15. Türk-Arap Ekonomi Forumu, "Türkiye ve Arap Dünyasý: Yatýrým, Ticaret, Teknolojide Global Koridor" temasýyla Ýstanbul'da baþladý.
Kuveyt, Irak, Mýsýr, Libya ile Tunus'un hükümet, iþ dünyasý ve finans sektörü temsilcilerinin katýldýðý forum kapsamýnda düzenlenen "Türkiye ve Arap Dünyasý: Yatýrým, Ticaret ve Teknoloji için Küresel Bir Koridor" baþlýklý paneli Bakan Þimþek modere etti.
Panelde konuþan Þimþek, dünyada çok büyük belirsizliklerin yaþandýðý bir anda bu toplantýnýn yapýldýðýný kaydederek, belirsizliklerin büyümeyi kýsýtladýðýný, genelde ticaretin büyümeyi körüklediðini ancak global ticarette þu anda daralma yaþandýðýný söyledi.
Þimþek, "Dünyada bu yetmiyormuþ gibi bir de küresel bir yapay zeka devrimi yaþamaktayýz. Bunun sonucunda sadece endüstride bir devrim yaþanmayacak, hayatýmýzýn her boyutu bundan etkilenecek. Dolayýsýyla bu devrimi kaçýramayýz. Bir de nüfuslar giderek yaþlanýyor. Bu da küresel bir sýnama. Ayrýca çatýþmalar ve jeopolitik gerilimler de Ýkinci Dünya Savaþý'ndan sonra oluþan düzene tehdit oluþturuyor. Bütün bunlar küresel büyümeyi azaltmakta." diye konuþtu.
Bakan Þimþek, Türkiye'de enflasyonda yaþanan artýþýn artýk düþüþe geçtiðini belirterek, þu açýklamalarda bulundu:
"Ancak küreselde biraz belirsizlik yaþanmakta. Hem parasal hem de mali politikalar açýsýndan. Küreselde parasal politikalar biraz gevþeyecek belki ama bunun hýzý ve koordinasyonunda önemli bir etkisi olacak. 'Parasal politikalarýn gevþemesi bir mali konsolidasyonla sonuçlanacak mý?' sorusu da bizim açýmýzdan zorlayýcý bir soru. Ama bildiðimiz bir þey varsa önümüzdeki yýllarda küresel ticaret ayný kýsýtlý seviyesine devam edecek ve yüzde 3'ten fazla bir büyüme beklenmiyor. Dolayýsýyla zorluklar var ama ayný zamanda fýrsatlar da var. Bu þekilde bakmamýz lazým."
Þimþek, bugün gerçekleþtirilen forum sayesinde Türkiye ile Arap dünyasý arasýnda çok faydalý iþbirliklerine imza atýlabileceðini kaydederek, taraflarýn birçok sektörde birbirini tamamlama potansiyeline sahip olduðunu vurguladý.
Tunus Ekonomi ve Planlama Bakaný Semir Abdulhafýz da Türkiye ile Arap dünyasý arasýndaki ekonomik koridorlarýn geliþtirilmesinin bölge ülkeler için büyük avantajlar saðlayacaðýný belirterek, bu ülkelerin ekonomik kalkýnmasý için büyük yansýmalarý olacaðýný söyledi.
Bu ülkelerin zaten büyük çoðunluðunun kendi aralarýnda serbest ticaret anlaþmasý imzaladýðýný dile getiren Abdulhafýz, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Bu anlaþmalarýn çerçevesinin biraz daha geniþletilmesi ve daha kapsayýcý olmasýný bekliyoruz. Bu anlaþmalarýn zeminini daha da güçlendirmek önemli. Ekonomik entegrasyonumuzu Türkiye ile Arap dünyasý arasýnda bu þekilde teminat altýna alabiliriz diye düþünüyorum. Bölgemizi ekonomik þoklardan koruyabilmek için birlikte çalýþmamýz þart. Bu ekonomik þoklar bütün dünyayý etkilediði gibi bizi de yakýndan etkiliyor. Ama coðrafi konumumuzu düþünürsek, özellikle Türkiye'nin buradaki pozisyonunu düþünürsek atýlabilecek çok önemli adýmlar var. Türkiye Asya ile Avrupa ve Afrika arasýnda bir baðlantý noktasýný oluþturuyor. Bu coðrafi konum hepimiz için gerçekten de çok dikkate deðer bir durumu ortaya koyuyor."
Semir Abdulhafýz, Mýsýr'ýn Kuzey Afrika'nýn giriþ kapýsý olduðunu ifade ederek, Afrika kýtasýna eriþimin Mýsýr üzerinden serbest ticaret ve iþbirliði anlaþmalarýyla saðlanabileceðini anlattý.
Türk firmalarýnýn Afrika ülkelerine ihracatý Tunus üzerinden kolayca yapabileceðini vurgulayan Abdulhafýz, "Çok farklý sektörlerde beraber çalýþmaya devam edebiliriz. Yenilenebilir enerji, yeþil ekonomide, makine endüstrisi ve biliþim alanýnda iþbirliði yapabiliriz. Biliþim ekonomisi ve biliþim teknolojileri, veri teknolojileri alanýnda da yapýlacak çok þey var. Tunus'un bu noktada kabiliyetleri büyük. Bu alanda uluslararasý önemli firmalar Tunus'ta faaliyet gösteriyor." diye konuþtu.
