Bakan Varank: Bir aksilik olmazsa 2022'de seri üretim bandýndan indireceðiz
ABONE OL

Varank, Roketsan ve TÜBÝTAK SAGE yürütücülüðünde Tuz Gölü'nde düzenlenen TEKNOFEST Roket Yarýþmasý'ný izlemek için geldiði Aksaray'da, AA muhabirine, Türkiye'nin Otomobili Giriþim Grubu'nun (TOGG) Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn önderliðinde 25 Haziran 2018'de kurulduðunu anýmsattý.

Geçen 3 yýlda otomobil üretim sürecinde önemli aþamalar katedildiðini dile getiren Varank, 27 Aralýk 2020'de "Türkiye'nin Otomobili Giriþim Grubu Yeniliðe Yolculuk Buluþmasý" adýyla Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn katýlýmýyla gerçekleþen tanýtýmda yerli otomobilin özelliklerinin ilk kez kamuoyuyla paylaþýldýðýný hatýrlattý.

Türkiye'nin Otomobili Projesi'nde þu anda her þeyin planlandýðý þekilde devam ettiðini belirten Varank, "Biliyorsunuz fabrikamýzýn inþaatý baþlamýþtý. Ýnþaat son hýzda devam ediyor. 2022 yýlýnýn sonunda arabalarýmýzýn banttan indirileceðini biz zaten ilan etmiþtik. Þu anda o takvimde bir deðiþiklik gözükmüyor. Ýnþallah bir aksilik olmazsa 2022 yýlýnýn sonunda Türkiye'nin Otomobili'ni seri üretim bandýndan indiðini görmüþ olacaðýz." ifadelerini kullandý.

Varank, elektrikli otomobiller konusunun þu anda tüm dünyanýn gündeminde olduðuna dikkati çekerek, "Otomotiv endüstrisi çok hýzlý bir dönüþüm yaþýyor. Global markalar artýk neredeyse hiç içten yanmalý motorlu araç üretmeyeceklerini ilan etmeye baþladýlar. Baktýðýmýzda bu fýrsatý doðru zamanda yakaladýðýmýzýn farkýndayýz. Ýnþallah Türkiye'nin Otomobili Projesi de TOGG ile birlikte neticeye erdirildiðinde burada gerçekten baþarýlý bir þekilde, bu sektörde yer almýþ olacaðýz. Biz buna inanýyoruz." diye konuþtu.

- "Biz aslýnda tam zamanýnda bu otomobil projesini baþlatmýþ olduk"

Türkiye'nin Otomobili'nin elektrikli yapýlmasýnýn da verilen çok doðru bir karar olduðunu belirten Varank, þunlarý kaydetti:

"Biz Türkiye'nin Otomobili'nin otonom özellikleri olan, yüzde 100 elektrikli ve doðuþtan elektrikli bir araç olacaðýný ilan ettiðimizde, sektörden bize eleþtiriler geldi. Dediler ki 'Elektrikli araçlar için daha erken. Hibrit belki olabilir ama elektrikli araçlara baþlamak aslýnda bir hayal gözüküyor' ama bugün geldiðimiz noktada çok hýzlý bir þekilde endüstri dönüþüyor. Bütün markalar elektrikliye geçiyor. Avrupa'nýn her tarafýnda pil yatýrýmlarý ilan ediliyor. Biz aslýnda tam zamanýnda bu otomobil projesini baþlatmýþ olduk. Zaten þu anda 100 yýldýr otomotiv üreten markalar var. Bizim onlarla ayný kulvarda yarýþa girip onlarý geçme þansýmýz yoktu ama onlarla ayný zamanda elektrikli otomobil piyasasýna girdiðimiz için artýk bu yarýþta biz de varýz diyebileceðiz."

Bakan Varank, Türkiye'nin Otomobili için tüm Türkiye'nin seferber olduðunun altýný çizerek, "Tabii ki Türkiye'nin Otomobili projesinin üretim tesisleri Bursa'da Gemlik'te ama tedarikçileri aslýnda Türkiye'nin her tarafýnda ve bir sürü tedarikçisini de þu anda farklý þehirlerden seçmiþ durumda. Dolayýsýyla o tedarikçilerin olduðu þehirlere baktýðýmýzda Türkiye'nin Otomobili Projesi'ni sadece tek bir þehir deðil tüm Türkiye sýrtlamýþ diyebiliriz." deðerlendirmesinde bulundu.

- "Kendi tasarladýðýmýz insansýz uzay aracýmýzý ayla buluþturma hedefimiz var"

Milli Uzay Programý'na da deðinen Varank, "Biz yakýn zamanda Milli Uzay Programýmýzý ilan ettik ve o hedefler doðrultusunda þu anda aslýnda yoðun bir þekilde çalýþmaya devam ediyoruz. En önemli hedeflerimizden bir tanesi 'ay' misyonuydu ve 2023 yýlýnýn sonunda kendi tasarladýðýmýz insansýz uzay aracýmýzý, kendi motorlarýmýzý da kullanarak ayla buluþturma hedefimiz var. Buna dönük olarak ekiplerimiz ciddi bir þekilde çalýþýyor." diye konuþtu.