Savunma sanayiine ek kaynak paketi... Bakan Þimþek: Bir kuruþu bile bütçeye girmeyecek
ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek NTV canlý yayýnýnda önemli açýklamalarda bulundu.

Katar ve Kuveyt ziyaretlerinin detaylarýný paylaþan Þimþek, iki ülkenin de Karma Ekonomik Komisyon Eþ Baþkaný olduðunu söyledi.

Þimþek, kasýmda Katar ile bir zirve yapýlmasýnýn planlandýðýný, Körfez ülkelerinin Türkiye için ciddi fýrsatlar barýndýrdýðýný dile getirerek, þöyle konuþtu:

"Bizim ekonomilerimiz birbirini tamamlayýcý nitelikte. Biz sektörel çeþitliliðe sahip bir ekonomiyiz. Bu bölgenin de alým gücü oldukça yüksek. Dolayýsýyla imalat sanayimiz ve sektörlerimiz açýsýndan önemli bir bölge ancak baþka fýrsatlar da içeriyor. Örneðin turizmde. Körfez ülkelerinin turizmde iddialý hedefleri var. Biz kendilerine þunu diyoruz, 'Turizmde dünyada ilk 5'teyiz.' Bu ciddi bir baþarý. 1980'li yýllarda turizm haritasýnda yoktuk. Turizm gelirlerimiz 300 milyon dolar civarýndayken bugün 60 milyar dolarýn üzerine çýkacak. Bizim turizm sezonu bittiðinde onlarýn ki baþlýyor. Dolayýsýyla bizim tur operatörlerimiz, turizm sektörümüz birçok açýdan güçlü þekilde paydaþ olabilir. Bu turizm sektörü için önemli bir fýrsat içeriyor. Bu ülkeler kendi ekonomilerinin petrole, doðal gaza baðýmlýlýðýný azaltmaya çalýþýyorlar. Ekonomilerini çeþitlendirme çabasýndalar. Biz bu anlamda çok iyi bir modeliz. Çünkü bizim zamanýnda petrolümüz, doðal gazýmýz zamanýnda olmadýðý için biz mecburen ekmeðimizi taþtan çýkartan bir ülkeyiz. Sektörel çeþitliliði baþarmýþýz. Bu konuda da biz özellikle imalat sanayisinde iyi bir paydaþ olabiliriz."

- "ÇOK CÝDDÝ FON FAZLALARI VAR"

Þimþek, yakýn ülkelerden tedarikin de artýk önemli bir konsept olduðuna dikkati çekerek, Türkiye'nin bu anlamda büyük bir avantajý olduðunu anlattý.

Körfez bölgesiyle ilgili farklý bir yaklaþým içinde olduðunu vurgulayan Þimþek, "Burada önemli olan ekonomide bir model olarak iki tarafýn menfaatine tamamlayýcýlýk ilkesi. Bizim diyaloglarýmýz bu çerçevede. Ben inanýyorum ki önümüzdeki yýllarda yatýrýmcýlarýn kaygýlarý azaldýkça büyük bir potansiyel var. Ben Katar'da önde gelen firmalardan 250'ye yakýn üst düzey yöneticiyle bir araya geldim. Çok kapsamlý bir sunum yaptýk. Türkiye'nin sanayide, enerjide, dijitalde dönüþümünü anlattým. 'Bunun bir parçasý olun' dedim. Biz makro finansal istikrarý pekiþtirdikçe inanýyorum ki oradan muazzam ilgi olacak. Çünkü çok ciddi cari ve fon fazlalarý var. Bunu ihraç etmek zorundalar. O fon fazlalarýnýn tamamýný kendi ekonomilerinde absorbe etme imkanlarý yok."

- ABD'DE YOÐUN GÜNDEM

Þimþek, gelecek hafta ABD'de katýlacaðý toplantýlara iliþkin de bilgiler vererek, IMF-Dünya Bankasý Toplantýlarý marjýnda bütün yatýrým bankalarýnýn etkinlikler yaptýklarýný söyledi.

