Bakan Yumaklý, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr ile GAP Tarýmsal Araþtýrma Enstitüsü'nde düzenlenen GAP Hassas Tarým 2. Faz Tanýtým Töreni'ne katýldý.
Burada konuþan Bakan Yumaklý, GAP'ýn verimli topraklarýyla gýda arz güvenliðinin önemli bir merkezi olduðunu ve bölgeye son 22 yýlda önemli yatýrýmlarýn yapýldýðýný söyledi.
GAP bölgesini kapsayan 9 kente güçlü bir tarým ve orman altyapýsý kazandýrdýklarýný ifade eden Yumaklý, "GAP Eylem Planý 10,6 milyon dekar alanýn sulamaya açýlmasýný hedefliyordu. Þu anda bunun üçte ikisi tamamlanmýþ durumda. Kalanýnýn da 2032'ye kadar tamamlanmasý öngörülüyor. Fýrat ve Dicle alt havzasýnda yürüttüðümüz bu projelerin bitmesiyle ekonomimizin yýllýk yaklaþýk 7 milyar dolarlýk kazanç elde edeceði öngörülüyor. Bununla birlikte 1,3 milyon kiþiye istihdam saðlanmýþ olacak." diye konuþtu.
Yumaklý, Avrupa Birliði ile yaptýklarý yoðun müzakere sonucunda Gaziantep, Kilis, Adýyaman, Þýrnak, Siirt ve Batman'ýn da IPARD desteklerinden faydalanmaya baþladýðýný bildirdi.
Bölgede yapýlan her yatýrýmýn karþýlýðýný aldýklarýný anlatan Yumaklý, þöyle devam etti:
"Son 22 yýlda GAP bölgesine saðladýðýmýz yatýrýmlar ile bitkisel üretim miktarýmýz 2 kat, büyükbaþ ve küçükbaþ hayvan varlýðýmýz 2 kat, kanatlý hayvan varlýðýmýz 3 kat, su ürünleri üretimimiz 9 kat, bal üretimimiz 7 kat artýþ gösterdi. Bu sayede GAP bölgesi tarýmsal hasýlasýný 18 yýlda 22 kat artýrdýk. Ayrýca tarýmsal ihracatý 56 kat artýþla 5,6 milyar dolara çýkardýk."
- ÞEHÝRLER ÜRETÝM ÜSSÜNE DÖNÜÞTÜ
Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr da Hassas Tarým ve Sürdürülebilir Uygulamalarýn Yaygýnlaþtýrýlmasý Projesi kapsamýnda gerçekleþtirdikleri programýn hayýrlara vesile olmasý temennisinde bulundu.
Kacýr, Türkiye'yi muasýr medeniyetler seviyesinin de üzerine yükseltme yolculuðunda hiçbir bölgeyi diðerinden geri býrakmayacak politikalarý hayata geçirdiklerini, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde her bir bölgenin kaynaklarýný ve potansiyelini sürekli ve sürdürülebilir kalkýnma anlayýþýyla harekete geçirecek adýmlarý kararlýlýkta attýklarýný anlattý.
Güneydoðu Anadolu Bölgesi'ni yatýrýmlarla, istihdamla, üretimle ve ihracatla buluþturduklarýný, sanayinin çarklarýnýn süratle dönmesi, fabrikalarýn yükselmesi, bacalarýn tütmesi adýna GAP bölgesinde yer alan 9 ilde son 22 yýlda 20 OSB kurduklarýný aktaran Kacýr, "OSB'lerimizde 360 bin ilave istihdam oluþturduk. Yatýrým teþvik sistemimizle; toplam yatýrým tutarý 1,1 trilyon lirayý bulan ve 710 binden fazla nitelikli istihdam saðlayan 15 bin 400 yatýrýmýn önünü açtýk." ifadesini kullandý.
Bakan Kacýr, son 22 yýlda AK Parti hükümeti tarafýndan oluþturulan güven iklimi ve saðlam yatýrýmlarla Güneydoðu'daki þehirlerin birer üretim üssüne dönüþtüðüne dikkati çekti.
Kentlerin bu dönemdeki ihracat rakamlarýný paylaþan Kacýr, þunlarý ifade etti:
"Bu dönemde, Batman'ýn ihracatý 597 kat artarak 600 bin dolardan 359 milyon dolara, Þanlýurfa'nýn ihracatý 55 kat artarak 7 milyon dolardan 386 milyon dolara, Diyarbakýr'ýn ihracatý 47 kat artarak 7 milyon dolardan 329 milyon dolara, Gaziantep'in ihracatý 16 kat artarak 619 milyon dolardan 10,7 milyar dolara yükseldi. Bölgemizin, ülkemiz toplam ihracatýndaki payý yüzde 1,8'den yüzde 5,3'e çýktý. Kadim medeniyetlere ev sahipliði yapmýþ bu topraklar, artýk ekonomik büyümenin, kalkýnmanýn, üretimin merkezi haline gelmiþtir. Bölgemiz bereketli topraklarýyla, tarým potansiyeliyle de adeta bir üretim üssü olma kabiliyetine sahip. Güneydoðu Anadolu Projesi'ni bu nedenle tasavvur ettiðimiz sürdürülebilir gelecek için kilit taþý olarak görüyoruz."
