Bakan Þimþek: 2024'te rüzgar Türkiye'den yana esecek
ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, finans piyasalarý ve Türkiye ekonomisiyle ilgili önemli mesajlar verdi. Þimþek, yeni ekonomi yönetiminin yol haritasýnda neler olduðunu anlattý.

Þimþek, bugün Türkiye'nin karþýsýndan esen rüzgârlarýn 2024'ün ikinci yarýsýndan itibaren destekleyici bir nitelik kazanacaðýný söyledi. Þimþek, Körfez ülkeleriyle imza altýna alýnan yatýrýmlarýn ilk diliminin bu sene Türkiye'ye giriþ yapacaðýný belirtti. Bütçe açýðýna yönelik Maastricht Kriterleri ile uyumlu bir seviyeye gelmesini saðlayacak tedbirleri aldýklarýný ifade eden Þimþek, Ýstanbul'da yatýrýmcýlarla yaptýðý toplantýya iliþkin Türkiye'ye ilginin yoðun olduðunu belirtti. Yeni Þafak'ýn haberine göre, Þimþek'in açýklamalarý özetle þöyle:

KAYNAK GÝRÝÞÝ ARTAR

Amacýmýz, bir geçiþ dönemi sonrasý kalýcý bir þekilde enflasyonu aþaðý çekmek. Merkez Bankasý'nýn da tahminlerinden göreceðiniz gibi, enflasyon önümüzdeki birkaç ay içerisinde geçici bazý faktörler nedeniyle artýþa devam edecek. Bizim bütçe dengelerini iyileþtirmek, depremin yaralarýný sarmak için yaptýðýmýz bazý vergi düzenlemeleri var. Bu vergi düzenlemeleri de tabii enflasyonist ama bu bir daha tekrarlanmayacak. Bir kerelik yaptýðýmýz bir düzenleme bu. Yine bu sene vatandaþlarýmýzýn, toplumun deðiþik kesimlerinin geçmiþ enflasyona karþý kayýplarýný telafi için ciddi ücret artýþlarý oldu. Biz inanýyoruz ki uygulayacaðýmýz programla öngörülebilirlik artacak. Türkiye'ye kaynak giriþi artacak ve önümüzdeki dönemde belirsizlik azaldýkça, cari açýk daraldýkça inanýyorum ki kurda göreceli bir istikrara doðru gideceðiz. Bu da enflasyonu ve beklentileri olumlu yönde etkileyecek.

SERMAYESÝ FAZLA ÜLKELERLE BAÞLADIK

Son 2 ay içerisinde biz önceliði Körfez ülkeleri ile olan ikili iliþkiler çerçevesinde Türkiye'nin ihtiyacý olan kaynaðý tedarik noktasýnda bir çabaya girdik. Orta Doðu'nun özellikle de Körfez ülkeleri baðlamýnda bakacak olursak, Körfez ülkelerinin özelliði olarak sadece petrol ve doðal gaz ihraç etmiyorlar. Kendi ekonomilerinde absorbe edemeyecekleri kadar bir sermaye fazlasýna sahipler. Dolayýsýyla bizim de sermaye ithalatýna ihtiyacýmýz var. O nedenle sermaye fazlasý olan ülkelerle baþladýk, onlarla ikili diyaloglarý kurduk. Cumhurbaþkaný'mýz orayla en üst düzeyde çok iyi iliþkileri var. Cumhurbaþkaný'mýzýn mükemmel denilebilecek düzeydeki siyasi iliþkilerini biz ekonomide ticaret anlamýnda, dýþ kaynak anlamýnda bir fýrsata dönüþtürmek istedik. O potansiyelin ikili iliþkilerin güçlü yanlarýnýn ticarete yansýmasýný istedik. Sermaye akýmlarýna yansýmasýný saðlamaya çalýþtýk.

