AA muhabirinin derlediði bilgiye göre, bakanlýk tarafýndan yüksek verim ve kesintisiz üretimin amaçlandýðý, çevreye uyumlu, güçlü altyapýya sahip, sýfýr atýk ilkesiyle faaliyet gösterecek, marjinal arazilerde ve büyük þehirlere yakýn yerlerde OTB'ler kuruluyor.
Toplam 42 ilde 61 OTB projesi için iþ ve iþlemler devam ediyor. Tüzel kiþilik kazanan 42 OTB'den 20'si hayvansal üretim, 21'i bitkisel üretim, 1'i ise su ürünleri yetiþtiriciliði alanýnda faaliyet gösterecek. Bitkisel üretim alanýndaki 21 OTB'den 13'ü jeotermal ýsýtmalý sera OTB'si olarak planlandý.
Dünyanýn en büyük jeotermal sera OTB'si ünvanýný alan Balýkesir-Gönen OTB'sinde 4 farklý yenilenebilir enerji kaynaðý (rüzgar, güneþ, jeotermal, biokütle) kullanýlacak. Aydýn-Efeler, Denizli-Sarayköy, Aðrý-Diyadin jeotermal sera OTB'lerinde üretim baþladý. Ayrýca Samsun-Bafra ve Zonguldak-Çaycuma OTB'lerde seralar kurulmaya baþlandý.
Tarým ve Orman Bakanlýðý, hizmete açýlan, tüzel kiþilik kazandýrýlan ve proje aþamasýnda olan OTB'lere yatýrým yapmak isteyen giriþimciler için "Yatýrým Rehberi" hazýrladý. OTB'ler ile bitkisel ve hayvansal üretim ve buna dayalý sanayinin desteklenmesinin saðlanacaðýný belirtilen rehberde, böylelikle daha saðlýklý, kaliteli ve sürdürülebilir ürünlerin yetiþtirilebileceði ifade edildi.
- DESTEKLER VE KREDÝLER
Rehberde ayrýca, OTB'lerin saðladýðý avantajlar, Kýrsal Kalkýnma Yatýrýmlarýný Destekleme Programý (KKYDP), kýrsal kalkýnma destekleri kapsamýnda tarýma dayalý ekonomik ve altyapý yatýrýmlarý, IPARD kapsamýnda verilen hibe destekleri, yatýrým teþvikleri, genel ve bölgesel teþvikler, krediler, çeþitli maliyet hesaplamalarý, jeotermal sýcaklýða baðlý gýda uygulamalarý, arsa tahsis baþvurusu gibi bilgilere yer verildi.
Yatýrým programýndaki OTB'lere þu destekler verilecek:
- Altyapý inþaatlarý ve genel idare giderleri için yýllýk yüzde 3 faizli, 3 yýlý ödemesiz toplam 13 yýl kredi kullandýrýlýyor.
- 300 sayýlý Cumhurbaþkaný Kararý gereði tarýma dayalý OSB'lerdeki parsellerin yatýrýmcýlara tahsisinde ilçenin sosyoekonomik geliþmiþlik sýralamasý araþtýrmasýna göre yüzde 60-100 indirim uygulanýyor. Bu indirim tutarý kredi borcunun ödenmesinde mahsuplaþma yapýlarak hibeye dönüþtürülüyor.
- OTB yatýrýmcýlarýna KKYDP kapsamýnda 14 milyon liraya kadar yüzde 50 hibe (7 milyon lira hibe), IPARD kapsamýnda 500 bin avroya kadar yüzde 60-70 hibe, Ziraat Bankasý tarafýndan kapalý ortamda bitkisel üretim konusunda yüzde 100'e varan (sýfýr faiz), 100 milyon lira üst limitli hazine faiz destekli yatýrým ve iþletme kredisi veriliyor.
- Hazine faiz destekli kredilerine standart faiz indirimine ek yüzde 15 indirim saðlanýyor.
- Ýyi tarým uygulamalarý, organik tarým, biyoteknik ve biyolojik mücadele destekleri bulunuyor.
- Örtü altý tarým aþamasýnda TARSÝM tarafýndan sigorta priminde yüzde 5 indirim yapýlýyor.
Rehbere göre, altyapý, sosyal tesisler, laboratuvar, jeotermal kaynak, veterinerlik hizmetleri, ihracat destek ofisi, arazi alýmýnda KDV muafiyeti, tesisin inþasýnýn tamamlanmasýndan itibaren emlak vergisi muafiyeti, düþük su, doðal gaz ve iletiþim giderleri, parsellerin bölümü/birleþtirilmesi iþlemlerinde vergi muafiyeti, tesisi inþasý ve iþletiminde yerel yönetimler vergisi muafiyeti, OTB'nin belediye hizmetlerinden yararlanmamasý durumunda katý atýk vergisi muafiyeti uygulanacak.
- "REHBER, TARIMA YATIRIM YAPACAKLARA YOL GÖSTERECEK"
Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý da iklim deðiþikliði, salgýn hastalýklar, savaþlar, nüfus hareketleri, gýda milliyetçiliði gibi geliþmelerin, gýdada arz güvenliðini daha önce hiç olmadýðý kadar önemli hale getirdiðini söyledi.
Yeni normal olarak da tanýmlanan bu durum karþýsýnda önceliklerinin artan nüfusa göre gýda üretmek ve tedarik etmek olduðunu vurgulayan Yumaklý, bu minvalde temel ilkeleri sürdürülebilirlik, verimlilik, kalite, kayýtlýlýk ve yatýrým olarak belirlediklerini bildirdi.
Yumaklý, arz güvenliði kapsamýnda stratejik tarýmsal ürünleri, üretim, tüketim, stok deðiþimi, ihracat, ithalat ve dünya piyasalarý verilerini içerecek þekilde takip ettiklerini ve risklere karþý tedbirleri aldýklarýný kaydetti. Bu tedbirlerden birinin de kent tarýmý modelini kýsa sürede hayata geçirmek olduðuna dikkati çeken Yumaklý, þu bilgiyi verdi:
"Kent tarýmý modeliyle üretim merkezlerini, tüketim merkezlerine yakýnlaþtýrarak þehirde yaþayanlarýn daha kýsa zamanda taze ve daha uygun maliyetli sebzeye eriþiminin saðlanmasý hedeflenmektedir. Lojistik maliyetlerinin düþürülmesi, nakliyeden kaynaklanan kayýplarýn azaltýlmasý, yerinde üretim, yerinde tüketim, yerinde istihdam da kent tarýmý modelinin hedefleri arasýnda yer almaktadýr. Kent tarýmý modelinin bir ayaðý da OTB'lerdir. Ekim ayý itibarýyla 42 ilde 61 OTB projesinin iþ ve iþlemleri devam etmekte olup, bunlardan 42'sine Bakanlýðýmýz tarafýndan tüzel kiþilik kazandýrýlmýþtýr."
Yenilebilir enerjinin kullanýlacaðý, yeni teknolojilerin uygulanacaðý, yüksek ve kesintisiz üretimin hedeflendiði OTB'lere yatýrýmcýlarýn büyük ilgi gösterdiðini vurgulayan Bakan Yumaklý, "Biz de yatýrýmcýlarýmýz için bir rehber hazýrladýk. Bakanlýðýmýzýn internet sitesinde (https://www.tarimorman.gov.tr/TRGM/Menu/147/Yayinlar) yayýmlanan rehber, tarýma yatýrým yapacak tüm kesimlere katký saðlayacak ve yol gösterecektir." dedi.