Uraloðlu, Müstakil Sanayici ve Ýþadamlarý Derneðinin (MÜSÝAD) düzenlediði "Siber Güç Türkiye 2024" zirvesinde yaptýðý konuþmada, teknolojik geliþmenin ve dijital dönüþümün hýzla ilerlediði bir dünyada hayatýn birçok alanýnýn günden güne deðiþtiðini belirterek, MÜSÝAD Dijital Dönüþüm Sektör Kurulu tarafýndan gerçekleþtirilen zirvenin çok önemli olduðunu söyledi.
Artýk internete baðlý cihazlarýn oluþturduðu nesnelerin interneti olarak adlandýrýlan yeni bir yaþam biçiminin olduðuna iþaret eden Uraloðlu, "Ýnternet bankacýlýðý ile para transferleri gerçekleþtiriyor, faturalarýmýzý ödüyor, e-ticaret siteleri üzerinden alýþveriþ yapýyoruz." diye konuþtu.
Uraloðlu, Ýsrail'in Lübnan'da çaðrý cihazlarý ve telsizler üzerinden gerçekleþtirdiði siber terör saldýrýlarýnýn tüm ülkeler için siber güvenliðin önemini bir kez daha ön plana çýkardýðýný ifade ederek, "Üstelik siber saldýrýlar, artýk sadece büyük þirketlerin veya devletlerin deðil, her ölçekteki kuruluþun ve hatta bireylerin karþýlaþtýðý ciddi bir tehdit haline geldi." deðerlendirmesinde bulundu.
Her türlü bilginin elektronik ortama taþýnmasý ve kritik altyapýlarda da yoðun olarak internet uygulamalarýnýn kullanýlmasýnýn güvenlik ihlallerini de beraberinde getirdiðine iþaret eden Uraloðlu, "Bugün, güçlü þifreleme yöntemleri, güvenlik duvarlarý, sürekli güncellenen yazýlýmlar ve bilinçli kullanýcýlar, siber güvenliðin temel bileþenleridir. Ama maalesef siber saldýrýlarýn karmaþýklýðý ve sýklýðý artarken, geleneksel güvenlik yöntemleri de tek baþýna yeterli olmuyor. Birkaç bin dolarlýk bir bilgisayar sizin milyonlarca hatta milyarlarca dolarlýk sisteminizi tehdit ediyor. Geliþen tehditler karþýsýnda bu alanlardaki çalýþmalarýn önemi giderek artmakta ve bu tehditlere karþý yenilikçi güvenlik önlemlerinin geliþtirilmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandý.
Uraloðlu, siber güvenliðin yeni silahý olarak yapay zekanýn çýktýðýný belirterek, "Yapay zekayý dijital bir beyin olarak düþünebiliriz. Bu dijital beyin, karmaþýk verileri çözümleyerek, insanlýk için yepyeni ufuklar açýyor. Bakýn, küresel þirketlerin yüzde 83'ü iþ stratejilerinde yapay zekayý kullanmanýn önemli öncelik olduðunu düþünüyor." açýklamasýný yaptý.
- "KÜRESEL YAPAY ZEKA PAZARI BÜYÜKLÜÐÜ 638 MÝLYAR DOLARIN ÜZERÝNDE"
Bugün küresel yapay zeka pazarý büyüklüðünün 638 milyar dolarýn üzerinde olduðuna dikkati çeken Bakan Uraloðlu, 2034'e kadar yüzde 19,1'lik bir bileþik büyüme oranýyla 3 trilyon 680 milyar dolarýn üzerine çýkmasýnýn beklendiðini dile getirdi.
Uraloðlu, bu devasa pastadan daha fazla pay alýnmasý gerektiðine iþaret ederek, "Geleceðin ihtiyaçlarýný iyi tespit eden ülkeler, biliþim sektöründe bir adým öne geçebilmek için büyük bir rekabet içindeler. Çünkü yenilikçi fikirleri elinde tutan ve uygulayanlar yarýnýn kazananý olacak. Bu noktada sadece devletin deðil, özek sektörün de biliþime yatýrým yapmasý gerekiyor." diye konuþtu.
Her yeni siber saldýrýnýn savunma mekanizmalarýný güçlendirdiðini ve yeni nesil tehditlere karþý daha dirençli hale geldiðini aktaran Uraloðlu, þunlarý söyledi:
"Böylece, siber güvenlik sistemleri, sürekli olarak kendini yenileyerek, düþmanlarýna karþý bir adým öne geçiyor. Yapay zeka milyonlarca olayý analiz ederek sapmalarý anýnda fark ediyor. Örneðin bir siber korsanýn hareket tarzýný ya da oluþturulan bir virüsün yapýsýný sanki bir dedektif gibi titizlikle inceleyerek tanýyor ve bu sayede tehditleri henüz büyümeden etkisiz hale getirebiliyor. Ayrýca monoton ve zaman alan görevleri otomatikleþtirerek, siber güvenlik uzmanlarýnýn daha stratejik konulara odaklanmasýný saðlýyor. Bu sayede, siber güvenlik ekipleri, sýnýrlý kaynaklarýný en verimli þekilde kullanabiliyor. Mesela bir banka, yapay zeka sayesinde müþterilerinin alýþkanlýklarýný öðrenerek normal dýþý bir iþlemini anýnda tespit ederek büyük bir dolandýrýcýlýðýn önüne geçebiliyor."
