Bakan Varank: Pazartesi günü Cumhurbaþkanýmýza ilk Togg'u teslim edeceðiz
ABONE OL

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, KOSGEB binasý basýn merkezinde, KOBÝ Geliþim Destek Programý (KOBÝGEL) Programý'nýn sonuçlarýný açýklamak üzere basýn toplantýsý düzenledi.

"(MUHALEFET) MEVCUT DURUMU ARAÞTIRMADAN, GÖZ BOYAYICI VAATLER ORTAYA KOYMAYA ÇALIÞIYORLAR"

Bakan Varank burada yaptýðý konuþmada, Millet Ýttifaký'nýn Cumhurbaþkaný Adayý Kemal Kýlýçdaroðlu'nu hedef alarak, "Türkiye'ye yedi cumhurbaþkaný yardýmcýlýðý ile bir kaos düzeni vadeden Altýlý Masa'nýn Cumhurbaþkaný Kýlýçdaroðlu, depremlerden sonra farklý açýklamalar yaptý. Bunlardan biri de þöyle: Teþvikler verip insanlarý afet bölgelerinde yatýrým yapmasýný saðlayacaðýz. Bakýnýz biz zaten depremde yýkýma uðrayan ilçeleri Cazibe Merkezleri Programý kapsamýna dahil ettiðimizi ve bu ilçeleri en üst seviye teþviklerden faydalandýracaðýmýzý ilan etmiþtik. Ýþte görüyorsunuz, muhalefetin en büyük sorunu bu. Aynýsýný Amerika'dan ithal danýþmanlarý ile hazýrladýklarý sözüm ona vizyon belgelerinde de yaptýlar. Mevcut durumu araþtýrmadan, göz boyayýcý vaatler ortaya koymaya çalýþýyorlar. Bizim zaten hayata geçirdiðimiz ne varsa bulun bunu vaat olarak vatandaþlarýmýzýn önüne koyuyorlar. Ýnsan bir þey söylemeden önce onunla ilgili araþtýrma yapmaz mý? Ama derdiniz iþ yapmak deðil göz boyamak olunca demek ki hiçbir þeyin önünü arkasýný araþtýrmadan bu vaatleri ortaya atýyorsunuz" dedi.

Varank, tüm iþletmeler tarafýndan dijital dönüþümün ve verimliliðin rekabetçilikteki en önemli husus olduðunun artýk net bir þekilde görülebildiðini belirterek, hem üretim süreçleri hem de pazarlama ve satýþ faaliyetleri açýsýndan dijitalleþmenin artýk bir tercih deðil zorunluluk olduðunu savundu.

Dönüþmekten kaçanlarýn ya da deðiþime ayak uyduramayanlarýn zamanla geride kalacaðýný ve rekabet güçlerini kaybedeceðini dile getiren Bakan Varank, "Bu manada biz, KOBÝGEL baþlýðý altýnda 2019 yýlýndan bu yana 'Ýmalat Sanayinde Dijitalleþme' çaðrýlarýna çýkýyoruz. KOSGEB'in bu desteði sayesinde imalatçý KOBÝ'lerin üretim süreçlerini dijitalleþtirmelerine, verimliliklerini artýrmalarýna, üretim kalitelerini yükseltmelerine ve en önemlisi saniyede kullanýlabilecek dijital teknolojilerin yerli ve milli imkanlarla geliþtirilmesine katký saðlýyoruz" dedi.

2022 yýlýnýn sonunda KOBÝGEL'in kapsamýný verimlilik ve rekabetçilik baþlýklarý ile geniþlettiklerini ve destek limitlerini de artýrdýklarýný hatýrlatan Varank, "Daha önce iþletme baþýna 1 milyon lira olan destek üst limitini, dijitalleþme baþlýðýnda 2 milyon liraya, yeni ilave edilen rekabetçilik ve verimlilik projelerine vereceðimiz desteði de 1,5 milyon liraya çýkardýk" diye konuþtu.

"TOPLAMDA BÝN 685 ÝMALATÇI KOBÝ'YE 2 MÝLYAR 42 MÝLYON LÝRALIK DESTEK VERECEÐÝZ"

KOBÝGEL destek programý kapsamýnda sistemde 6 bine yakýn baþvuru olduðu bilgisini veren Varank, þu ifadeleri kullandý:

"KOBÝ'lerimizin gösterdiði bu yoðun ilgi emin olun bizi ziyadesiyle memnun etti. Bu esasýnda KOBÝ'lerimizin dünyayla rekabet edebilmek için neler yapmalarý gerektiði hususunda farkýndalýklarýnýn ne kadar yüksek olduðunu gösteriyor. Artýk doðru zamanda doðru teknolojilere yatýrým yapan bir Türkiye var. Dijitalleþme baþlýðýnda toplamda 311 iþletmemizin projeleri için 340 milyon liralýk destek saðlayacaðýz. Verimlilik ve rekabetçilik baþlýðýnda ise 1,7 milyar lira bütçeye sahip bin 374 projenin desteklenmesine karar verdik. Yani toplamda bin 685 imalatçý KOBÝ'ye 2 milyar 42 milyon liralýk destek vereceðiz."

Bakan Varank, ikinci Togg'un kime ve ne zaman verileceðinin sorulmasý üzerine, "Ýnþallah Pazartesi günü Emine Haným ile beraber sipariþ ilk sipariþi veren Cumhurbaþkanýmýza araçlarýný teslim edeceðiz. Ardýndan da Azerbaycan Cumhurbaþkaný Aliyev'den randevumuzu aldýk, inþallah ikinci aracý da Aliyev'e teslim etmeyi planlýyoruz. Bundan sonra þirket planlamalarýna göre diðer araçlarýn teslimlerine baþlayacak" ifadelerini kullandý.