Katýlacaklarý toplantýnýn uzun olacaðýný aktaran Þimþek, þunlarý kaydetti:

"Hem G20 hem IMF Dünya Bankasý Yýllýk Toplantýlarý var. ABD Hazine Bakaný ile görüþeceðiz, ikili toplantý talebinde bulunan bakanlar da var. Dünya Bankasý, Ýslam Kalkýnma Bankasý, IBRD ve Japonya Uluslararasý Ýþbirliði Bankasý gibi aklýnýza gelen bir sürü bankayla bir araya geleceðiz. Onlara hem Türkiye ekonomisini anlatýyoruz hem de onlar Türkiye ekonomisine önemli paydaþlar. Yapýsal dönüþümümüzü finansal olarak destekliyorlar. Bu iliþkileri sürekli sýcak tutuyoruz. Son 1 yýlda da çok güçlü destek gördük, ciddi bir fon akýþý var. Bu fonlar piyasaya göre hem daha ucuz kaynak hem de daha uzun vadeli. Bu bahsettiðim uluslararasý çok taraflý bankalarla yoðun diyalogumuzu devam ettireceðiz. Atlantik Konseyinde, Uluslararasý Finans Enstitüsünde programlarýmýz olacak, burada Türkiye ekonomisini anlatacaðýz. Dünyanýn önde gelen bütün yatýrým bankalarýnýn etkinliklerine ve yatýrýmcý toplantýlarýna katýlacaðýz. Günde bazen 15'e yaklaþan toplantýlarýmýz olacak, yaklaþýk 5-6 günümüz ABD'de geçecek."

- CARÝ AÇIKLA ÝLGÝLÝ PROJEKSÝYON YAPISAL DÖNÜÞÜMDEN GEÇÝYOR

Þimþek, cari açýðýn Türkiye'nin yumuþak karný olarak bilindiðine iþaret ederek, ülkedeki makro finansal istikrarsýzlýklarýn birçoðunun da temelinde dýþ kýrýlganlýklarýn yattýðýný anlattý.

Geçen yýl programý uygulamaya almadan önce cari açýðýn çok yüksek seviyelerde olduðunu anýmsatan Þimþek, þu deðerlendirmede bulundu:

"Gelinen noktada cari açýk neredeyse yüzde 1'in altýna indi. Yani bizim 'Yüzde 3 olsa çok iyi olur' diye düþündüðümüz cari açýk. Hatta hem kuzeyde hem güneyde bu bölgesel sýkýntýlar olmasaydý büyük ihtimalle Türkiye'de cari açýk dengede olurdu. Cari açýðý biz kalýcý þekilde milli gelire oranla yüzde 2-2,5'in altýna çekmek istiyoruz. Bu seviyelere indiðiniz zaman Türkiye'nin dýþ borcunun milli gelire oraný düþmeye baþlýyor. Size kalýcý rezerv biriktirme imkaný sunuyor. Türkiye'nin dýþ kýrýlganlýðýný kalýcý bir þekilde çözmek istiyoruz."

Son bir yýla bakýldýðýnda, altýn dengesindeki iyileþme ve enerji fiyatlarýndaki yumuþak seyrin cari dengede etkili olduðuna dikkati çeken Þimþek, "Bizim esas cari açýkla ilgili projeksiyonlarýmýz, geleceðe iliþkin tasavvurumuz yapýsal dönüþümden geçiyor." dedi.

Bu konuda çok önemli adýmlar attýklarýný vurgulayan Þimþek, geçen yýl aralýk ayýnda 284 ürün belirlediklerini hatýrlattý.

Þimþek, bu ürünlerin Türkiye'nin dýþ ticaret açýðýnýn yarýsýndan fazlasýna tekabül ettiðini, yurt içinde üretilmeleri için yatýrým çekmek istediklerini dile getirdi.

Sanayide dönüþümün diðer ayaðýnýn Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan açýklanan HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatýrým Programý olduðunu söyleyen Þimþek, bu sürecin yeþil dönüþüm ve dijital dönüþümü de içerdiðini anlattý.

