Bakan Uraloðlu: Türkiye'yi telekomünikasyon merkezi haline getiriyoruz
ABONE OL

Bakan Uraloðlu, Antalya'nýn Serik ilçesindeki bir otelde düzenlenen Türk Telekom'un 2024 Ýþ Hedefleri Deðerlendirme Toplantýsý'na katýldý. Toplantýda Uraloðlu'nun yaný sýra Ulaþtýrma ve Altyapý Bakan Yardýmcýsý, ayný zamanda Türk Telekom Yönetim Kurulu Baþkaný Ömer Fatih Sayan, Türk Telekom CEO'u Ümit Önal ve yöneticiler yer aldý. Uraloðlu, 6 Þubat depremlerinde hayatýný kaybedenleri anarak konuþmasýna baþladý. Uraloðlu, "Depremden etkilenen kadim illerimizde hayatýn normalleþmesi için tüm kurumlarýmýzla var gücümüzle çalýþmaya devam ediyoruz. 'Yol medeniyettir' anlayýþýyla aziz vatanýmýzýn dört bir yanýnda, 'Mavi Vatan'da, istikbalimiz olan göklerde çalýþma arkadaþlarýmýzýn imzasý vardýr. Elbette bu hizmetleri yürütürken hýzla geliþen teknolojiyle yarýþtýðýmýzýn farkýndayýz" dedi.

Gençlik yýllarýnda babasýnýn iþ yerinin telefon numarasýný hala ezbere bildiðini söyleyen Uraloðlu, "Bugün içinde bulunduðumuz dördüncü sanayi devrimini, nesnelerin interneti, kuantum bilgisayarlar, bulut biliþim, makineler arasý iletiþim, blok zincir uygulamalarý ve yapay zeka teknolojileri oluþturuyor. Sosyal medya aðlarý ve dijital platformlar da önemini ve faaliyet sahasýný sürekli artýrýyor, geniþletiyor. Artýk dijital teknolojiler, yeni ürün ve piyasalarýn geliþmesine yol açarak, ekonomik büyümenin en önemli itici gücü haline gelmiþtir" diye konuþtu.

'15 YILDA 90 KAT ARTMIÞ OLACAK'

2027 yýlýnda akýllý telefon kullanýcý sayýsýnýn 7,7 milyara ulaþmasýnýn beklendiðini söyleyen Uraloðlu, "Teknoloji dünyasýnda çýðýr açan 5G aðlarýnýn, ekonomik deðerde trilyonlarca dolar ve milyonlarca iþ fýrsatý yaratacaðý öngörülmektedir. Küresel mobil veri trafiðinin ise 2030 yýlýna kadar 80 kattan fazla artýþla aylýk 5 bin eksabaytý aþacaðý düþünülmektedir. Her geçen gün veri trafiðinin katlanarak arttýðý bir dönemdeyiz. Veri hacmi 2010 yýlýnda 2 zetabayt seviyesinde iken; 2020'de 64 zetabayt olduðu, 2025'te 181 zetabayta ulaþacaðý tahmin ediliyor. 15 yýlda veri neredeyse 90 kat artmýþ olacak. Hem ihtiyacý karþýlama hem de Türkiye'yi bölgenin veri üssü yapma hedefiyle çalýþýyoruz. Hem devlet hem de özel sektör olarak yeni yatýrýmlarýmýz ve iþ birliklerimizle Türkiye'yi telekomünikasyon merkezi haline getiriyoruz" dedi.

FÝBERÝ ARTIRMA HEDEFÝ

Toplam 94,3 milyon geniþbant internet abonesi olduðunu söyleyen Uraloðlu, "Toplam fiber uzunluðumuz yaklaþýk 550 bin kilometre. Fiber altyapý uzunluðumuzu bu yýl 600 bin kilometreye, 2028 yýlýna kadar 850 bin kilometreye çýkarmayý hedefliyoruz. Fiberin toplam sabit geniþbanttaki payýný 2024'te yüzde 35'e ulaþtýrmayý, mobil geniþbant penetrasyon oranýný yüzde 90'a çýkarmayý planlýyoruz. Ayrýca bugün ülkemiz, OECD ülkeleri içinde 2021-2022 yýllarý arasýndaki 1 yýllýk süreçte sabit internet yaygýnlýðý en çok artan ülkeler arasýnda yer almaktadýr" diye konuþtu.

TÜRKSAT 6A HAZÝRANDA

Yerli ve milli üretime büyük önem verdiklerini belirten Uraloðlu, "Bir yandan 5G ile çalýþmalarýnda yerli ve milli çerçevede ilerlerken; bir yandan da 6G teknolojisinde neler yapabiliriz, onlarý konuþuyoruz. 5G'nin yaygýnlaþtýrýlmasý için gerekli imkana sahip bir Türkiye var. Yerli üretim ile yüksek teknolojili küresel markalar çýkaracaðýz. Ülkemizi yüksek teknoloji üretim üssü haline getireceðiz. Ýlk yerli ve milli haberleþme uydumuz TÜRKSAT 6A ile uzay ve uydu teknolojileri alanýnda teknik bir devrim gerçekleþtiriyoruz. Bu sayede Türkiye, haberleþme uydusu üretebilen 10 ülke arasýna girecek. Ýnþallah Türksat 6A'yý, önümüzdeki haziran ayýnda yörüngesine göndermeyi hedefliyoruz" dedi.

GEZERAVCI, 16.30'DA DÜNYAYA ÝNECEK

Uydu ve uzay çalýþmalarý alanýnda uluslararasý bir oyuncu olma yolunda önemli adýmlar attýklarýný söyleyen Uraloðlu, "Ýlk defa ülkemizin insanlý uzay misyonu bir Türk astronotumuzu uzaya göndererek hem havacýlýk hem de uzay çalýþmalarýmýz bakýmýndan çok önemli bir dönem yaþýyoruz. Astronotumuz Alper Gezeravcý, 13 farklý alanda uzayda bilimsel çalýþmamýza öncülük etti ve yepyeni geliþmelerin kapýlarýný araladý. Dünyaya dönüþ yolculuðunda. Bugün saat 16.30 gibi sað salim dünyaya inmesini bekliyoruz" diye konuþtu.