5 yýlýn en yükseði! Bakan Þimþek'ten cari açýk mesajý
ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, aðustosta 4,3 milyar dolar ile 5 yýlýn aylýk en yüksek cari fazlasý verildiðini, yýllýk cari açýðýn 11,3 milyar dolar olduðunu belirterek "Böylece 2023 yýlý mayýs ayýna göre yýllýk cari açýktaki düþüþ 44,4 milyar dolara ulaþtý." ifadesini kullandý.

Bakan Þimþek, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý tarafýndan açýklanan aðustos ayý ödemeler dengesi verilerini deðerlendirdi.

Cari açýðýn milli gelire oranýnýn yüzde 1'in altýna gerilediðine iþaret eden Þimþek, "Aðustosta 4,3 milyar dolar ile 5 yýlýn aylýk en yüksek cari fazlasý verilirken yýllýk cari açýk 11,3 milyar dolar oldu. Böylece 2023 yýlý mayýs ayýna göre yýllýk cari açýktaki düþüþ 44,4 milyar dolara ulaþtý." deðerlendirmesinde bulundu.

Þimþek, yýlýn 8 ayýnda portföy giriþlerinin 24,9 milyar dolar iken banka ve reel sektörün dýþ borç çevirme oranlarýnýn sýrasýyla yüzde 167 ve yüzde 132 seviyesinde gerçekleþtiðine dikkati çekerek "Cari açýktaki düþüþ ve dýþ finansmandaki kuvvetli görünüm makro finansal istikrarýmýzý güçlendiriyor, ekonomimizin dayanýklýlýðýný artýrýyor." ifadesini kullandý.

Bakan Þimþek, ödemeler dengesi verilerini deðerlendirdi