Bakan Kacýr, GAP Bölge Kalkýnma Ýdaresi eliyle de yenilikçi ve sürdürülebilir kalkýnma projeleriyle bölgeye hizmet sunmaya devam ettiklerini, son 11 yýlda hassas tarýmdan su kaynaklarýnýn etkin yönetimine, kýrsal kalkýnmadan turizme, bölgenin çok yönlü kalkýnmasýný destekleyecek 1038 projeye 6,6 milyar destekte bulunduklarýný anýmsattý.
Tarýmsal üretim potansiyelini artýrmak üzere 2 yýl önce devreye aldýklarý Küçük Ölçekli Tarýmsal Sulama Programý ile 318 bin dekar alaný sulamaya açtýklarýna iþaret eden Kacýr, gelecek yýldan itibaren 49 bin kiþiye istihdam saðlayacak 52 bin 500 dekar alaný daha sulamaya açmýþ olacaklarýný söyledi.
Kacýr, Organik Tarým, Tarýmsal Altyapý ve Kýrsal Kalkýnma Projeleri ile 172 bin dekar alaný bitkisel üretime kazandýrdýklarýný, 15 farklý üründe marka oluþturduklarýný dile getirdi.
- "GIDA GÜVENLÝÐÝ KONUSUNDA EN ÖNEMLÝ GARANTÖR GAP BÖLGESÝ OLACAKTIR"
Bakan Kacýr, bölgeyi topyekun kalkýndýracak çok boyutlu müdahale araçlarý içeren "Entegre Kýrsal Kalkýnma Programý"nýn birinci fazýný tamamladýklarý bilgisini vererek sözlerini þöyle sürdürdü:
"Gerek etki analizi sonuçlarý gerekse dünyada kýrsal kalkýnma alanýnda ortaya çýkan deðiþim ve geliþmeler dikkate alýnarak 'Yeni Nesil Entegre Kýrsal Kalkýnma Programý'ný (GAP Entegre 2.0) baþlattýk. Tarýmsal Eðitim ve Yayým Programý (TEYAP) ile bugüne kadar 80 binden fazla çiftçiye eðitim verdik. Geldiðimiz noktada 675 bin hektar tarým alanýný sulamaya açtýk. GAP bölgesini, ülkemizin gýda ambarý haline getirdik. GAP Eylem Planý doðrultusunda hedefimiz sulanabilir alaný 1 milyon 60 bin hektara çýkarmaktýr. Yakýn gelecekte sulama alanlarýnýn geniþlemesiyle birlikte özellikle ülkemizin ihtiyaç duyduðu yaðlý bitkilerin, sebze ve meyvelerin üretimi daha da artacak ve hem ülkemizin hem bölgenin gýda güvenliði konusunda en önemli garantör GAP bölgesi olacaktýr.
Bu kadim topraklar hem kendine yetebilecek hem de dünyanýn tarým merkezlerinden biri olacak kadar eþsiz bir potansiyele sahip. Bugün sensörler, dronlar, otomatik sulama sistemleri ve otonom tarým makineleri gibi yenilikçi araçlar, uzaktan algýlama teknolojisi içeren veri odaklý tarým bilgi sistemleri çiftçilere tarýmsal süreçleri daha etkili bir þekilde yönetme imkaný sunuyor. Gýda güvenliði, çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal refah arasýnda bir denge kurmamýza imkan tanýyor."
Bakanlýk olarak Türkiye'nin tarýmsal kapasitesini daha ileriye taþýmak adýna teknolojinin üst düzeyde yararlanýlmasýna imkan tanýyan adýmlarýn her daim destekçisi olduklarýnýn altýný çizen Kacýr, teknoparklarda tarým teknolojilerinde çalýþan 235 teknoloji giriþimini ve tarým alanýnda proje yürüten 23 AR-GE merkezini desteklediklerini ifade etti.
