Bakan Þimþek enflasyonda tek hane için tarih verdi: Uygulanan program cevap veriyor
ABONE OL

Þimþek, Brookings Enstitüsü'nde düzenlenen etkinlikte, Türkiye'nin ekonomik görünümüne iliþkin detaylý bir sunum yaptý.

Türkiye ekonomisinde kaydedilen ilerlemeyi anlatan Þimþek, "2026'nýn sonunda enflasyonun tek hanelere düþmesini öngörüyoruz. Enflasyon, uyguladýðýmýz programa yanýt veriyor." dedi.

Enflasyonun baz etkisinin ötesinde düþüþ kaydedeceðini vurgulayan Þimþek, "Para politikasýnýn gecikmeli etkisi devreye girmeye baþladý. Negatif mali itki ve daha destekleyici gelirler politikasý dezenflasyon sürecini hýzlandýracak. Firmalarýn fiyatlama davranýþý iyileþmeye baþladý." diye konuþtu.

Bakan Þimþek, "Türkiye'nin güçlü büyümeyi sürdürebilmesi için fiyat istikrarýna ihtiyacý var, büyüme ile enflasyon arasýnda bir çeliþki yok." deðerlendirmesinde bulundu.

Cari açýktaki daralmaya iþaret eden Þimþek, "Petrol ve doðal gaz üretimindeki artýþ, enerji dönüþümü ve aktif sanayi politikalarýyla cari dengedeki iyileþmeyi kalýcý hale getiriyoruz. Bu sayede hem rezerv birikimine katký saðlayacak hem de dýþ borcun milli gelire oranýný düþüreceðiz." dedi.

Rezervlerdeki artýþýn temel sürükleyicisinin dolarizasyondaki azalma olduðunun altýný çizen Þimþek, bankacýlýk sektörü ile reel sektörün artan dýþ borç çevirme oranlarý ve portföy giriþlerinin de rezerv birikimine katký saðladýðýný, kur korumalý mevduat hesaplarýnda Aðustos 2023'ten bu yana 100 milyar dolarýn üzerinde azalma olduðunu vurguladý.

Þimþek, "Verimliliðin artmasýný öngören bir programýmýz var. Türkiye ticaretteki parçalanmalara karþý dayanýklý bir yapý sergiliyor. Gümrük Birliði'nin yaný sýra 27 ülkeyle serbest ticaret anlaþmamýz var. Toplam ihracatýmýzýn yüzde 60'ýný serbest ticaret anlaþmasý yaptýðýmýz ülkeler oluþturuyor." diye konuþtu.

- TÜRKÝYE'YE NEDEN YATIRIM YAPILMASI GEREKTÝÐÝNÝ ANLATTI

Türkiye'nin yatýrým konusundaki avantajlarýna deðinen Þimþek, ülkenin 90 milyona yaklaþan nüfusu ve 15 bin dolarlýk kiþi baþýna geliriyle büyük bir ekonomi olduðuna dikkati çekti.

Þimþek, ülkenin büyüme performansýnýn geliþmekte olan ekonomiler arasýndaki emsallerinin çok üzerinde olduðunu belirterek, "Sadece büyük bir ekonomi deðiliz, ayný zamanda hýzlý büyüyoruz." dedi.

Ülkenin güçlü ve nitelikli bir iþ gücü piyasasýna sahip olduðunu vurgulayan Þimþek, her yýl 1 milyonu aþkýn kalifiye iþ gücünün üniversite ve meslek okullarýndan mezun olduðunun altýný çizdi.

Ülkede güçlü bir üretim kültürü olduðuna da dikkati çeken Þimþek, "Peki, neden bazý geliþmiþ ekonomiler kadar zengin deðiliz? Çünkü hala katma deðer zincirinde yukarý çýkamadýk. Bu, üzerinde çalýþmamýz gereken bir konu. Orta yüksek ve yüksek katma deðerli ürünler üretmek için yapýsal reformlara hýz kazandýracaðýz." diye konuþtu.

Sunumunun ardýndan sorularý yanýtlayan Þimþek, Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii Anonim Þirketinin (TUSAÞ) Kahramankazan'daki yerleþkesine yönelik terör saldýrýsýna iliþkin soru üzerine, Ankara saldýrýsýnýn Devlet Bahçeli'nin açýklamalarýndan hemen sonra gelmesinin "tesadüf" olmadýðýný belirterek, "Bu, PKK'nýn bir terör örgütü olduðunu ve bazý çevrelerin birlik ve barýþ istemediðini gösteriyor." dedi.

- "TÜRKÝYE'NÝN AB ÝLE YAKINLIÐI ÝKÝ TARAF ÝÇÝN DE FAYDALI"

Türkiye'nin BRICS'e katýlma isteðine iliþkin bir soruya karþýlýk Þimþek, BRICS'in mevcut formatýyla bir diyalog platformu olduðunu ve Avrupa Birliði (AB) gibi daha yapýsal bir platformla eþit olmadýðýný ifade etti.

Þimþek, Türkiye'nin AB için bir yük olmaktan ziyade kazaným olduðunu kanýtladýðýný belirterek, "Gerçekten daha derin bir entegrasyon istiyorlarsa Türkiye'ye ihtiyaçlarý var ancak kendi siyasetleri buna engel oluyor." dedi.

Türkiye'nin AB ile yakýnlýðýnýn iki taraf için de faydalý olacaðýna dikkati çeken Þimþek, ancak Avrupa siyasi çevrelerinde bu stratejik derinlik ve perspektifin görülmediðini dile getirdi.

- ⁠TÝCARETTEKÝ PARÇALANMALARA KARÞI GÜMRÜK BÝRLÝÐÝ'NÝN GÜNCELLENMESÝ VURGUSU

Bakan Þimþek, ABD'de Cumhuriyetçilerin baþkan adayý Donald Trump'ýn uygulamayý düþündüðü tarifelerin Türkiye'yi nasýl etkileyeceðine dair soru üzerine, adaylar hakkýnda yorum yapmanýn uygun olmayacaðýný ifade etti.

Yapýlan açýklamalara göre ABD'nin vergi kesintileri nedeniyle daha büyük bir bütçe açýðýna sahip olacaðýnýn öngörüldüðüne iþaret eden Þimþek, daha büyük açýðýn artan borç anlamýna geleceðini kaydetti. Þimþek, bunun da daha yüksek uzun vadeli faiz oranlarý ve güçlü dolar anlamýna geleceðini belirterek, bu durumun geliþmekte olan piyasalar ve dolayýsýyla Türkiye'ye hizmet etmeyeceðini dile getirdi.

Muhtemel ticari ayrýþmalardan Türkiye'nin de etkilenebileceðini söyleyen Þimþek, bunun Türkiye ile AB'yi yakýnlaþtýrýp yakýnlaþtýrmayacaðý veya Gümrük Birliði anlaþmasýnýn güncellenmesine yol açýp açmayacaðýný söylemenin Avrupa siyasi ortamý nedeniyle zor olduðunu belirtti.

Þimþek, Gümrük Birliði'ni hizmetler, kamu alýmlarý ve tarýmý da kapsayacak þekilde güncellemenin ticaret hacmini uzun vadede iki katýna çýkarabileceðini vurgulayarak, "Herkes bundan faydalanabilir ancak siyaset buna engel oluyor." ifadesini kullandý.