ÝLK DÝLÝM BU SENE

Körfez ülkeleriyle çok verimli diyaloglarýmýz var, bunun en somut emaresi BAE ile açýklanan 51 milyar dolarlýk yatýrým paketi. Bu yatýrýmlarýn bir kýsmý bu sene içerisinde baþlamak üzere bir kaynak akýþýna dönüþecek diye bekliyoruz. Gerek deprem yaralarýnýn sarýlmasý için uzun vadeli finansman, gerekse ihracatýn finansmaný için kaynak bunlar hýzlý bir þekilde Türkiye'ye kazandýrýlabilecek kaynaklar. Örneðin enerji yatýrýmlarý, yenilenebilir enerji yatýrýmlarý zaman alabilir. Körfez ülkeleriyle bu diyalog güçlü bir þekilde devam edecek. (Rusya-Ukrayna savaþý) Kötümser senaryo düþük bir olasýlýk ama savaþýn geniþlemesi daha bölgesel bir alana yayýlmasý ama çok düþük bir olasýlýk. Küresel ekonomik büyümenin sýnýrlý olmasý risk iþtahýný da sýnýrlýyor.

Bizim gibi geliþmekte olan ülkeler riskli addedildiði için küresel büyümenin yavaþladýðý dönemlerde risk iþtahý bir miktar daralýyor. Ben inanýyorum ki 2024'ün ikinci yarýsýndan itibaren bugün karþýdan esen rüzgârlar destekleyici bir nitelik kazanacak. Çünkü Fed faiz artýþýnda zirveyi buldu. Büyük ihtimalle piyasa 2024'ün ikinci çeyreðinden itibaren faiz düþüþlerini konuþmaya baþlayacak. Küresel ekonomi þu anda zayýf seyrediyor. Dolayýsýyla ufak da olsa bir toparlanma risk iþtahýný önemli yansýyor. O arada mahalli seçimler de aradan çýkmýþ olacak. Türkiye'nin hala önünde çok uzun süre bir programýn olduðu yapýsal reformun olduðu gündeminin canlandýrýldýðý bir dönemde olacaðýz.

TÜRKÝYE'YE ÇOK BÜYÜK ÝLGÝ VAR

Ýstanbul'da JP Morgan'ýn ev sahipliðinde yaptýðýmýz toplantýya ilgi çok büyüktü. Ben eskiden bu sektörde çok uzun yýllar çalýþtým. Genelde aðustos ayýnda özellikle Avrupa'dan fon yöneticileri bu tür etkinliklere katýlmazlar. Aðustos ayý büyük oranda tatil ayýdýr. Ýþlerin nispeten rölantiye alýndýðý yavaþladýðý bir aydýr. Ýlgi çok büyük çünkü uzun bir süre sonra Türkiye'de bir dezenflasyon programý, kalýcý bir þekilde enflasyonu kontrol altýna alma, cari açýðý kontrol altýna alma programý oldu. Türkiye her zaman yabancýlarýn ilgilenmesi gereken potansiyeli çok büyük bir ülke. Yatýrýmcýlara da anlattým sunumumda. O toplantýda "Bana dünyada nüfusu 85 milyon ve kiþi baþýna milli geliri 10 bin dolar olan kaç ülke sayabilir misiniz?" dedim. "Türkiye hariç 5 tane ülke var" dediler. ABD, Çin, Rusya, Meksika ve Japonya... 6'ncý ülkeyi sayamazsýnýz. 6'ncý ülke Türkiye. Dolayýsýyla Türkiye potansiyeli de pazar büyüklüðü de çok büyük bir ülke. Biz dünya normlarýna uygun, kurala dayalý politikalar güdersek Türkiye'ye kaynak akýþýnda herhangi bir sorun olmaz. Potansiyel kesinlikle vardý görüþmelerimizde. Biraz bekle-gör modundalar, doðru adýmlar atýldýðýna inanýyorlar. Bunlarýn devamý gelir mi, noktasýnda bir bekle- gör modunda. Hisse senedi yatýrýmcýlarý öyle deðil. 8 haftadýr üst üste net giriþler var borsaya yani net olarak dýþardan bir fon giriþi var.