Yumaklý, Ýl Genel Meclisinin toplantý salonunda tarým sektörü temsilcileriyle yaptýðý toplantýda Türkiye Yüzyýlý anlamýnda hedeflerinin çok büyük olduðunu söyledi.
Tarýmýn dünyada stratejik sektör kabul edildiðine dikkati çeken Yumaklý, "Özellikle Tahýl Koridoru da dahil olmak üzere hem konjonktürel hem de iklimsel ya da bizim yeni normal dediðimiz salgýn hastalýklar, göç olaylarý, nüfus artýþlarý, aklýnýza ne geliyorsa, yeni normal dediðimiz bizleri etkileyen, özellikle tarýmý çok yakýndan etkileyen hususlar, artýk dünyada ülkeler tarafýndan algýlanmýþ vaziyette." ifadelerini kullandý.
Yumaklý, su baþta olmak üzere herkesin topraðýný, kaynaklarýný koruma gayret içinde bulunduðunun altýný çizerek, "Biz de bu baðlamda ülkemizin ihtiyacý olan her konuda, Türkiye'nin her tarafýný karýþ karýþ geziyoruz. Gerek ben, gerekse arkadaþlarým... 'Þu anda Bakanlýkta kimse kalmadý.' diyebilirim yani herkes sahada. Çok büyük baþarýlar elde etti bu sektör. Üretici, olmasý gerektiðinin çok çok daha üzerine çýktý ancak bizim farklý þeyler yapma zamanýmýz geldi." þeklinde konuþtu.
Yýlbaþý itibarýyla hem hayvansal üretim hem de su ürünleri baþlýklarýnda tarýmsal üretim planlamasýný hayata geçireceklerini belirten Yumaklý, þöyle devam etti:
"40 yýldýr konuþulan bir meseleydi bu, hep de þikayet edilen bir husustu. Netice itibarýyla tarýmsal üretim planlamasýný hayata geçirmiþ olduk. Bu, çok kolay bir konu deðil. Özellikle bizim ülkemiz gibi dört bir tarafta çok farklý ürünlerin üretildiði, 200'ün üzerinde baþlýkta ürün çeþidinin olduðu bir ülkede adeta devrim niteliðinde bu yapýsal dönüþümü yapmak çok kolay bir olay deðil. Ýþte bu devrim niteliðindeki kararlarla, bu yapýsal dönüþümlerle tarýmsal üretim planlamasýný bütün baþlýklarýyla artýk yürürlüðe geçirmiþ olduk. Buna göre suyu merkeze alýp artýk 13 stratejik üründen baþlayacaðýz, daha sonra halkayý geniþleteceðiz. Mümkün olduðu kadar ürünleri dahil edeceðiz.
Hem üreticinin, halkýn kazanmasýný saðlayacaðýz hem de ülkenin gýda arz güvenliðiyle alakalý bir sorununun olmamasý için, bunun üzerine de ihracatla alakalý avantajlarýmýzý elde etmek için çalýþacaðýz."
- ÝÞLENMEYEN TARIM ARAZÝLERÝNÝN EKONOMÝYE KAZANDIRILMASINA YÖNELÝK ÇALIÞMALAR
Bakan Yumaklý, iþlenmeyen tarým arazilerinin ekonomiye kazandýrýlmasýyla ilgili çalýþmalara da deðinerek, "Bu baþlýkta hiçbir zaman mülkiyet sahiplerinin mülkiyetiyle ilgili bir tasarrufta bulunmuyoruz devlet olarak." dedi.
Ýstediklerinin iþlenmeyen tarým arazilerinin tarýmsal üretime dahil edilmesi olduðunu vurgulayan Yumaklý, þu deðerlendirmelerde bulundu:
"Bununla ilgili coðrafi bilgi sistemleri de dahil olmak üzere teknolojiyi tamamen kullanýr durumdayýz. Ýlk bir sene bittiði andan itibaren o süre içerisinde teknolojik olarak tespit ettiðimiz, arkadaþlarýn da yerinde teyit ettiði ekilmeyen arazi varsa onlarýn sahiplerine mesajla diyeceðiz ki 'Bakýn, bir sene geçti, burasý ekilmiyor'. Önümüzdeki sene de ekilmezse ikinci senenin sonunda mülkiyeti sizin, biz ona karýþmýyoruz ancak burayý devlet olarak kanunun bize verdiði yetkiyle önce o bölgedeki sivil toplum kuruluþlarý, önder çiftçiler, ziraat odalarý, bunlara kira için teklif edeceðiz ki kiranýn belirlenmesi de bir komisyon marifetiyle olacak. Elde edilen kirayý da mülkiyetin sahibi kimse onun hesabýna yatýracaðýz. Duymuþsunuzdur, bizim bile aklýmýza, hayalimize gelmeyen senaryolar üretildi.
