Bakan Þimþek'ten ''carry trade'' iddialarýna tepki: Biz asla sýcak paraya güvenmeyiz
ABONE OL

Bakan Þimþek, Türkiye Katýlým Bankalarý Birliði (TKBB) 23. Olaðan Genel Kurulu'nun açýlýþýnda yaptýðý sunumda, katýlým finansýn ciddi avantajlara sahip olduðunu ve bu sektörün çok hýzlý þekilde güçlenmesini istediklerini ifade ederek, sektörün daha da büyümesi için ne gerekiyorsa yapacaklarýný söyledi.

Türkiye'nin katýlým finans geliþmiþliðinde arzulanan yerde olmasa da son 10 yýlda epey ilerleme saðladýðýný dile getiren Þimþek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Yani 2012 yýlýnda 82 ülke arasýnda 23. sýradayken geçen sene sonu itibarýyla 136 ülke arasýnda 13. sýradayýz. Aslýnda birtakým düzenleme eksikliklerini de giderirsek inanýyorum ki ilk 10'un içine gelecek sene girmiþ oluruz. Dolayýsýyla arzuladýðýmýz yerde henüz deðiliz ama iyi bir ilerleme var. Tabii burada sektöre büyük iþ düþüyor. Katýlým Finans Çerçeve Kanunu'na iliþkin çalýþmalar devam ediyor. Bütün sektörün tabii ki görüþlerine açýldý. O görüþler toparlanacak. O çerçevede de bu yasama dönemine yetiþir mi bilmiyorum ama inanýyorum ki ekimden itibaren Meclisimizin gündemine götürülür."

- "EN BÜYÜK ÖNCELÝÐÝMÝZ FÝYAT ÝSTÝKRARINI SAÐLAMAK"

Bakan Þimþek, uygulanan makro ekonomik istikrar ve reform programýndan bahsetti.

Uygulanan programýn önceliklerine deðinen Þimþek, "Çok net þekilde en büyük önceliðimiz fiyat istikrarýný saðlamak. Aslýnda bu sektörün de sermaye piyasalarýnýn da geliþmesi için mutlaka ve mutlaka fiyat istikrarýný tekrar saðlamamýz gerekiyor. Yani düþük tek haneli enflasyonu baþarmamýz lazým." diye konuþtu.

Bakan Þimþek, programýn öncelikleri arasýnda sürdürülebilir yüksek büyüme için mali disiplinin, sürdürülebilir cari açýðýn ve yapýsal dönüþümlerin de bulunduðunu bildirdi.

-"GEÇÝÞ DÖNEMÝNDEN DEZENFLASYON DÖNEMÝNE GÝRMEK ÜZEREYÝZ"

Hazine ve Maliye Bakaný Þimþek, fiyat istikrarýnýn önceliklerinin baþýnda gelmesinin nedenlerine deðinerek, þu açýklamalarda bulundu:

"Sadece makro finansal istikrar ve öngörülebilirlik için deðil kaynaklarýn verimli alanlara, ülkemiz için üretken alanlara kanalize edilmesinin de ön koþulu fiyat istikrarýdýr. Vatandaþýmýz geçen sene müdahale etmeseydik belki 40 milyar dolarlýk altýn ithal edecekti. Evet, yani gerçekten abartmýyorum. Ama eðer altýn sistemdeyse faydalý olur, deðilse atýl bir kaynak olarak hakikaten karþýmýza çýkýyor. Vatandaþýmýzýn tercihlerine tabii ki saygýlýyýz ama benim anlatmaya çalýþtýðým þey þu, eðer vatandaþýmýz kendisini bu tür ürünlerde korumaya alýyorsa veya baþka ülkelerin para birimlerinde kendisini daha güvenli hissediyorsa bir sorun var demektir. Evet bir sorun var. Nedir? Yüksek enflasyon. O nedenle fiyat istikrarý çok önemli."

Þimþek, ayrýca kaynaklarýn etkin tahsisi, uzun vadeli finansmana eriþim, sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir daðýlýmý için de fiyat istikrarýnýn en büyük öncelikleri olduðunu vurguladý.

Bakan Þimþek, enflasyonun düþeceðinin altýný çizerek, "Þimdi geçiþ döneminden dezenflasyon dönemine girmek üzereyiz. Enflasyonun bu sene sonunda 30'lu rakamlara, gelecek sene 15'in altýna, ondan sonra da yüzde 10'un altýna düþeceðine inanýyoruz. Bunun için gereken tedbirleri alýyoruz." þeklinde konuþtu.

Uygulanan programýn çalýþtýðýný vurgulayan Þimþek, piyasada enflasyon beklentilerinin de iyileþtiðini ve enflasyonun kalýcý þekilde düþeceðini ifade etti.

- "VERGÝ MUAFÝYETÝ VE ÝSTÝSNALARINI GÖZDEN GEÇÝRÝYORUZ"

Hazine ve Maliye Bakaný Þimþek, mali disiplinin yeniden tesisi konusunda ilave tedbirler alýndýðýný ve alýnmaya devam edildiðini belirterek, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Kamuda tasarruf ve bütçede harcama disiplini paketini kamuoyuyla paylaþtýk. Vergi muafiyeti ve istisnalarýnýn gözden geçirilmesi tamamlandý gibi. Önümüzdeki bir-iki hafta içerisinde kamuoyuyla paylaþmayý ümit ediyoruz. Vergide adalet ve etkinlik de yine o paketin bir parçasý olabilir. Bunlar süreklilik arz ediyor. Yani 'bir adým attýk, burada durduk, iþimiz bitti' gibi bir yaklaþýmýmýz yok. Ama kayýt dýþýlýkla mücadele için ne paket açýklayacaðýz ne de eylem planý açýklayacaðýz. Fiilen sahada bununla mücadele edeceðiz. Hazine ve Maliye Bakanlýðý ekipleri sürekli sahada olacak. 'Efendim þu kesim, bu kesim...' Yok öyle bir þey. Yani herkes hakkýyla vergisini ödesin. Büyükler de denetime tabi tutulacak ama KDV konusunda istismar eden küçük iþletme de tabii ki denetlenecek. Dolayýsýyla bütün her kesin burada kanunlar gereði sorumluluðunu yerine getirecek."