- "YAPAY ZEKAN SÝBER GÜVENLÝK DÜNYASINDA YENÝ BÝR ÇAÐ BAÞLATTI"
Abdulkadir Uraloðlu, yapay zekanýn siber güvenlik dünyasýnda yeni bir çað baþlattýðýna iþaret ederek, týpký bir orkestra þefi gibi, farklý verileri bir araya getirerek, büyüleyici bir senfoni oluþturduðunu, yapay zeka ve siber güvenlik uygulamalarý birlikte daha güçlü olduðunu kaydetti.
Siber güvenlik uzmanlarý ve ilgili kuruluþlarýn yapay zeka teknolojilerini kullanarak, dijital dünyayý daha güvenli hale getirebildiðini aktaran Uraloðlu, "Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý olarak her ne kadar yollar, köprüler, havalimanlarý ve demir yolu hatlarý inþa eden bir bakanlýk olarak bilinsek de ülkemizin dijital alanda güvenliðini saðlayan bakanlýk da biziz. Bakanlýðýmýzýn iliþkili kuruluþu Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumu bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz kýsa adýyla USOM eliyle ulusal ve uluslararasý düzeyde iþ birlikleri kurarak, Siber Olaylara Müdahale Ekipleri yani SOME'ler ile siber tehditlere karþý etkin bir mücadele yürütüyoruz. USOM koordinasyonunda 14 adet sektörel ve 2 bin 309 adet kurumsal SOME'de görev yapan 7 bin 912 siber güvenlik uzmaný ülkemizin siber sýnýrlarýný koruyoruz." bilgilerini verdi.
Uraloðlu, yapay zeka uygulamalarýndan Türkiye olarak uzun zamandýr faydalandýklarýný belirterek, "Avcý uygulamasý ile zararlý yazýlým bulaþmýþ sistemlerin ve komuta kontrol merkezlerinin tespiti gerçekleþtirilirken Azad uygulamasý ile botnetlere dahil olmuþ köle bilgisayarlarýn tespitine yönelik çalýþmalar yapýyoruz. Öte yandan, baþta kritik kamu kurumlarý ile önemli altyapýlar olmak üzere ülkemizin internete açýk kaynaklarýna iliþkin zafiyet taramasý ve hizmet sürekliliðinin saðlanmasýna yönelik izleme faaliyetlerini ise 'Kasýrga' ile gerçekleþtiriyoruz. Toplamda 131 farklý 'kasýrga' taramasýnda 284 adet farklý portun servis ve zafiyet taramasý haftalýk olarak USOM tarafýndan gerçekleþtirilmektedir." ifadelerini kullandý.
- "SOSYAL MEDYA MECRALARININ TÜRKÝYE CUMHURÝYETÝ KANUNLARINA UYMALARINI SAÐLIYORUZ"
USOM tarafýndan 7 saat içinde Türkiye'deki yaklaþýk 838 bin 112 adet kritik kapsamda bulunan web sitesinin tehditlere karþý taramasýnýn yapýlabilmekte olduðunu kaydeden Bakan Uraloðlu, Atmaca projesi ile de yüzlerce zafiyete ait riskin engellendiðini dile getirdi.
Uraloðlu, tespit edilen siber güvenlik eksikliklerinin ilgili kiþilere daha hýzlý ulaþtýrýlmasý için diðer projelerle ile entegre çalýþan Kule yazýlýmýnýn da 7/24 çalýþan personelin iþini daha kolay bir hale getirmekle birlikte çalýþmalara üst düzey hýz kazandýrdýðýný ifade ederek, "USOM tarafýndan geliþtirilen yapay zeka ile 61 bin 827 adet alan adýnýn vatandaþlarý dolandýrmaya yönelik oltalama olarak kullanýldýðý tespit edilmiþ ve gerekli önlemler alýnmýþtýr." diye konuþtu.
Yaptýklarý çalýþmalar kapsamýnda, 2024 yýlýnda 109 binin üzerinde zararlý baðlantý tespit ederek altyapý seviyesinde eriþimlerini engellediklerini anýmsatan Uraloðlu, sözlerin þöyle tamamladý:
"Bu sayede ülke genelinde internet kullanýcýlarý ve sistemlerine yapýlabilecek saldýrýlarý önledik. Bugün, uluslararasý telekomünikasyon birliði tarafýndan hazýrlanan Küresel Siber Güvenlik Endeksi'ne göre ülkemiz Avrupa'da 6'ýncý sýrada, dünya genelinde ise 11'inci sýradadýr. Tüm bunlarla birlikte, sosyal medya platformlarýnda terör propagandasý ve yasa dýþý içeriklerle mücadele konusunda da etkin bir yaklaþým sergiliyoruz.
Sosyal medya mecralarýnýn Türkiye Cumhuriyeti kanunlarýna uymalarýný saðlýyoruz. PKK, PYD, FETÖ gibi terör örgütlerine ait hesaplarý, internet sitelerini ve bu örgütler lehine propaganda içeren tüm içerikleri de yakýndan takip ediyor ve eriþim engeli getiriyoruz. 119 terör yandaþý hesaba eriþim engeli getirdik. Kahraman güvenlik güçlerimiz vatan topraklarýnda teröre nasýl geçit vermiyorsa biz de dijital dünyada ayný kararlýlýkla terör hesaplarýna geçit vermiyoruz. Asla da bu kararlýlýðýmýzdan taviz vermeyeceðiz."