Bakanlýktaki elektronik uygulamalar yaygýnlaþtý! 9,5 milyar lira cepte kaldý
ABONE OL

AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlýðý verilerinden yaptýðý derlemeye göre, geliþen teknoloji ve yapay zekayla birlikte kullanýlan elektronik uygulamalar yaygýnlaþýyor.

Bakanlýk, memnuniyeti artýrmak, mükelleflerin vergisel yükümlülüklerini hýzlý, doðru, kolay ve en az maliyetle yerine getirebilmeleri amacýyla vergisel süreçleri dijitalleþtirerek, bürokrasiyi azaltýyor.

Elektronik ortamda sunulan hizmetler "Dijital Vergi Dairesi" altýnda birleþtirilirken mükellefler beyanname verme, vergi ödeme, borç sorgulama, harç ödeme gibi birçok hizmete tek yerden eriþebiliyor.

- 1,7 MÝLYARDAN FAZLA BEYANNAME ELEKTRONÝK ORTAMDA ALINDI

e-Beyanname sistemi 1 Eylül 2004'te hizmete baþladý. Uygulamayla bugüne kadar 1,7 milyardan fazla beyanname elektronik ortamda verildi. Sadece kaðýttan yapýlan tasarruf 850 milyon lirayý aþtý. Ayrýca, zaman, kýrtasiye ve toner gibi masraflardan da tasarruf saðlandý.

e-Fatura ve e-defter uygulamalarýndan da toplam 2,1 milyon mükellef yararlandý.

e-Tebligat uygulamasý 1 Nisan 2016'da faaliyete geçti. O günden bu yana uygulamayý 9,6 milyon kiþi kullandý. Bugüne kadar 176 milyonun üzerinde belge elektronik ortamda teblið edildi. Böylece 9,5 milyar lira tasarruf saðlandý. e-Tebligat sistemi, tebliði gereken vergisel belgelerin, kurulan sistemle mükelleflerin elektronik adreslerine iletilmesi uygulamasý olarak biliniyor. e-Tebligat sistemini kurumlar ve gelir vergisi mükelleflerinin kullanmasý gerekiyor. Ýsteðe baðlý olarak kendilerine elektronik tebligat yapýlmasýný talep edenler de sistemden yararlanabiliyor. e-Tebligat gönderildiðinde talep bildiriminde yer alan telefon numarasýna SMS, e-posta adresine de bilgi gönderiliyor. e-Tebligat sistemi ile yollanan belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaþtýðý tarihi izleyen 5'inci günün sonunda teblið edilmiþ sayýlýyor.

e-Yoklama sistemi ile aylýk ortalama 200 bin yoklama ve 100 bin denetim faaliyeti gerçekleþtirildi. 2015 yýlýndan bugüne kadar 20 milyon yoklama elektronik ortamda düzenlenirken elde edilen tasarruf 450 milyon liraya ulaþtý.

Gider pusulalarýnýn da elektronik ortamda düzenlenebilmesine yönelik çalýþmalar devam ediyor.

- YAPAY ZEKA DESTEKLÝ MUHASEBE VE ÝLERÝ ANALÝTÝK PROJESÝ UYGULANACAK

Öte yandan Bakanlýk birçok alanda olduðu gibi yapay zeka destekli uygulamalar üzerinde de çalýþmaya devam ediyor. Kamu harcamalarýnda verimlilik ve tasarruf saðlayacak, biliþim sistemlerinin kapasitesini artýracak Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve Ýleri Analitik Projesi uygulamaya alýnacak. Bu sayede, ayrýca mali karar verme, politika geliþtirme, denetim süreçleri daha etkin yürütülecek.