Irak Maliye Bakaný Taif Sami Muhammed de Irak'ýn, Türkiye ile iþbirliðine en açýk ve en büyük ülkelerin baþýnda geldiðini söyledi.
Muhammed, küresel ticarette önemli fýrsatlar bulunduðunu ve Türkiye'nin uluslararasý yatýrým ve ticaret için bir koridor rolü oynadýðýný belirterek, iki ülkenin 20'den fazla mutabakat zaptý imzaladýðýný hatýrlattý.
Bu mutabakat zabýtlarýnýn detaylarýna deðinen Muhammed, þu ifadeleri kullandý:
"Su, altyapý, kalkýnma projeleri, ticaret ve yatýrým koruma alanlarýnda mutabakat zabýtlarý imzaladýk. KOBÝ'lerin geliþtirilmesi, saðlýk sektörü, stratejik iþbirliði anlaþmalarýmýz mevcut. Ticaret, ziraat ve saðlýk, 2025 sonrasýnda hayata geçirilecek büyük projelerin yer aldýðý sektörlerin baþýnda geliyor. Turizm iþbirliði ve güvenlik alanýnda imzalamýþ olduðumuz mutabakat zabýtlarýmýz var. Ayrýca, mevzuatýn güçlendirilmesi ve mevzuat altyapýsýnýn oluþturulmasý konusunda, iletiþim ve enerji sektörlerinde de mutabakatlar imzaladýk."
Muhammed, tüm bu anlaþmalarýn ikili iliþkilerin geliþtirilmesini hedeflediðinin altýný çizerek, ekonomi ve ticari iliþkilerin güçlendirilmesine büyük katký saðlayacaðýný sözlerine ekledi.
Mýsýr Maliye Bakaný Ahmed Kucuk da iki ülke arasýnda gerçekleþtirilecek iþbirliðinin "kazan-kazan" senaryosu üzerine inþa edileceðini vurguladý.
Kucuk, panelde farklý ülkelerden temsilcilerin bulunduðunu hatýrlatarak, atýlacak adýmlarýn tüm taraflara ciddi faydalar saðlayacaðýný belirterek, þu bilgileri paylaþtý:
"Türkiye, Asya ve Avrupa'ya açýlan bir kapý niteliðinde. Körfez ülkeleri ve diðer Arap ülkeleri ise çok büyük fýrsatlar barýndýrýyor. Asya ülkelerinde varlýðýmýzý artýrmak ve Kuzey Afrika'da daha fazla yer almak için atýlacak önemli adýmlar mevcut. Mýsýr, Afrika'ya geçiþte kuzeyin stratejik kapýsý olma rolünü sürdürüyor. 2050 yýlýna yönelik hesaplamalar, bu bölgelerde ne denli büyük fýrsatlar olduðunu açýkça ortaya koyuyor. Avrupa'ya da dikkat çekmek gerekiyor, çünkü Avrupa, temiz enerjiye ihtiyaç duyan bir kýta. Türkiye aracýlýðýyla bu ihtiyaçlarýn karþýlanmasý, önemli fýrsatlar sunuyor."
Ahmet Kucuk, Mýsýr ile Türkiye iliþkilerinin oldukça iyi bir seviyede olduðuna dikkat çekerek, özel sektör nezdinde de önemli çalýþmalar yürütüldüðünü belirtti.
Kucuk, Mýsýr'daki ihracatçýlarýn Türk firmalarýyla güçlü baðlar kurduðunu vurgularken, 3-4 büyük Türk þirketinin Mýsýr'da önemli müteahhitlik projelerine imza attýðýný hatýrlattý.
Bu firmalarýn sayýsýnýn 3-4 kat artýrýlmasý gerektiðine dikkati çeken Kucuk, "Daha büyük hedefler belirleyip bunlara hep birlikte karar vermemiz gerekiyor. Doðru kaynaklarý ve çabayý doðru yönlendirmek gerektiðini düþünüyorum. Ýyi iliþkilerimiz mevcut, bunun için gerekli temele sahibiz. Bu temel üzerine daha güçlü ticari iliþkiler inþa edilebilir." deðerlendirmesinde bulundu.
Kuveyt Maliye Bakaný Noora Suleiman Salem Al-Fassam da ekonomik kalkýnmayý artýrabilmek için öncü bir rol üstlenilmesi gerektiðini söyledi.
Ticaret hacmini beklentileri karþýlayacak þekilde artýrabilecek bir proje geliþtirilebileceðine deðinen Al-Fassam, Körfez ülkeleriyle birlikte serbest ticaret anlaþmalarý imzalamak için çaba gösterdiklerini ifade etti.
Ticaretin önündeki engellerin kaldýrýlmasýnýn, Türkiye ve Arap dünyasý arasýndaki etkileþimi artýracaðýný vurgulayan Al-Fassam, "Yatýrýmlarý ana odaðýmýza alabiliriz ve bunu yaparken Kuveytli firmalarýn Türkiye'deki çeþitli sektörlere yapacaðý yatýrýmlarý hýzlandýrabiliriz." diye konuþtu.