- "CARÝ AÇIKTA HAKÝKATEN ÖNEMLÝ BÝR EÞÝKTEYÝZ"

Yenilenebilir enerjide yýllýk ortalama 2 bin 700 megavat eklendiðini vurgulayan Þimþek, bu tutarýn 7-10 bin megavata çýkartýlmasý durumunda yýllýk enerji ithalatýnýn 1,5-2 milyar dolar azalacaðýný bildirdi

Þimþek, bunlarýn kalýcý olarak cari açýðý düþüreceðini belirterek, þöyle devam etti:

"Türkiye katma deðer zincirinde yukarý çýkacak. Daha yüksek teknoloji, daha katma deðerli ürünler üretecek ve dýþarýya satacak. Onun için cari açýkta hakikaten önemli bir eþikteyiz. Son bir yýlda öngörülerimizden çok daha iyi gitti cari açýk. 10 Aðustos itibarýyla yýllýk cari açýk 11,3 milyar dolara düþtü. Bu tutar, 1,3 trilyon dolarlýk bir ekonomide yüzde 1'in altýnda. Bunu nasýl burada tutarýz konusu, biraz orta vadeli bir konu."

Þimþek, HIT-30 gibi 284 ürünün Türkiye'de üretilmesini içeren projelerin hayata geçmesiyle 5-6 yýl sonra Türkiye'de cari fazlanýn konuþulacaðýný bildirdi.

Bu konuda samimi ve ciddi olduklarýný vurgulayan Þimþek, "Devletin yönlendirdiði, devletin içinde olduðu, devletin desteklediði bir yapýsal dönüþüm var sanayide. Dijital dönüþüm var, yeþil dönüþüm var. Bunlar bizim esas politikalarýmýz."

- "ENFLASYON BEKLENTÝLERÝNDE ÝYÝLEÞME VAR"

Bakan Þimþek, enflasyonun arzulanan hýzda düþüp düþmediðine yönelik soruya, "Öncelikle enflasyon düþüyor. Mayýsta zirveye çýktý. Zirveden bu yana enflasyonda 26 puan düþüþ var. Enflasyon düþüyor ve düþmeye devam edecek. Giyim ve dayanýklý mallar gibi temel mallara baktýðýnýz zaman bunlarda enflasyon eylülde yüzde 28'e düþtü. Yýllýk enflasyonda bütün mallarý baz alýrsanýz, gýdayý, enerjiyi ve içecekleri koysanýz bu da enflasyon eylül itibarýyla yüzde 40'a düþmüþ. Manþet enflasyon baktýðýnýzda yüzde 49 civarý. Hizmet enflasyonu düþmeye baþladý fakat hizmet enflasyonu bütün dünyada katýlýk içeriyor." yanýtýný verdi.

Þimþek, temmuzda kira artýþýnda yüzde 25'lik üst limiti kaldýrdýklarýný anýmsatarak, yenilenen kira sözleþmelerinde yüzde 120'ye yakýn artýþ olduðunu kaydetti.

Eðitim enflasyonunda da benzer bir durum olduðuna dikkati çeken Þimþek, "Hizmetler enflasyonu zamanla gelirler politikasýna daha güçlü tepkiyi verecek, biraz daha geçmiþ enflasyonu baz aldýðý için. Geçmiþ enflasyon da þimdi düþmeye baþladýðý için önümüzdeki dönem buradaki katýlýðý kýracaðýz. Hizmetler enflasyonunda katýlýk olmasaydý, enflasyon hedefimize daha yakýn olacaktýk." dedi.

- "ENFLASYONDA HEDEFÝ TUTTURACAÐIZ"

Türkiye'de 50 yýldýr kronik iki hane civarý, dönem dönem üç haneyi geçmiþ bir enflasyon olduðuna dikkati çeken Þimþek, þöyle konuþtu:

"Para politikasýnýn yeniden inþasý zaman aldý. Deprem ve EYT gibi faktörler nedeniyle maliye politikasýnda sýnýrlayýcý hususlar var. Buna raðmen enflasyonda düþüþ baþlamýþ ve bu düþüþ devam edecek. Enflasyonda ve fiyat artýþlarýnda yavaþlama var, bu devam edecek. Bu konuda kararlýyýz, programý uygulayacaðýz, sonuç veriyor ve enflasyonu düþüreceðiz. Ekonomistlere sorduðumuzda 24 ay sonra enflasyonun yüzde 18 civarý olacaðýný söylüyorlar. Enflasyon beklentilerinde iyileþme var. Program hedeflerimiz iddialý. Dolayýsýyla kredibilitemizi bu hedeflere yaklaþarak saðlayacaðýz. Bugün cari açýkta, bütçede birçok konuda hedefi tutturmuþuz. Enflasyonda da hedeflerimizi tutturacaðýz, tutturmak için ne gerekiyorsa devam edeceðiz."

