Bakan Þimþek: Yatýrým teþviklerine 530 milyar lira destek vereceðiz
ABONE OL

Bakan Þimþek, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr ile Batman Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) BÝOSYS Fabrika Açýlýþ Töreni'ne katýldý.

Þimþek, törende yaptýðý konuþmada, Batman OSB'de birçok fabrikanýn açýlýþýnda bulunduðunu, ama bu fabrika açýlýþýnýn en anlamlýsý olduðunu belirterek, ilk defa Batman'da yüksek teknoloji ürün üretecek bir fabrika açýlýþýný yaptýklarýný söyledi.

Fabrika giriþimcilerini kutlayan Þimþek, bu baþarý hikayesinin, üretim üssünün Batman'da olmasýnýn kendileri için büyük bir gurur kaynaðý olduðunu dile getirdi.

Fabrikanýn hayýrlý olmasýný dileyen Þimþek, 1990'lý yýllarda OSB'nin kurulduðunu, 2002 yýlýna, AK Parti hükümetlerine kadar OSB'de sadece bir un fabrikasýnýn faaliyete geçtiðini anýmsattý. Þimþek, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Bugün yaklaþýk 220 fabrika ya faal ya da inþaat halinde. Muazzam bir baþarý, nereden nereye. 20 yýllýk bir süreçte Batman sanayileþiyor, üretiyor. Batman, Türkiye'nin önemli bir büyüme motoru iþlevini görüyor. Bu çok deðerli. Bence Batman çok rahat bir þekilde bu bölgede Gaziantep'ten sonra iddialý bir þehir, en önemli üretim üssü olmaya aday. Çünkü bu ruh, bu kültür var. Bunu çok deðerli buluyoruz. Bugün yüksek teknoloji ürün üretecek bir tesisin açýlmasý bu nedenle çok deðerli."

Hükümet olarak AR-GE'ye, tasarýma, sanayide dönüþüme, dijital ve yeþil dönüþüme çok büyük önem verdiklerini aktaran Þimþek, savunma sanayisinde yakaladýklarý büyük baþarýyý diðer alanlarda da Türkiye'nin yakalayabileceðini bildirdi.

Bakan Þimþek, þöyle devam etti:

"Ýþte saðlýk, tarým, iklim teknolojileri konusunda çok rahat bir þekilde Türkiye bunlarý baþarabilir. 2024 yýlýnda AR-GE'ye deðiþik adlar altýnda bütçeden bu sene yaklaþýk 299 milyar lira destek vereceðiz. Biz daha önce AR-GE merkezi açtýk buraya. Sanayicilerimize sesleniyorum. Mutlaka tasarým merkezleri açýn, çünkü bunun sayesinde kar marjýnýz yükselecek. Biz size bütçeden destek vereceðiz. Bu 300 milyarýn bir kýsmýný da buradaki tasarým merkezlerine verelim. Bu sene yatýrým teþviklerine 530 milyar lira destek vereceðiz. Gerçekten muazzam bir destek. Bütçemizin toplamýnýn 11,5 trilyon olduðunu düþünürseniz 530 milyar lira çok ciddi bir rakam. 2023 yýlýnda Türkiye, ekonomisi trilyon dolarý aþan ekonomiler arasýnda girdi. Ýlk defa geçen sene Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasýlasý 1 trilyon 100 milyar dolarý aþtý. Satýn alma gücü paritesiyle zaten aþmýþtýk. Satýn alma gücü paritesiyle Türkiye 3,7 trilyonluk bir ekonomiyle dünyanýn en büyük 11. ekonomisi. Cari dolar kuruyla, Türk Lirasý dolar kuruyla da dünyanýn 17. büyük ekonomisi noktasýnda. Biz sanayide dönüþümü baþararak inanýyorum ki Türkiye'yi cari kurlarla da ilk 10'a doðru, ki en büyük hedefimiz o, ilk 10'un arasýna sokmaktýr. Ýþte bunun için Gökhanlara, Cemallere, Muratlara ihtiyacýmýz var."

Cumhurbaþkaný Erdoðan liderliðinde sanayide dönüþümü baþaracaklarýný vurgulayan Þimþek, þunlarý kaydetti:

"Türkiye artýk nerdeyse yüksek gelirli ülkeler grubuna girmek üzere. Bunu sadece bir sembolik husus olarak görmüyorum. Esas olarak bizim sanayide dönüþümü, bir taraftan da tabi ki özellikle de dijital dönüþümü, yeþil dönüþümü saðlamamýz lazým. Bugün muhteþem bir eser açýlýþý için, büyük bir baþarý hikayesi için buradayýz. Biz kendileriyle gurur duyuyoruz. Bu güzel eseri Batmana kurduklarý için, ülkemize bu muhteþem katma deðeri yüksek bir tesisi kazandýrdýklarý için tebrik ediyoruz, her türlü desteði tabi ki verdik, vermeye devam edeceðiz, bütün sanayicilerimize, bütün giriþimcilerimize. Hayýrlý olsun."

