Bakan Þimþek'ten eski nesil EFT-POS cihazý uyarýsý: Deðiþtirmeyen banka ve ödeme kuruluþlarýna ceza kesilecek
ABONE OL

AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, Bakanlýk, kayýt dýþý ekonomiyle mücadele kapsamýnda perakende satýþ fiþi ve fatura gibi mali belgelerin doðru ve zamanýnda düzenlenmesi ile kartla ödeme imkanlarýnýn geniþletilmesi gibi birçok tedbiri uygulamaya baþladý.

Bakanlýðýn 2013 yýlýnda devreye aldýðý uygulamayla perakende iþletmelerde banka kartlarýyla ödeme yapýlmasýna imkan saðlayan seyyar EFT-POS cihazlarý ile fiþ düzenleyen ödeme kaydedici cihazlar birleþtirilerek yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarýn kullanýlmasý öngörüldü.

Böylece, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden banka kartlarý ile yapýlan tahsilatlarda slip ve ödeme kaydedici cihaz fiþi bütünleþik olarak tek bir belge þeklinde düzenlenmeye baþladý.

- SUÝSTÝMALLER ENGELLENÝYOR

Bu durum, seyyar EFT-POS'lar üzerinden yapýlan tahsilatlarýn kayýt dýþýnda kalmasý, bu cihazlar üzerinden mevzuata aykýrý borç para verilmesi ya da fiþ veya faturalarýn satýþ yapýlan kiþilerden farklý kiþiler adýna düzenlenmesi gibi suiistimallerin engellenmesini saðladý.

Uygulamayla bu POS'larýn ve eski nesil ödeme kaydedici cihazlarýn bir takvim dahilinde kullanýmýna son verilmesi ve EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarýn kullanýlmaya baþlanmasý planlandý.

Bu dönüþümün tam olarak saðlanamamasý üzerine 30 Aralýk 2023'te yayýmlanan tebliðle, dönüþümün en geç 1 Temmuz 2024'e kadar yapýlmasý kararlaþtýrýldý. Tebliðle yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden banka kartlarýyla ödeme kabul edilmesi zorunluluðu da getirildi.

Öte yandan, kanun deðiþikliðiyle tahsilatlarýn baþkalarýnýn adý veya hesabý kullanýlarak yapýlmasý, baþkalarýna ait ödeme sistemleri ve cihazlarýn kullanýlmasý ile mükelleflere durumlarýna uygun cihaz ve sistem verilmemesi gibi hususlara yönelik özel ceza düzenlemeleri de yapýldý.

- BANKALARA YAZI YAZILDI, MÜKELLEFLERE MEKTUP GÖNDERÝLDÝ

Bakanlýk, seyyar EFT-POS cihazlarýnýn mükellefler tarafýndan kullanýlmaya devam edildiðinin tespiti üzerine harekete geçerek, tüm banka ve ödeme kuruluþlarýna yazý yazdý. Yazýda, perakende mal ve hizmet sunan iþletmelere geçmiþte hatalý olarak verilen seyyar EFT-POS cihazlarýnýn kullanýmýna son verilmesi, mükelleflerden bu cihazlarýn alýnmasý ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarýn ya da güvenli mali uygulama sistemi bulunan cihazlarýn verilmesi talep edildi.

Yapýlan kontrollerde perakende mal satan veya hizmet sunan mükelleflerden kullanmasý yasak olmasýna raðmen seyyar EFT-POS cihazý kullandýðý tespit edilenlere SMS ve mektup da gönderildi. Bakanlýk, bu cihazlarýn kullanýmýna son verilmesini, banka ya da ödeme kuruluþlarýna iade edilmelerini, bu cihazlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici ya da güvenli mali uygulama sistemi bulunan cihaz temin edilmesini ve bunlar üzerinden banka kartlarýyla ödeme kabul edilmesini istedi.

Bu iþlemler neticesinde, her tespit için ayrý ayrý olmak üzere, yasak seyyar EFT-POS cihazlarýný kullanmaya devam eden mükelleflerden bilanço esasýna göre defter tutanlara 20 bin lira, iþletme hesabý esasýna göre defter tutanlara 10 bin lira ve bu cihazlarý mükelleflerden geri almayan banka ve ödeme kuruluþlarýna ise 200 bin lira ceza kesilecek.

Ayrýca, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden banka kartlarýyla ödeme yapýlmasýna imkan saðlamayan mükelleflere de yine her bir tespit için ayrý ayrý olacak þekilde 20 bin lira ya da 10 bin lira ceza verilecek.

- "MÜKELLEF VE BANKALARA CEZA KESÝLECEK"

Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, vergide adaletin saðlanmasý, kayýt dýþýnda kalan alanlarýn kavranmasý ve vergiye uyum düzeyinin yükseltilmesi hedefi doðrultusundaki çalýþmalara kararlýlýkla devam ettiklerini belirtti.

Þimþek, þunlarý kaydetti:

"Hatalý POS cihazlarýnýn kullanýmýna son verilmesi, mükelleflerden bu cihazlarýn alýnmasý ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarýn verilmesi kayýt dýþýyla mücadele açýsýndan önem taþýyor. Bu deðiþimi yapmayan mükellefler ile banka ve ödeme kuruluþlarýna ceza kesilecek. Bakanlýðýmýz, perakende ticaretteki kayýt dýþýlýkla mücadele konusundaki çalýþmalarýna kararlýkla ve ara vermeden devam ediyor."