyle her geçen gün daha fazla ilgi göreceðine ve toplam aktif büyüklük içerisinde halen sýnýrlý olan payýný daha da yukarýlara taþýyacaðýna yürekten inanýyorum. Bu sayede baþta KOBÝ ve daha küçük ölçekli firmalar olmak üzere, hem yenilikçi finansman modelleriyle finansmana eriþim imkanlarý artacak hem de finansal okuryazarlýk seviyesinde saðlanacak geliþmelerle ülkemizin potansiyeli giderek daha fazla ortaya çýkacaktýr."
Nureddin Nebati, katýlým bankalarýnýn son 16 yýlda gerek aktif büyüklük gerekse krediler açýsýndan bankacýlýk sektörü ortalamalarýnýn üzerinde bir performans gösterdiðini belirterek, katýlým bankacýlýðýnýn bankacýlýk sistemindeki payýnýn son 5 yýlda yüzde 5'ten yüzde 8'e yükseldiðini, böylece katýlým bankalarý için öngörülen yüzde 15'lik pazar payýný yakalama noktasýnda önemli bir ilerleme kaydedildiðini, pazar payýnýn artýþ hýzý konusunda bir 16 yýl daha beklenemeyeceðini kaydetti.
Ýstikrarlý biçimde büyüyen katýlým bankalarýnýn 2022 yýlý mart ayý itibarýyla toplam aktiflerinin yýllýk yüzde 73,6 artarak 467,7 milyar TL'ye ulaþmýþ durumda olduðunu, bunun da yetmeyeceðini ifade eden Nebati, katýlým bankalarýnýn 2022 yýlý mart ayý itibarýyla yurt genelinde þube sayýsýnýn 1.321'e ulaþýrken, çalýþan sayýsýnýn yaklaþýk 17 bin kiþi olduðunu, biraz daha gayret edilmesi gerektiðini bildirdi.
Nebati, KOBÝ bankacýlýðýnda önemli bir piyasa aktörü olan katýlým bankalarýnýn kredilerinin üçte birini KOBÝ'lere yönlendirmek suretiyle bankacýlýk sektör ortalamasý olan yüzde 23'ün oldukça üzerinde bir seviyede bulunduðunu, bunun takdire þayan olduðunu aktararak, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Katýlým bankalarýmýzýn dijital bankacýlýkta kaydettikleri mesafe de son derece memnuniyet verici. Geçtiðimiz günlerde kuruluþ izni alan Hayat Katýlým Bankasý'nýn da ülkemizin ilk dijital katýlým bankasý olarak sektöre dinamizm getireceðine inanýyorum. Sermaye piyasalarýmýzýn geliþtirilmesi ve derinleþtirilmesi açýsýndan geçtiðimiz yýlýn kasým ayýnda Borsa Ýstanbul tarafýndan hesaplanmaya baþlanan 5 yeni katýlým endeksiyle bu alanda daha fazla yatýrýmcýmýza hitap etmeye baþlanmýþ olmasýný da oldukça deðerli buluyorum. Yine geçtiðimiz yýl gerçekleþtirilen yeþil sukuk ihracý, sektörde bir ilk olmasýyla bu alanda önemli bir kapýyý aralamýþtýr.
Yenilikçi bir yaklaþýmla katýlým finans prensiplerine uygun olarak gerçekleþtirilen bu ihracýn sektörün bu alandaki geliþimine önayak olacaðýna inanýyorum. Bugün ulaþtýðýnýz konuma ve potansiyelinize þöyle bir dönüp baktýðýnýzda, eminim sizler de sabýrla ve özenle büyüyen bir çýnar olma yolunda ilerlediðinizin farkýndasýnýz. Sizleri bu baþarýlarýnýzdan dolayý içtenlikle tebrik ediyor, devamýný da getirecek donaným ve birikime sahip olduðunuza canýgönülden inanýyorum. Þimdi buna Finansal Katýlým Yasasý'ný da ekleyerek hem sektör içerisindeki taleplerin karþýlanmasý anlamýnda da çalýþmalarýmýz belli bir aþamaya geldi. Ýnþallah paydaþlarýmýzla bu konular üzerinde tartýþýp bir an önce bu yasanýn çýkmasýný ve Türkiye'deki katýlým finansýn olmasý gereken noktaya gelmesi hususunda hepimizin katký saðlayacaðý, büyüyeceðimiz, geliþeceðimiz bir dönemi yakalayacaðýz."
Hazine ve Maliye Bakaný Nebati, küresel salgýnla baþlayan ve Rusya-Ukrayna savaþýyla derinleþerek dünya çapýnda yaygýnlaþan birçok sorun nedeniyle tüm zamanlarýn en sýkýntýlý dönemlerinden birinden geçildiðini, enerji baþta olmak üzere artan emtia fiyatlarý, tedarik zincirlerindeki aksamalar ve yüksek taþýmacýlýk maliyetlerinin tüm dünyada enflasyonun rekor seviyelere ulaþmasýna neden olduðunu, 2022 yýlýnýn bu tartýþmalarla geçeceðini, bu konularýn Türkiye ve dünyanýn gündeminde daha fazla olacaðýný söyledi.
Tüm dünyanýn, son 40 yýlýn en yüksek enflasyon oranlarýyla karþý karþýya olduðunu ifade eden Nebati, "Örneðin, Ýspanya'da üretici fiyat artýþlarý 1,5 yýl içinde yýllýk bazda negatif seviyelerden yüzde 40'ýn üzerine ulaþmýþ vaziyette." dedi.