- "Saðlýkta katma deðerli üretim kabiliyetlerimizi güçlendiriyoruz"

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr da saðlýk teknolojilerinde üretim altyapýsýna deðer katacak bu yatýrýmýn Batman'a ve ülkeye hayýrlý olmasýný dileyerek, projenin hayata geçmesinde emeði bulunan herkese teþekkür etti.

Teknolojik geliþim ve dijital dönüþümün tüm sektörlerde olduðu gibi saðlýk sektöründe de yeni bir devrimin kapýlarýný araladýðýný belirten Kacýr, yapay zeka, artýrýlmýþ gerçeklik, büyük veri analitiði, robotik gibi bilgi teknolojilerinin saðlýk sektöründe kullanýmýnýn yaygýnlaþmasýnýn teþhis ve tedavi hizmetlerinin sunum þekli ve kalitesinde önemli dönüþümlere sebep olduðunu kaydetti.

Ancak Kovit-19 salgýný, teknolojik dönüþümün etkisiyle hýzla geliþen saðlýk sektörünün pek çok açýdan sorgulanmasýna sebep olduðunu aktaran Kacýr, dünyanýn en güçlü ekonomileri arasýnda yer alan ülkelerin, salgýn karþýsýnda güçlerinin ne kadar kýrýlgan olduðu gerçeðiyle yüzleþmek zorunda kaldýðýný anýmsattý.

Türkiye'nin içerde salgýnla mücadele ederek saðlýk sistemini etkin bir þekilde yönetmeyi baþardýðýný vurgulayan Kacýr, þöyle konuþtu:

"Hem de 160 ülke ve 14 uluslararasý kuruluþun salgýnla mücadelesine týbbi ekipman ve ayni yardýmlarla destek verdi. Buradaki en önemli etkenler kuþkusuz ki Türkiye'nin geleceði öngören bir saðlýk hizmetleri altyapýsý ve planlamasý ile donanýmlý ve fedakar saðlýk insan gücüne sahip olmasýdýr.
Pandemi döneminde, sizlerin de bildiði üzere, hastanelerin en kritik ihtiyaçlardan biri yoðun bakým solunum cihazlarýydý. Bu cihazlarý ya da parçalarýný, parasýný verseniz dahi satýn alamayacaðýnýz bir dönem yaþandý. O dönemde, BAYKAR, Arçelik ve ASELSAN'ýn destek ve çabalarý ile BÝOSYS'in geliþtirdiði yerli solunum cihazýný 14 gün içerisinde seri üretime geçirmeyi baþardýk. 3 ay içerisinde 5 bin cihazýmýzý hastanelerimizle buluþturduk. Yüz binlerce vatandaþýmýza nefes olduk. Somali gibi yoðun bakým solunum cihazýnýn hiç olmadýðý ülkelere bu cihazlarý göndererek dost ve mazlum ülkelere yardým elimizi uzattýk. Ýþte Milli Teknoloji Hamlesi'nin ruhu tam olarak budur. Stratejik alanlarda, kritik teknolojileri devlet millet el ele yerlileþtirmektir. Bu salgýn, bizlere elbette saðlýk yatýrýmlarýnýn önemini ve saðlýkta millileþme, öz yeterliliðin ve yerlileþme hamlesinin ne kadar kritik olduðunu bir kez daha göstermiþ oldu."

Milli Teknoloji Hamlesi rehberliðinde hazýrladýklarý Akýllý Yaþam ve Saðlýk Ürün ve Teknolojileri Yol Haritasý ile stratejik alan olarak belirledikleri ilaç, týbbi cihaz ve saðlýk biliþim teknolojilerinde yerli ve milli üretimi odaklarýna aldýklarýný bildiren Kacýr, klinik ve biliþim teknolojilerindeki patent sayýlarýný ve AR-GE harcamalarýný artýrmayý hedeflediklerini, saðlýk alanýndaki giriþimleri öncelik olarak belirlediklerini anlattý.

Saðlýk sektörü ve ilgili endüstrileri, yatýrým teþvik sisteminde öncelikli yatýrým teþvikleri kapsamýna aldýklarýna iþaret eden Kacýr, sadece 2023 yýlýnda saðlýk sektöründe 315 yatýrýma teþvik belgesi düzenleyerek 55 milyar liradan fazla yatýrýmý harekete geçirdiklerini, yaklaþýk 9 bin nitelikli istihdamýn önünü açtýklarýný ifade etti.