'Devlet, bu arazilere çökecek, bunlarý alacak, þirketlere verecek.' filan diye. Bizim hayalimizde böyle bir þey yoktu, hiçbir zaman için de olmadý ancak bunun spekülasyonunu yapanlar, 'Alemi nasýl bilirsin? Kendin gibi' diye bir laf var. Demek ki akýllarýndan böyle bir þey geçiyor ki bunlarla maalesef, 'Olacak' diye kamuoyunu meþgul etmeyi baþardýlar bir süre. Biz doðruyu söylüyoruz, doðruyu söylemeye de devam edeceðiz."
Türkiye'nin tarýmsal gelir ve hasýla anlamýnda dünyanýn ilk 10 ülkesi içinde olduðuna dikkati çeken Yumaklý, "Bu potansiyelimizi koruyup kollamak için bütün bu politikalarý üretiyoruz. Yine su stresi altýnda bir ülke olduðumuzu söyledik. Eðer hiçbir þeye dokunmazsak, hiçbir þey yapmazsak, 2030 senesinde bu ülke su fakiri ülke kategorisine girmiþ olacak. Dolayýsýyla her iþimizde mutlaka bunlara dikkat ediyoruz." ifadelerini kullandý.
Yumaklý, desteklemelerin tarýmsal üretim planlamasýnýn araçlarýndan sadece biri olduðunun altýný çizerek, "Biraz önce saymýþ olduðum hususlar, üretim planlamasýný hayata geçirmek için çok önemli hayati baþlýklardýr. Destekler de öyle. Ýlk defa tarýmsal üretim desteklerini, üretim dönemi baþlamadan önce 3 yýllýðýna açýklamýþ olduk. Hangi ürünün hangi havzada ekilebileceðine dair bu ilk belirlenen 13 artý bir ürün için söylüyorum, hububat, baklagil, yaðlý tohumlar ve yem bitkileri için söylüyorum. Dolayýsýyla bu ürünler ilk defa 'Ne kadar destek alacak, nerede ekilecek, nerede ekilirse destek alacak?' konularýnda bu dönemden itibaren yayýmlanmýþ oldu." diye konuþtu.
- "DESTEKLERÝN AYNÝ DEÐÝL NAKDÝ OLARAK ÖDENMESÝNÝN DE KARARINI VERDÝK"
Geçmiþ dönemlerde mazot ve gübre desteklerinin ayni olarak verildiðini hatýrlatan Yumaklý, "Onda da maalesef bunun istismarýný yapanlar çok fazla olup üreticilerimizi maðdur ettikleri için o uygulamadan vazgeçtik. Türkiye'yi karýþ karýþ dolaþýyoruz. Netice itibarýyla aldýðýmýz bilgilerle, eðer yapmamýz gereken bir þey varsa onu yapýyoruz. Düzeltmemiz gereken bir þey varsa onu düzeltiyoruz. Burada da desteklerin ayni deðil nakdi olarak ödenmesinin de kararýný verdik. Ýnþallah bu da bu þekilde devam edecek." açýklamasýnda bulundu.
Hayvancýlýk yol haritasýný þubat ayýnda açýkladýklarýný dile getiren Yumaklý, þöyle konuþtu:
"Dedik ki, 'Biz, hayvan hastalýklarýyla mücadele edeceðiz. Daha verimli bir sürünün hem büyükbaþta hem küçükbaþta oluþmasýný saðlayacaðýz. Gençlerin ve kadýnlarýn bu iþ kolunda faaliyet göstermesi halinde onlara yeni ilave destekler vereceðiz. Sadece destek deðil. Eðer bir yatýrým kredisi alacaksa ilave faiz indirimleri olacak. Hibe destekleri var. Onlardan öncelikli yararlandýracaðýz. Pozitif ayrýmcýlýk yapacaðýz onlara. Bunun 8 aydýr meyvelerini görmeye baþladýk. Süt planlama bölgeleri oluþturduk. Besi materyali, üretim planlama bölgeleri oluþturduk. Tokat'ýn da içinde bulunduðu 10 ilimizi süt üretim planlama bölgesi ilan ettik. Niye? Çok büyük avantajý var. Suyu bol, yem bitkisi üretim kabiliyeti ve kapasitesi bol. Hayvancýlýk yol haritamýzda da birçok ilki gene bu vesileyle iletmiþ olduk."
Tarým ve Orman Bakaný Yumaklý, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn kendilerine talimat verdiðini belirterek, "Gece gündüz uyumayacaðýz ve nitekim de öyle yapýyoruz. Ýmkanlarýmýzý son raddesine kadar kullanacaðýz. Potansiyellerimizi harekete geçireceðiz inþallah. Bizler, teþviklerimizle, sektör üreticilerimiz ve çiftçilerimiz gayretleriyle hedeflerimize ulaþacaðýz. Bu konuda en ufak bir tereddüdümüz yok. Güçlü bir Türkiye'nin yolu, güçlü tarýmdan geçer. Her þeyden vazgeçebilirsiniz ama yiyeceðinizden, içeceðinizden, gýdanýzdan, suyunuzdan vazgeçemezsiniz." þeklinde konuþtu.
Bakan Yumaklý, daha sonra Tokat Valisi Abdullah Köklü'yü ziyaret etti.
Programlara AK Parti Tokat milletvekilleri Yusuf Beyazýt ve Cüneyt Aldemir de katýldý.