Bakanlýktan yapýlan yazýlý açýklamaya göre Yumaklý, Brezilya'nýn Mato Grosso eyaletinin baþkenti Cuiaba'da düzenlenen G20 Tarým Bakanlarý Zirvesi'nin ikinci gününde düzenlenen Bakanlar Toplantýsý ikinci oturumuna katýldý.
Yumaklý, oturumda Türkiye'nin kýrsal kalkýnma hamleleriyle tarýmda gençlere ve kadýnlara yönelik uygulanan pozitif ayrýmcýlýktan bahsetti.
Oturumun ardýndan gazetecilere açýklamalarda bulunan Yumaklý, Birleþmiþ Milletler'in 2030 "sürdürülebilir kalkýnma hedefleri" doðrultusunda tarýmsal üretim ve gýda sistemlerinde 4 önemli baþlýðýn olduðunu ifade etti.
Yumaklý, bu baþlýklarýn "sürdürülebilir gýda sistemlerinin oluþturulmasý", "uluslararasý ticaretin gýda sistemlerine olan pozitif etkisinin artýrýlmasý", "sürdürülebilir bir gýda üretimi için aile çiftçiliðinin önemi" ve "su ürünleri ve su ürünleri yetiþtiriciliðinin dünya ticaretine entegrasyonu" olarak sýralayarak, zirvede bu konularla ilgili G20'ye üye ülkelerin tarým bakanlarý ve uluslararasý kuruluþlarýn temsilcileriyle verimli görüþmeler gerçekleþtirdiðini belirtti.
Çeþitli alt baþlýklarýn da deðerlendirildiðine iþaret eden Yumaklý, "Elbette bu konularýn büyük bir kýsmýnýn bizim hükümet programlarýmýzýn içerisinde bulunmasý, hatta bunlarýn birçoðunun bakanlýðýmýzýn vizyon ve eylem planlarýnda yer alýyor olmasý, bizim gündeme ne kadar entegre olduðumuzun teyidi durumunda." ifadesini kullandý.
Yumaklý, Türkiye'de tarýmsal üretimin artýrýlmasý, verimli ve kaliteli üretim uygulamalarýnýn daha da yaygýnlaþmasýný için çalýþtýklarýna dikkati çekti.
Uluslararasý raporlara göre dünyada 800 milyonun üzerinde insanýn gýdaya ulaþmada sýkýntý yaþadýðýný ifade eden Yumaklý, zirvede bu konunun çözümü için tüm ülkelerin mutabakat saðladýðýný belirtti.
Yumaklý, zirvede su kaynaklarýnýn azaldýðý ve buna yönelik atýlmasý gereken adýmlarýn da konuþulduðunu dile getirerek þunlarý kaydetti:
"Biz de 2 yýldýr kendi kamuoyumuza anlatýyoruz ve bu konuda alýnmasý gereken tedbirleri ve hükümet olarak neler yaptýðýmýzý, neler yapmamýz gerektiðini de söylüyoruz. Bütün dünya ülkelerinin gündeminde bu konu, elbette tarýmsal üretimin en önemli faktörlerden birisi. Ülkemiz, dünyanýn hemen hemen bütün ülkelerinin gündeminde olan bu konuya çok etkin bir þekilde müdahil olma, bununla ilgili eylem planlarý belirleme ve uygulama konusunda çok ciddi bir mesafe kat etmiþ durumda. Herhangi bir rehavete kapýlmadan bunlarý uygulamaya devam edeceðiz."
- "TÜRKÝYE'NÝN TARIMSAL ÜRETÝM KONUSUNDA CÝDDÝ AVANTAJLARI VAR"
Yumaklý, zirvede birçok ülkenin bakanýyla ikili görüþme yaptýðýný belirterek, görüþmeler sonucunda iþbirliklerinin de artacaðýna iþaret etti.
Türkiye'nin tarýmsal üretim konusundaki avantajlarý ve gücünün diðer ülkelerin dikkatini çektiðini ifade eden Yumaklý, "Hep vurguladýðýmýz gibi ülkemizin tarýmsal üretim konusunda çok ciddi avantajlarý var. Biz bu avantajlarý ülkemiz lehine çevirmek ve ülkemiz lehine kullanmak adýna iletiþimimize, ülkelerle iþbirliklerimize devam edeceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.
Yumaklý, zirvedeki ülkelerin nüfuslarýnýn yaþlandýðýndan bahsettiðini aktararak, yaþlanan nüfusun ilk olarak tarým kesiminden baþladýðýný dile getirdiklerine dikkati çekti. Ayný konularýn Türkiye'de de geçerli olduðuna iþaret eden Yumaklý, "Herkesin burada yine ortak mutabakata ulaþtýðý konu gençlerin ve kadýnlarýn mutlaka tarýmsal üretimin içerisinde kalmasýydý." ifadesini kullandý.
Türkiye'nin bu konuda çok ciddi adýmlar attýðýný vurgulayan Yumaklý, þunlarý kaydetti:
"Bu konuyu sürekli gündemde tutuyoruz ve gündemde tutmaya devam edeceðiz. Çünkü gýda arz güvenliðinin en önemli unsuru mutlaka ama mutlaka gençlerin ve kadýnlarýn tarýmsal üretimin içerisinde kalmasýdýr. Bu konuda bizler gerek üretim planlamasý gerekse yol haritalarýmýzla buna iliþkin bütün eylemlerimizi belirleyip kamuoyumuza anlattýk. Bundan sonra da en önemli gündem maddemiz olacak."