TEKNOFEST kapsamýnda Biyoteknoloji Ýnovasyon ve Saðlýkta Yapay Zeka Yarýþmalarý düzenlediklerini aktaran Kacýr, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Katma deðerli üretimi teþvik etmek ve cari açýðý azaltmak üzere hayata geçirdiðimiz Teknoloji Odaklý Sanayi Hamlesi Programý kapsamýnda biyobenzer ilaçlardan kanser ve otoimmün ilaçlara, ortopedik cihazlar ve protezlerden yenilikçi eþdeðer ilaçlara kadar toplam büyüklüðü 22 milyar lirayý geçen 56 yatýrým projesini destekliyoruz. Yakýn zamanda kamuoyu ile paylaþtýðýmýz yatýrýmcýlarýmýzýn uzun vadeli ve uygun koþullarda yatýrým kredisine eriþimini kolaylaþtýracak, Türkiye'nin uluslararasý rekabet gücünü artýracak ve milli ekonomimizin yükseliþini destekleyecek Yatýrým Taahhütlü Avans Kredisi programý kapsamýnda, saðlýkta katma deðerli üretim kabiliyetlerimizi güçlendiriyoruz.
Bugüne kadar saðlýk alanýnda 17 büyük ölçekli yatýrým projesi için baþvuru aldýk. Saðlýk sektöründe AR-GE ve yenilik kapasitesinin geliþimi de hassas olduðumuz bir diðer konu. Bugüne kadar teknoparklarýmýzdaki 2 binden fazla teknoloji giriþiminin saðlýk teknolojileri alanýndaki 15 binden fazla projesine destek verdik."

- Saðlýk alanýnda 9 binden fazla projeye destek

Ýlaç, týbbi cihaz ve medikal sektörü baþta olmak üzere saðlýk alanýnda faaliyet gösteren öncü firmalar bünyesinde yer alan 68 AR-GE merkezinde 2 bine yakýn araþtýrma projesi yürüttüklerini söyleyen Kacýr, TÜBÝTAK destek programlarýnda AR-GE ve yenilik konu baþlýklarý altýnda saðlýk sektöründe pek çok alanda çalýþmalara öncelik verdiklerine dikkati çekti.

Son 22 yýlda TÜBÝTAK burs ve destek programlarý kapsamýnda saðlýk alanýnda 9 binden fazla projeye ve 15 binden fazla kiþiye toplam 40 milyar lira destek saðladýklarýný bildiren Kacýr, bugüne kadar destek programlarla, start-up aþamasýndan ticarileþmeye, seri üretimden büyüme ve rekabet aþamalarýna kadar saðlýk alanýndaki giriþimcilerin yanýnda yer aldýklarýný dile getirdi.

Bakan Kacýr, 2012 yýlýnda, Ankara'da, Bakanlýk teknogiriþim sermayesi destekleriyle kurulan, TÜBÝTAK ve KOSGEB destekleriyle geliþim saðlayan BÝOSYS'nin, saðladýklarý destekler ve inþa ettikleri AR-GE ve inovasyon altyapýsýnýn imkanlarýný en üst düzeyde deðerlendirdiðine iþaret ederek, konuþmasýný þöyle tamamladý:

"Önemli baþarýlara imza attý. ASELSAN ve USHAÞ iþbirliði ile son 4 yýlda 75 milyon dolar ihracatýn gerçekleþmesini saðlayan firmamýz, ülkemizin ihtiyaç duyduðu saðlýk teknolojilerini geliþtirerek 100 milyon dolarýn da bu topraklarda kalmasýný saðladý. Bakanlýðýmýzýn saðladýðý can suyu ile hayat bulan ve ülkemizin saðlýk teknolojilerinde vizyonu ile hýzla büyüyen teknoloji giriþimlerine en iyi örnek. 8 bin metrekare kapalý alanda 150 milyon liralýk yatýrýmla gerçekleþtirilen bu tesis ilk etapta yoðun bakýmda ihtiyaç duyulan mekanik ventilatör, nöromonitör, nemlendirici ve yüksek akýþ oksijen terapisi cihazý üretecek. Yatýrým teþviklerimiz sayesinde hayata geçirilen bu altyapý, önümüzdeki dönemde endoskopik kapsül, hemodiyaliz cihazý ve anestezi cihazlarý gibi kritik ürünleri de üreterek saðlýk alanýnda yerlileþme hamlemize büyük katkýlar saðlayacak. Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde, son 22 yýlda oluþturduðumuz AR-GE, inovasyon ve giriþimcilik ekosistemimizin böylesine baþarýlý çýktýlarýný görebilmek bizler için gurur verici. Ülkemizi cari açýðýnýn azalmasý noktasýnda kritik teknolojileri üreten, yerlileþtiren tüm firmalarýmýzýn, giriþimcilerimizin bugüne kadar hep yanýnda olduk, bundan sonra da her zaman yanlarýnda olacaðýz."

Açýlýþta, Vali Ekrem Canalp, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasýroðlu ile fabrika kurucularýndan Cemal Erdoðan ve Gökhan Celbek de birer konuþma yaptý.

Konuþmalarýn ardýndan fabrikanýn açýlýþý gerçekleþtirildi.

  • Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek
  • Bakan Þimþek
  • BÝOSYS Fabrika Açýlýþ Tören