Bakan Özhaseki: 2000'den önce yapýlmýþ olan ne kadar elimizde yapý stokumuz varsa gözden geçirmeliyiz
ABONE OL

Bakan Özhaseki, Uþak programý kapsamýnda Vali Turan Ergün ve Belediye Baþkaný Mehmet Çakýn'ý makamlarýnda ziyaret etti.

Basýna kapalý gerçekleþen ziyaretlerin ardýndan Çarþý Uþak Proje Alaný Kentsel Dönüþüm Ofisi açýlýþý, imza ve yýkým törenine katýlan Özhaseki burada yaptýðý konuþmada, þehirlerin medeniyetlerin doðduðu kendine has bir kültürü, mimarisi ve kadim geçmiþi olan yerler olduðunu söyledi.

Özhaseki, þehirlerin de bakýma, gözetilmeye ihtiyacý olduðunu ve günümüzde yaþanan hýzlý deðiþime ayak uydurmasý gerektiðini belirterek, "Belediye baþkanlarý gayret edecekler, dönüþümlerle uðraþacaklar, yenileyecekler, ihtimam gösterecekler. Zaten þehirlerin geleceði o þehirde yaþayan yöneticilerin ufuklarýyla doðru orantýlýdýr." dedi.

Uþak Belediye Baþkaný Mehmet Çakýn'ýn baþarýlý projelere imza attýðýný ifade eden Özhaseki, "Genç baþarýlý bir kardeþimiz, inþallah bundan sonra da zaten baþarýlarýný katlayarak devam ettirecek. Ben de naçizane bir abisi olarak üzerime ne düþüyorsa yapmaya razýyým ve yapacaðým da." diye konuþtu.

Bakan Özhaseki, Kahramanmaraþ merkezli depremlerin ardýndan yeni bir projeye kolay kolay baþlayamadýklarýný belirterek, þöyle devam etti:

"Neden? Neredeyse 2 milyona yakýn insanýmýz, ya kira yardýmý yapýyoruz ya konteyner kentlerde kalýyor. Þimdi siz benim yerine kendinizi koyun; þurada konteyner kentlerde yaþayan insanlar var, evi yýkýlmýþ, saðda solda kiralarda vaziyeti idare etmeye çalýþan insanlar var. Onlarýn ihtiyaçlarý varken gidip bir baþka yerde sýfýr bir projeye baþlayabilir misiniz? Emin olun baþlayamazsýnýz. Biz de o maksatla tabii ki o bölgelere çok aðýrlýk veriyoruz ama burada da yýllardýr söz verdiðimiz bir proje vardý. Bu projeyi baþlatmak icap ediyordu. Bu sözümüz özellikle de yerine gelsin istedik."

- DEPREM BÖLGESÝNDEKÝ ÇALIÞMALAR

Deprem bölgesinde 200 bin konutun yapýmýnýn yakýn zamanda biteceðini kaydeden Özhaseki, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Zaten inþallah bir ay sonra Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn o bölgeyi ziyaretleriyle birlikte vatandaþlarýmýza ev teslimine baþlýyoruz. 100 bin civarýnda köy evlerimizi 6 ay içerisinde bitireceðiz, çelikten yapýyoruz onlarý da. Bu arada 'ben yerinde dönüþüm yaparým, ben iþimi yaparým' diyen kardeþlerimize de 1,5 milyon lira civarýnda, eðer evi ahýrlýysa daha fazla bir parayý, yarýsýný kredi olarak yarýsýný da 2 sene ödemesiz, 10 sene vadeli olarak veriyoruz. Yani evlerini yapsýnlar, içinde rahat etsinler diye. Ýnþallah 2-3 sene sonra o bölgelerdeki tüm hasarlarýn tamamýný ortadan kaldýrýrýz."

Özhaseki, Türkiye'nin deprem ülkesi olduðunu hatýrlatarak, þunlarý kaydetti:

"Bundan sonra konutlarýmýzý saðlam yapmalýyýz. Yani özellikle 2000'den önce yapýlmýþ olan ne kadar elimizde yapý stokumuz varsa gözden geçirmeliyiz. Gücü yetenler yenileme cihetinde ellerinden geleni yapmalýlar. Biz zaten bakanlýk olarak kentsel dönüþüm konusunda hem yasalar çýkarýp hem de bu tür yerlerde yardýmcý olarak bu iþleri yapmaya çalýþýyoruz. Ýstiyoruz ki deprem gelmeden hazýrlýklý olalým. Deprem geldiðinde de dizlerimize vurup ah edip, aðlamayalým. Onun için burada eskimiþ þu dokunun yenilenmesi, deðiþime ayak uydurmasý, esnaflýk yapan kardeþlerimizin daha iyi vaziyette hayatlarýný sürdürmeleri elbette önemliydi. Ama bir taraftan da deprem ülkesi diye bildiðimiz bu memlekette yaptýðýmýz konutlar saðlam olsun istiyoruz."

Uþak Valisi Turan Ergün de Özhaseki'ye kente verdiði desteklerden dolayý teþekkür ederek, proje tamamlandýðýnda bölgenin, en önemli merkezlerden biri olacaðýný, birçok ziyaretçiyi aðýrlayacaðýný söyledi.

Uþak Belediye Baþkaný Mehmet Çakýn ise seçimler öncesinde söz verdikleri tüm projeleri hayata geçirmek için gayret gösterdiklerini belirterek, þehrin kalbi konumundaki bölgede yürütülecek kentsel dönüþümle eskimiþ kent merkezinin yenileneceðini aktardý.

AK Parti Uþak Milletvekili Ýsmail Güneþ'in de konuþma yaptýðý törenin ardýndan Ýl Müftüsü Burhan Çakýr tarafýndan dua edildi. Çarþý Uþak Proje Alaný Kentsel Dönüþüm Ýrtibat Ofisi'nin açýlýþ kurdelesi kesildi.

Daha sonra anlaþmaya varýlan vatandaþlarla imza töreni gerçekleþtirildi. Hak sahibi vatandaþlar mutabakat metnine imza attý. Ýmza töreninin ardýndan bölgedeki ilk yýkým yapýldý.

Çarþamba Pazarý, Ayakkabýcýlar Çarþýsý ve eski garajý kapsayan 39 bin 100 metrekarelik alandaki dönüþüm projesiyle yeni bir kapalý pazar yeri, otopark, dükkan ve ofisler inþa edileceði belirtildi.

Özhaseki'ye ziyaretlerinde AK Parti Uþak Milletvekilleri Ýsmail Güneþ ve Fahrettin Tuðrul ile AK Parti Uþak Ýl Baþkaný Himmet Yaþar da eþlik etti.