Bakan Özhaseki: Her ay 10-15 bin konutu daðýtmaya devam edeceðiz
ABONE OL

Özhaseki, Niðde Valiliðini ziyaret ederek, Vali Cahit Çelik ile görüþtü, Þeref Defteri'ni imzaladý.

Ardýndan Niðde Belediye Baþkan Emrah Özdemir ile bir araya gelen Özhaseki, Kahramanmaraþ merkezli depremlerden etkilenen Niðdeli hak sahipleriyle görüþtü.

Özhaseki, belediye ziyaretinin ardýndan yaptýðý açýklamada, yaklaþýk bir sene önce 9 saat arayla üst üste 2 deprem meydana geldiðini ve hasarýn çok büyük olduðunu söyledi.

Yaklaþýk 680 civarýnda evin, 170 bin kadar da iþ yeri ve depo gibi tek katlý müþtemilatýn aðýr hasar aldýðýný belirten Özhaseki, þunlarý kaydetti:

"Bu iþten 14 milyon insan zarar gördü, dile kolay. Maddi zarar 104 milyar dolar olarak hesaplandý. Bu iþin tabii ki manevi zararýný ölçecek bir alet daha icat olmadý. O bölgelerdeyim genellikle, evlerini teslim ettiðimiz insanlarýn yanlarýna gidip çaylarýný içtiðimizde tabii sevinçliler, evlerini teslim almýþlar. Çok güzel evlerine oturuyorlar ama sohbet açýldýðýnda, 'Kaybýnýz var mý?' dediðimizde 'Eþim, iki çocuðum, üç çocuðum veya aileden þu kadar insan' diyerek müthiþ bir acý seli tüm odayý kaplýyor. Allah bir daha göstermesin diye dua ediyoruz."

Özhaseki, o günlerde büyük bir dayanýþma örneði gösterildiðini belirterek, Cumhurbaþkaný'nýn o gece 04.17'den itibaren ayakta olduðunu, baþta bakanlar olmak üzere birçok devlet görevlisini bölgede görevlendirdiðini, sonrasýnda 810 AK Parti'li, 235 kadar da MHP'li belediyenin bölgelerde gece gündüz görev yaptýðýný dile getirdi.

- "ÖNÜMÜZDEKÝ AYDAN ÝTÝBAREN HER AY 10-15 BÝN KONUTU DAÐITMAYA DEVAM EDECEÐÝZ"

Çok þükür yaralarý sardýklarýný ifade eden Özhaseki, þöyle konuþtu:

"O bölgelerde ilk andaki arama kurtarma faaliyetlerinden sonra birtakým iþler biter bitmez, tespit edebildiðimiz, hazýrlayabildiðimiz en sert zeminlerde bilim adamlarýnýn görüþleri doðrultusunda ilk inþaatlara baþladýk. Þu anda yoluna giren 307 bin kadar baþlayýp devam eden veya baþlamak üzere olan konutumuz var. O bölgelerde rastladýðýmýz yabancý misyon þeflerinin hepsi derler ki, 'Bu depremin 4'te biri bizde olsaydý altýndan kalkamazdýk.' Evet, aynen öyle. Hamdolsun büyük bir çalýþma devam ediyor. Geçtiðimiz ay 46 bin konutu hak sahiplerine verdik. Bu ay vereceklerimizle beraber sayý 75 bini bulacak. Önümüzdeki aydan itibaren de her ay 10-15 bin konutu daðýtmaya devam edeceðiz. Bu konutlar depreme dirençli, güvenilir konutlar. Deprem olduðunda Allah korusun herkesin dýþarýya çýkmadan kapýlara, pencerelere koþmadan evinde huzurla oturabileceði konutlar."

Özhaseki, konutlarýn genellikle tünel kalýp sistemiyle yapýldýðýný, TOKÝ'nin yaptýðý 1 milyon 200 bin konutun son depremlerde hiç hasar almadýðýný herkesin gördüðünü aktardý.

- "YERÝNDE DÖNÜÞÜMLE ÝLGÝLÝ 256 BÝN VATANDAÞIMIZ BÝZE MÜRACAAT ETTÝ"

Yaklaþýk 50 bin köy konutu yaptýklarýna iþaret eden Özhaseki, "Onlar da çelikten yapýlýyor. Bu arada yerinde dönüþümle ilgili de 256 bin vatandaþýmýz bize müracaat etti. 'Biz evimizi yerinde yaparýz. Siz bizi destekleyin' dediler. Niðde'mizde de bilindiði gibi hasar alan, aðýr hasarlý olan ve daha sonrasýnda yýkýlan binalar vardý. Biraz önce de hak sahibi arkadaþlarla toplandýk. Onlar da ayný þekilde yerinde dönüþümden istifade ediyor. Biz de onlarý destekliyoruz. Yakýn zaman içerisinde inþallah projeler çýkacak, sorun kalmadý. Onlar da evlerinin yapýmýna baþlayacak." diye konuþtu.

Bakanlýk olarak son yýllarda Niðde'ye 30 milyar liradan fazla para ayýrdýklarýný ve çalýþmalarda bunu harcadýklarýný bildiren Özhaseki, Kale Projesi'ne de baþladýklarýný sözlerine ekledi.