Nebati, bu küresel geliþmelerin neden olduðu üretim maliyetlerindeki artýþlar karþýsýnda, kaynaklarý etkin ve çözüm odaklý bir yaklaþýmla kullandýklarýný ve maruz kalýnan maliyetleri önemli ölçüde sübvanse ettiklerini vurgulayarak, "2021 yýlýnda yüzde 36 ve 2022 yýlý ocak-mart döneminde yüzde 28 oranýnda sübvansiyon saðladýk. Sanayicilerimizi destekliyoruz. Hanehalkýnýn kullandýðý doðal gaza da yüzde 78 oranýnda destek saðlamaya devam ediyoruz." diye konuþtu.
Ekonominin son 2 yýlda gösterdiði büyük baþarýnýn tüm dünya tarafýndan takdir edildiðini aktaran Nebati, "Mevcut küresel olumsuzluklara raðmen ülkemiz büyümeye devam ediyor. Öncü göstergeler bu yýlýn ilk çeyreðinde güçlü ve dengeli büyüme eðiliminin sürdüðünü gösteriyor. Sanayi üretimimiz, 2022'nin ilk çeyreðinde yýllýk bazda yüzde 10,2 oranýnda artýþ gösterdi. Ýhracatta her ay rekor üzerine rekor kýrýyoruz. Nisan ayýnda gerçekleþtirdiðimiz 23,4 milyar dolarlýk ihracat ile tüm zamanlarýn aylýk ihracat rekorunu kýrdýk. Bu ayda enerji hariç ihracatýmýz ithalatýmýzý geçmiþ durumda." ifadelerini kullandý.
Nebati, gelecek dönemde iyi bir turizm sezonu geçirmeyi öngördüklerini belirterek, "Nisan ayý gerek Akdeniz gerekse Ýstanbul'da çok iyi geçti. Mayýs ayýnda Ýstanbul'da çok farklý bir rakama ve orana ulaþmýþ durumdayýz ki salgýn öncesi dönemi de geçti." dedi.
Mart ayý itibarýyla toplam istihdamýn yaklaþýk 30 milyonu geçtiðini bildiren Nebati, ekonominin ürettiðini, ihraç ettiðini, istihdam oluþturduðunu ve daha da önemlisi bunu gerçekleþtirirken organik ve sürdürülebilir bir büyüme ortaya koyduðunu söyledi.
Nebati, tüm bunlarý, makroekonomik ve finansal istikrarý güçlendirerek yüksek katma deðerli yatýrýmlarý teþvik edecek þekilde tasarladýklarý ve odaðýnda üretimi, yatýrýmý, ihracatý ve istihdamý artýrmak olan Türkiye Ekonomi Modeli ile baþardýklarýný vurguladý.
Makroekonomik hedeflere ulaþmakta finansal istikrarýn öneminin de farkýnda olduklarýný aktaran Nebati, þunlarý kaydetti:
"Geçtiðimiz yýl aralýk ayýnda döviz kurlarýnda gözlemlediðimiz piyasa gerçekliðini yansýtmayan fiyat oluþumunu, uygulamaya aldýðýmýz Kur Korumalý Mevduat ve Katýlým Hesabý (KKM) ve destekleyici alternatif enstrümanlarla bertaraf ettik. Böylece enflasyonun önemli bir belirleyicisi olan döviz kurlarýndaki fiyat dalgalanmalarýný büyük oranda dengeledik. Þimdiki hedefimiz, enflasyonun ana sebeplerinden biri olan beklentileri düzeltmektir. Enflasyon ataletini ve beklentilerini el ele vererek, birlikte adýmlar atarak, elimizi taþýn altýna koyarak halledeceðiz."
Nebati, ilgili sektör kuruluþlarýyla toplantýlar yaptýklarýný, rakamlarý önlerine koyduklarýný anýmsatarak, "Türkiye'deki geliþmeyi, büyümeyi geliþmeyi önlerine koyuyoruz. Sektörlerin nereden nereye geldiðini ortaya koyan verileri paylaþýyoruz. Kýsa dönem karlýlýðý üzerinden birtakým hesaplarla ülke ve dünya gerçeklerindeki sýkýntýlarý kendilerine bir fayda oluþturmak adýyla çalýþanlarýn verilerini ortaya koyuyoruz, paylaþýyoruz ve diyoruz ki 'bu ülke hepimizin, bu ülkede hepimiz yaþýyoruz, bu ülkede hepimiz birlikte kazanýyoruz.'" dedi.
Kar maksimizasyonunu fahiþ hale dönüþtürecek ve bundan kýsa dönem içerisinde hýzlý þekilde birtakým katkýlarý fazla getirecek fahiþ uygulamalara net olarak karþý durduklarýný ortaya koyduklarýný belirten Nebati, "Bir çabamýz var. Bu çabamýz, enflasyonun Türkiye'de mutlak suretle kontrol altýna alýnmasý ve hedeflerimiz doðrultusunda ilerlemesidir. Bunu yapacaðýz, bizimle birlikte olanlarla birlikte yapacaðýz. Biz birlikte olmaktan mutlak suretle bereketin hasýl olduðuna inananlarýz. Bu iþi baþaracaðýz. Yanlýþ yapanýn üstüne de gideceðiz. Þu andaki enflasyonun bu rakamlara gelmesinde, son dönemde en önemli etken beklentiler haline dönüþmüþtür. Bu beklentileri hep beraber kýracaðýz inþallah." diye konuþtu.