Þimþek, kira artýþýnýn manþet enflasyona etkisinin ne kadar süreceðine iliþkin soruya, 12 aylýk enflasyonun üzerinde yapýlan sözleþmelerin olduðunu, onlarýn bir yýl sonra denklemden çýkacaðýný söyleyerek yanýt verdi.

Konut arzýný artýrdýklarýna iþaret eden Þimþek, "Deprem bölgesinde bu sene büyük ihtimalle 200 binin üzerinde konut teslim edilmiþ olacak. Þu anda inþasý devam eden 320 binin üzerinde konut var. Konut arzýný artýrmaya devam edeceðiz. Bakýn milletimizin birkaç önceliði var. Hükümet olarak bu önceliklere odaklanmak zorundayýz. Özellikle tarýmsal üretimde lojistik ve gýda arzý bizim için en önemli öncelik. Onun için tarýmda sulama konularýna öncelik veriyoruz. Yani suyla topraðý bir araya getireceðiz ama üretilmesi yetmiyor, bunun lojistiðine de yatýrým yapmamýz lazým. Bu birinci öncelik." deðerlendirmesinde bulundu.

- KÖRFEZ BÖLGESÝNDEN YEÞÝL DÖNÜÞÜME RAÐBET

Þimþek, yeþil dönüþümün de kendileri için öncelikler arasýnda yer aldýðýný belirterek, bu konuda hýzlanýlmasý gerektiðini dile getirdi.

Körfez bölgesinden yeþil dönüþüme raðbet olduðunu vurgulayan Þimþek, þunlarý kaydetti:

"Bugün kendilerine 15-20 bin megavatlýk alan açsak finans konusunda hiçbir sorun yok. Ýþtah büyük. Dünyada da var ama özellikle Körfez'den buraya yönelik muazzam bir ilgi var. Bu arada nükleer enerji bizim için önemli. Yapay zeka muazzam enerji gerektiriyor. Biz burada eðer büyük ölçekli veri merkezleri kuracaksak dijital dönüþüm için zaruret, yapay zeka üstlerinden birisi olacaksak ki olmak durumundayýz, bu devrimi kaçýramayýz. Nükleeri de devreye almalýyýz. Bu konuda ilave çalýþma var."

Þimþek, enflasyonda bu senenin ilk çeyreðinde arzulanan noktaya geldiklerini, zamana ihtiyaç olduðunu, kalýcý sürekli iyileþmeyi tercih ettiklerini, sabýrla programý u

Þimþek, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na yeni kaynak yaratacak paketin amacýnýn çok açýk ve net olduðunu söyledi.

"Þu anda bölgemizde ateþ var, savaþlar var. Zor coðrafyada yaþýyoruz. Sýkýntýlý mahalledeyiz. Bizim caydýrýcýlýðý artýrma dýþýnda hiçbir seçeneðimiz yok. Çünkü caydýrýcýlýðý artýrýrsak bölgedeki ateþten korunma kabiliyetimiz artar." diyen Þimþek, Türkiye'nin savunma sanayisinde çok önemli atýlým içerisinde olduðunu kaydetti.

Þimþek, "Cumhurbaþkaný'mýzýn burada liderliði ve feraseti devreye giriyor. 2000'li yýllarýn baþýnda yerli savunma sanayisi çok cüzi. Türkiye, ihtiyaçlarýnýn yüzde 80'inden fazlasýný dýþarýdan tedarik ediyor. Bugün tamamen tersine dönmüþ. Türkiye, yüzde 80'inden fazlasýný þu anda kendisi üretiyor." dedi.

