Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre, olasý afet tehlikesine karþý yerleþim alanlarýnýn doðru seçilmesi ve yapýlaþmaya gidilecek alanlardaki riskin belirlenmesi için çalýþmalar sürdürülüyor.
Bu kapsamda, Mekansal Planlama Genel Müdürlüðünce, yerleþim alanlarý belirlenmeden önce mikrobölgeleme etütleri yapýlarak, alanýn yapýlaþmaya uygun olup olmadýðý inceleniyor.
Buna göre, 6 Þubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraþ merkezli depremlerin ardýndan Hatay, Malatya, Bingöl, Düzce ve Kocaeli'nin de aralarýnda olduðu 23 ilde, yaklaþýk 200 bin hektarlýk alandaki mikrobölgeleme çalýþmalarý tamamlandý.
Öte yandan, afetlere dirençli þehirlerin kurulmasýný saðlayacak mikrobölgeleme çalýþmalarýndan biri de Tunceli'de devam ediyor.
Aktif fay zonlarý üzerinde bulunan ve depremlerde 1700 yapýnýn aðýr hasar gördüðü Tunceli'de, 6 bin 200 hektarlýk alanda mikrobölgeleme çalýþmalarý yürütülüyor, 8 noktada yapýlan çalýþmalarýn sonucunda, ilçelerdeki afet tehlikeleri belirleniyor. Heyelan ve kaya düþmesi riski olan bölgelerin sýnýrlarý tespit ediliyor.
Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum da konuya iliþkin, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, "Afetlere dirençli þehirler için riskli bölgelerde mikrobölgeleme çalýþmalarýyla güvenli yerleþim alanlarýný belirliyoruz. Bir yandan da TOKÝ ile yeni binalarla yapý stokumuzu güçlendiriyoruz." ifadesini kullandý.