Bakan Kacýr, GAP bölgesinde Hassas Tarým ve Sürdürülebilir Uygulamalarýn Yaygýnlaþtýrýlmasý Projesi'nin ilk fazýnda uydu görüntüleri ve hiperspektral kamerayla elde edilen uçuþ görüntüleriyle hassas tarým çalýþmalarý için zengin bir veri seti oluþturduklarýný dile getirerek þöyle devam etti:
"Elde ettiðimiz veriler ýþýðýnda, çiftçimizin alýn terini teknolojinin gücüyle buluþturacak, topraðýn dilini konuþacak, bereketinin sýrrýný çözecek yerli ve milli yazýlýmýmýz GAP Hassas'ý hayata geçirdik. Hassas tarýmýn sahada uygulanmasýný kolaylaþtýracak e-Devlet platformuna entegre olan yenilikçi ara yüzü tamamlayarak aðustos sonu itibarýyla üreticilerimizin hizmetine sunduk. Artýk çiftçilerimiz tarlada ilave bir donaným kullanmadan doðru hasat tarihini, kullanmalarý gereken gübre miktarlarýný bu yazýlým üzerinden belirleyebilme imkanýna sahipler. Çiftçimize artýk doðanýn sesi deðil, teknolojinin sunduðu imkanlar da rehberlik edecek.
Yaklaþýk 200 bin dekar alanýn uydu görüntüleriyle izlenerek çiftçilerimizin önümüzdeki dönemde aktif olarak kullanacaðý karar destek mekanizmasý oluþturma çalýþmalarýna da baþladýk. Ayrýca Kurduðumuz GAP Hassas Tarým Projesi Füzyon Merkezi ile de çiftçilerimizin tarýmsal üretimde teknolojiyi daha etkin kullanmalarýna rehberlik edecek danýþmanlarý eðitiyoruz. Biz bölgemizin bereketini artýracak, bu kýymetli kadim topraklarý geleceðin üretim merkezi yapacak tüm projeleri, programlarý kararlýlýkla hayata geçirmeye devam edeceðiz."
- "2024-2028 GAP EYLEM PLANI'NIN DETAYLARINI KAMUOYUYLA PAYLAÞACAÐIZ"
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn liderliðinde GAP bölgesinde hükümetleri döneminde iki önemli eylem planýný baþarýyla uyguladýklarýna dikkati çeken Kacýr, þunlarý kaydetti:
"Önümüzdeki süreçte sulama hedeflerine ulaþmamýzý saðlayacak, sürdürülebilir ve akýllý tarým uygulamalarýný yaygýnlaþtýracak, bölge tarýmýnýn gelecek nesilleri de besleyecek þekilde bölgenin kalkýnmasýnda itici unsur olmasýna imkan tanýyacak, kýrsalda ekonomik katma deðer yaratacak ve bölgeyi turizm çekim merkezi yapacak yeni bir eylem planýnýn da uygulanacaðý müjdesini buradan vermek istiyorum. Ýnþallah Ekonomi Koordinasyon Kurulu olarak yakýn bir zamanda Sayýn Cumhurbaþkaný Yardýmcýmýzýn baþkanlýðýnda Þanlýurfa'da tüm sektör paydaþlarý ile bir araya geleceðiz. 2024-2028 GAP Eylem Planý'nýn detaylarýný kamuoyuyla paylaþacaðýz.
Önümüzdeki dönemde devreye alacaðýmýz Yerel Kalkýnma Hamlesi Teþvik Programýyla GAP bölgemizin her bir þehrini nitelikli yatýrýmlarla buluþturacaðýz. Program kapsamýnda, bölgemize kalkýnma etkisi yüksek yatýrýmlarý kazandýrmak üzere kapsamlý ve çok boyutlu bir çalýþma yürüttük. 9 ilimizin kalkýnmasýnda önemli bir sýçrama oluþturacak, toplam yatýrým tutarý 12 milyar liraya yaklaþan 36 yatýrým baþlýðýný tespit ettik. Destekleyeceðimiz bu nitelikli yatýrýmlarýn en büyük kazananý kuþkusuz bölge halkýmýz olacaktýr. Önümüzdeki dönemdeki önceliklerimizden biri de özellikle bölgemizdeki coðrafi iþaretli ürünlerimizin, ülkemiz üreticileri ve sanayicileri için daha yüksek katma deðer oluþturmasýný saðlamaktýr. Tarým ve Orman Bakanlýðýmýz ile büyük bir uyum ve eþgüdüm halinde yürüttüðümüz projemizin bölgemize, ülkemize inþallah hayýrlý, uðurlu olmasýný temenni ediyorum. Etkin, verimli ve koordine þekilde yürüttüðümüz çalýþmalarýn devamýný diliyorum."
Konuþmalarýn ardýndan projeye katký sunanlara, Bakanlar Kacýr ve Yumaklý tarafýndan plaket verildi.
Etkinliðe, TBMM Baþkanvekili ve AK Parti Þanlýurfa Milletvekili Bekir Bozdað, Þanlýurfa Valisi Hasan Þýldak, Büyükþehir Belediye Baþkaný Mehmet Kasým Gülpýnar, ilgililer ve davetliler katýldý.