- "CÝDDÝ KAYNAK GEREKTÝRÝYOR"

Savunma Sanayii Ýcra Komitesinin üyelerinden birisi olduðunu aktaran Þimþek, þöyle devam etti:

"En son toplantýda Savunma Sanayii Baþkanlýðýna yeni birtakým görevler verildi, denildi ki 'Çelik Kubbe inþa edilecek', Türkiye'yi dýþarýdan gelecek füzelere ve saldýrýlara karþý bütün ülkeyi koruyacak hava savunma sistemi. Bunlar geliþmiþ teknoloji açýsýndan pahalý sistemler. Biz 5. nesil uçaða uzun süredir para yatýrýyoruz. Ürettik, uçuþlarýna da baþladý. Þimdi motor geliþtirilmesi lazým. Þu anda savunma sanayisinde 1000'in üzerinde proje var. Hepsi yüksek teknoloji. Hepsi ileride ihracat kabiliyetimizi, kapasitemizi ciddi þekilde artýracak. Son toplantýda ilave kaynak talebi oluþtu.

Dedik ki: 'Bütçede þu anda biz deprem yaralarýný sarmakla meþgulüz.' 2023'te Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na 90 milyar lira vermiþiz. Bu sene bunu 165 milyar lira çýkartmýþýz. Bunu belki daha da katlamamýz gerekecek. Uzun menzilli enstrümanlardan tutun, 5. nesil savaþ uçaðýndan tutun, hava savunma sistemleri... Bunlar hepsi pahalý. Tasarýmý bir yana geliþtirilmesi, üretilmesi, bunlar ciddi kaynak gerektiriyor."

Savunma sanayisinin kaynak ihtiyacý olduðunu, þu anda bütçede deprem yaralarýný sarmaya odaklandýklarýný, bu nedenle tedbir setinin geliþtirilmesinin gündeme geldiðini belirten Þimþek, tedbir setine iliþkin AK Parti'nin yetkili organlarýyla çalýþýldýðýný, bu süreçte enflasyonu artýracak ÖTV, KDV gibi vergi artýþlarýndan uzak durulmasý gerektiðini dile getirdiklerini söyledi.

-"PAKETÝN BÝR KURUÞU BÜTÇEYE GELMEYECEK"

Bu konunun Meclis'in takdirinde olduðunu belirten Þimþek, þöyle konuþtu:

"Parti grubumuz tekrar bazý konularý deðerlendirebilir. Bu paket Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na kaynak saðlamak üzere hazýrlanmýþ, bütçe açýklarýný azaltmak için yapýlan bir çalýþma deðil. Deprem konusu ayrý, savunma sanayisi ayrý. Savunma Sanayii Destekleme Fonu bütçe dýþýnda bir fon. Deprem sonrasýnda vergiler getirilmiþ adýna da 'deprem vergisi' denilmiþ. Fakat bunlar bir deprem fonunda toplanmamýþ. Dolayýsýyla depreme iliþkin harcamalar bütçeden yapýlmýþ. Bu konuda milletimizin hiçbir endiþesi olmasýn. Zerre kadar tereddüde mahal yok. Neden? Çünkü bu paketin bir kuruþu bütçeye gelmeyecek. Nereye gidecek? Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na gidecek."

Bakan Þimþek, savunma sanayisinin çok öncelikli bir konu olduðuna iþaret ederek, "Bazýlarý siyaseten bunu baþka konulara çekmek istiyor. Burada 3 bin 500 firma var. Sadece bir firmayý siyaseten adres göstermek gerçekten çok yanlýþ. Bu ilave kaynak nereden kaynaklanýyor? Hava savunma sistemleri için kaynaklanýyor. Kim yapacak? Roketsan, Aselsan yapacak, 5. nesil savaþ uçaðý üretimini kim yapacak? TUSAÞ yapacak. Uzun menzilli füzelere ihtiyacýmýz var. Kim yapacak? Roketsan yapacak. Bunu alýp baþka mecralara çekip, baþka çerçevelerde siyaseten bu konularý istismar etmek yakýþmýyor." deðerlendirmesini yaptý.

TBMM'nin, hangi önerilerin kabul edileceði veya hangi önerilerde deðiþiklik olacaðýna baðlý olarak nihai deðerlendirmeleri yapacaðýný, eleþtirilere de asla kulak týkamadýklarýný dile getiren Þimþek, þunlarý söyledi:

"Burada birtakým öneriler gelmiþ, bu önerilerden bir teklif oluþmuþ ve bu teklif Yüce Meclis'imizin takdirine sunulmuþ, tabii ki yapýlan deðerlendirmeleri dikkate alýrýz. Bu bütçe ihtiyaçlarý için hazýrlanmýþ bir tedbir paketi deðildir. Bu doðrudan doðruya savunma sanayisi için hazýrlanmýþ ve özel bir fon olduðu için bütçe dýþýnda bir fon olduðu için ademi tahsis ilkesine bir aykýrýlýk yok burada. Neden, çünkü bütçenin dýþýnda. Bütçede olsaydý bu ilke nedeniyle hani buraya harcanýp harcanmayacaðý garanti edilemezdi ama þu anda özel bir fon olduðu için bütçe dýþýnda olduðu için bu konuda bir tereddütte mahal yok."