Bakan Þimþek, uyguladýklarý programýn nasýl çalýþtýðýnýn ortada olduðunu kaydederek, "Amacýmýz kurala dayalý uluslararasý normlara uygun politikalar. Bu konuda ilk günden beri þeffaf, net bir þekilde bu mesajý verdik. Bir de yapýsal reformlar. Neden? Çünkü Türkiye'nin yapýsal dönüþüme ihtiyacý var. Bu ikisi birlikte Türkiye'nin hikayesini buluþturuyor. Bu hikaye bir karþýlýk görecektir." þeklinde konuþtu.

Yatýrýmcý güveninde artýþ olduðunu bildiren Þimþek, "Son rakamlar bugün belki çýkacak. Ama ben genelde günlük takip edebiliyorum. Dün itibarýyla son 1,5 ayda Merkez Bankamýza içeriden ve dýþarýdan neredeyse 53-54 milyar dolarýn üzerinde bir kaynak akýþý oldu." diye konuþtu.

-"BÝZÝM PROGRAMIMIZ, SIRTINI 'CARRY TRADE'E' DAYAMAZ"

Bakan Mehmet Þimþek, ekonomide dengelenmenin ve iç talebin makul düzeyde gittiðini, net ihracatýn eskisi kadar büyümeyi aþaðý çekmediði ve hatta pozitif katkýda bulunduðu döneme girdiklerini belirterek, þu açýklamalarda bulundu:

"Ýlk çeyrek öyle bir çeyrekti. Muhtemelen ikinci çeyrekte bu hýzlanmýþtýr. Cari açýktaki iyileþmeyi konuþtuk, dramatik bir iyileþme var. En son rakam mart ayýnda ama bizim mayýs ayý öngörümüz ciddi bir þekilde 30 milyar dolarýn altý. Yine portföy hareketlerinde ciddi bir ayrýþma var. Özellikle seçim sonrasýna bakýn. Geliþmekte olan ülkelerden para çýkarken Türkiye'ye çok ciddi bir þekilde kaynak giriþi var. Yine bankalarýmýzýn ve reel sektörümüzün dýþ borç çevirme oranlarý ciddi þekilde iyileþti. Dolayýsýyla þimdi bu aralar yeni bir hikaye üretiyorlar, hani programý bir miktar eleþtirmek babýnda mý bilemiyorum. Ýþte 'carry trade' diyorlar. Bizim programýmýz, sýrtýný 'carry trade'e dayamaz. Biz asla sýcak paraya güvenmeyiz. Sýcak para sistemin bir parçasýdýr ama reel sektörün getirdiði para sýcak para deðildir."

Þimþek, bankalarýn son 4-5 ayda neredeyse 4,5-5 milyar dolar civarýnda "sermaye benzeri dýþ kaynak" bulduðunu kaydederek, þu bilgileri verdi:

"Bu sýcak para deðil, sermaye benzeri diyoruz. Evet uzun vadeli ve bu çok önemli. Þimdi dolayýsýyla siz bu çerçevede bakarsanýz evet bu programda bir portföy giriþi var. Tabii ki olacak. Bu arada bizim iki yýllýk faizler, 5 yýllýk faizler düþtü. Belki þaþýracaksýnýz, Merkez Bankasý para politikasýný sýkýlaþtýrýnca hazinenin faizleri düþtü. Dolayýsýyla tabii ki portföy yatýrýmlarý da gelecek. Portföy yatýrýmlarýnda vade uzadýkça risk de azalýyor. Ama çok net bir þekilde bizim küresel kaynaðý eriþmemiz Türkiye açýsýndan önemli büyümeyi destekleyici ve önemli bir kýsmý da nitelikli, kalýcý finansman. Mesele bizim çok taraflý uluslararasý bankalardan edindiðimiz kaynaklar genelde küresel piyasalara göre çok daha ucuz, çok uzun vadeli. Hisse senetlerine, Türk tahvillerine kaynak geliyor. Türkiye'nin yapýsal önceliklerine kaynak akýyor."

-"BÝZÝM BÝR KUR HEDEFÝMÝZ DE YOK"

Hazine ve Maliye Bakaný Þimþek, Türkiye'nin potansiyelinin büyük olduðuna dikkati çekerek, sözlerini þöyle tamamladý:

"Biz buna inanýyoruz ve sizler de (TKBB heyeti) bu potansiyele destek olun. Neden? Çünkü potansiyelin varlýðý tek baþýna yetmiyor. Ama Türkiye avantajlý bir konuma sahiptir. Biz bunu baþaracaðýz. Yani programýmýzýn çerçevesi, esas itibarýyla geçici bir takým sermaye akýmlarýna dayalý bir program deðil. Sermaye akýmlarý bir tercihtir. Tabii ki Türkiye ekonomisini destekleyici nitelikte her türlü sermaye akýmýna biz açýðýz. Bizim bir kur hedefimiz de kimseye bir garantimiz de yoktur hiçbir konuda. Sadece ve sadece milletimizin refahý için biz bu programý uyguluyoruz ve Allah'ýn izniyle de baþaracaðýz."

  • geliþen ülkeler
  • para çýkýþý
  • kaynak giriþi