Yeni fonlarýn kurulabildiðini, bu kapsamda Afet Yeniden Ýmar ile Aile ve Gençlik fonlarýnýn kurulduðunu anýmsatan Þimþek, ilkesel olarak bütçe dýþý fonlarý doðru bulmadýðýna dikkati çekerek, "Bazý fonlar ihtiyaç. Ülkemiz bir deprem bölgesi. Geçen sene deprem sonrasý ortaya konulan Afet Yeniden Ýmar Fonu anlamlý." dedi.

Þimþek, çok sýnýrlý sayýda fon kurulduðunu ve bu anlamda tekrar 1990'lý yýllara dönüþ olmayacaðýný belirtti.

- "ÝSTÝHDAMDA EN UFAK BÝR SORUN YOK"

Türkiye ekonomisinin geneline bakýldýðýnda bir yavaþlama bulunduðunu ama iddia edildiði gibi bir daralma olmadýðýný belirten Þimþek, deðerlendirmelerini þöyle sürdürdü:

"Ekonomi istihdam yaratmaya devam ediyor. En son aðustos iþsizlik yüzde 8,5'e düþtü. Son 1 yýla bakýn. Son 12 ayda Türkiye ekonomisi kaç kiþiye istihdam saðlamýþ? 1,1 milyon kiþiye istihdam saðlamýþýz. Son 20 yýlýn ortalamasýna baksanýz, yýllýk istihdam artýþý yaklaþýk 700 bin. Yani son 20 yýlda ortalama 700 bin civarýnda istihdam yaratmýþken, son 12 ayda 1,1 milyon istihdam saðlamýþýz ve iþsizlik oraný yüzde 8,5'e düþmüþ. Dolayýsýyla burada istihdamda en ufak bir sorun yok ve biz önümüzdeki 3 yýl için yani 2025-2027 döneminde ortalama 750 bin civarýnda istihdam yaratmayý hedefliyoruz. Dolayýsýyla ekonomideki bütün bu iyileþmeler henüz istihdamdan ödün verme noktasýna gelmemiþ. Biz yumuþak bir þekilde bir taraftan enflasyonu düþürmeye çalýþýyoruz, bir taraftan bütçe dengelerini iyileþtirip, bir taraftan Türkiye'nin makro finansal risklerini azaltmýþýz, bir taraftan da istihdam konusunda hassasiyet göstermiþiz."

- "ENFLASYONU TEK HANEYE DÜÞÜRMEDEN ASLA RAHATLAMAYACAÐIZ"

Þimþek, dezenformasyon politikasý nedeniyle ekonomide öngördüklerinden daha fazla yavaþlama olmasý durumunda istihdama yönelik ilave tedbir alacaklarýný bildirerek, "Ama bizim için en büyük öncelik kalýcý þekilde yüksek büyümedir. Ama bunun da ön koþulu fiyat istikrarýdýr. Biz enflasyonu tek haneye düþürmeden asla rahatlamayacaðýz, rahatlayamayýz." ifadelerini kullandý.

Enflasyonu düþürme sürecinde büyümeden vazgeçileceði varsayýmý olduðunu belirten Þimþek, "Biz enflasyonu aþaðý indirmezsek, büyüme oraný zaten aþaðý gidecek. Kalýcý þekilde refah yaratmanýn yolu verimlilikten geçer, inovasyondan geçer. Ama bunun ön koþullarýnýn baþýnda fiyat istikrarý, bütçe disiplini, yapýsal reformlar geliyor. Bizim program para ve maliye politikasýndan ibaret deðildir. Kim bunu iddia ediyorsa büyük haksýzlýk yapýyor. Ya bir zahmet edip bizi dinlesinler ya da þu programý bir okusunlar." diye konuþtu.

Bakan Þimþek, þok terapi uygulayýp uygulamadýklarýna yönelik soru üzerine, hükümetin depremin yaralarýný sarmayý önceliklendirdiðini vurgulayarak, "Geçen sene bütçe açýðý yüzde 5,2 idi. Bu açýðýn 3,6 puaný yani 3'te 2'si deprem harcamalarý kaynaklý. Milli gelire oran olarak deprem hariç yüzde 1,6'lýk açýk yüksek mi? Neye göre yüksek bir açýk? Deprem yaralarýný sarmayý önceliklendirdik, önceliklendirmeye devam edeceðiz. EYT'yi çýkartýrsanýz ortada bütçe açýðý kalmýyor. Bütçede yoðun bir çaba içerisindeyiz, çok önemli tedbirler aldýk." ifadelerini kullandý.

Bütçe açýðýný daraltarak, yönetilen yönlendiren fiyatlarda hassasiyet göstererek gerekeni yaptýklarýný ve yapmaya devam edeceklerini aktaran Þimþek, "Biz daraltýcý bir maliye politikasý uyguluyoruz. Önemli olan gelecek enflasyon. Geçen sene bütçe açýðýný bu sene için yüzde 6,4 öngörüyorduk, yüzde 4,9'da tamamlamýþýz. Gelecek sene yüzde 3,1 görüyoruz. Büyüme de yavaþlama dahi devam etse yüzde 3 civarý bir açýðý yakalamak için elimizden gelen her þeyi yapacaðýz." deðerlendirmesini yaptý.

- "ARAÇ KÝRALAMALARI YÜZDE 15 AZALDI"

Þimþek, kamuda alýnan tasarruf tedbirleriyle kiralýk araçlarýn ocak-ekim döneminde yüzde 15 azaltýldýðýný, personel geniþlemesinin durdurulduðunu bildirerek, "Yakýnda Özelleþtirme Ýdaresi, kamunun mülkiyetindeki araçlarýn satýþýna baþlayacak. En son 1000 civarýnda araç özelleþtirmeye devredilmiþti. Biz, kiralamalarý inceliyoruz, zaruri kiralamalar dýþýnda izin vermiyoruz. Biz harcamalarý kontrol etmeye devam edeceðiz. Hiçbir bakanlýk kendisine tahsis edilen harcamalarýn üzerine çýkamayacak." ifadelerini kullandý.

Cari dengedeki iyileþmeye dikkati çeken Mehmet Þimþek, þunlarý kaydetti:

"Enerji, sanayi ve dijital dönüþümle bunu kalýcý hale getireceðiz. Cari açýðýn 10 milyar dolar civarýna düþmüþ olmasý bu programýn önemli bir çýktýsýdýr. Brüt rezervlerimiz 98,5 dolar civarýndan 157 milyar dolar civarýna çýktý. Net rezervde 100 milyar dolarýn üzerinde artýþ var. Türkiye'de rezerv yeterliliðini bir endiþe kaynaðý olmaktan çýkarttýk. Türkiye'nin risk primi geçen sene mayýsta 700 baz puanýn üzerindeydi. Þu an 270 baz puan. Ülkenin risk priminin 200'ün çok altýnda olmasý lazým ama oraya varacaðýz."

Þimþek, KKM'nin 59 haftadýr kesintisiz düþtüðünü, Türkiye'nin bilanço risklerinde 200 milyar dolarlýk iyileþme olduðunu, Türkiye'nin kredi notunun bu sene 5 kez artýrýldýðýný anýmsatarak, sözlerini þöyle tamamladý:

"Dünyada 3 ayrý kuruluþ tarafýndan kredi notu artýrýlan tek ülkeyiz. Gri listeden çýktýk. Program çalýþýyor, sonuç veriyor. Milletimiz bize güvensin. Siyaseten farklý bakanlar var. Ama ülkenin baþarýsýný da görmek lazým. Ülke çok mesafe katetti. Takdir ederler, etmezler. Burada bir baþarý var. Önemli olan bunun devam etmesi ve bu konuda kararlýlýk."

Bakan Þimþek: Ýþgücü piyasasýnda olumlu görünüm sürüyor

Bakan Þimþek'ten cari açýk mesajý

Tüm kaynaklar seferber edildi