Bankalar çiftçiler için düðmeye bastý: 700 milyar liraya yaklaþtý
ABONE OL

AA muhabirinin Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlediði bilgilere göre, bankacýlýk sektörünün tarým alanýnda faaliyet gösteren firmalara saðladýðý kredilerin stoku haziran sonu itibarýyla 689 milyar 149 milyon lira oldu.

2023 yýlý sonunda 582 milyar 48,4 milyon lira düzeyinde olan nakdi kredi stoku, 6 aylýk süreçte yüzde 18,4 artýþ gösterdi. Söz konusu dönemde kredi stokunda 107 milyar 100 milyon liralýk bir artýþ yaþandý.

- TARIM SEKTÖRÜNÜN SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝÐÝ VE FAALÝYETLERÝNÝN DEVAMLILIÐI

AA muhabirinin Ziraat Bankasý'ndan edindiði bilgiye göre, banka "Tarým Ekosisteminin Finansmaný" stratejisi çerçevesinde ocak-haziran döneminde 42 bini yeni çiftçi olmak üzere 574 bin üreticiye 200 milyar liralýk yeni kredi kullandýrdý. Bankanýn tarýmsal alanda kredi kullandýrdýðý toplam üretici sayýsý 1 milyonu, kredi tutarý ise 500 milyar lirayý aþarak tarýmsal kredilerdeki yýllýk artýþ oranýný yüzde 35'e taþýdý.

Bankanýn tarýmsal kredilerde sektör payý yüzde 70'i geçerken, bu kredi portföyünde hayvansal üretim kredileri yüzde 45'lik payla en çok kullandýrýlan ürün oldu. Bu kredileri sýrasýyla bitkisel üretim, tarýmsal mekanizasyon ve diðer üretim konularý izledi.

Tarým sektörünün sürdürülebilirliði ve faaliyetlerinin devamlýlýðý için geniþ yelpazede ürün ve hizmetler sunan Ziraat Bankasý, üreticilerin tarýmsal üretimlerine iliþkin; faaliyet döngüsü, ürün özellikleri ve hasat/satýþ dönemlerine uygun olarak her türlü iþletme ve yatýrým kredisi ihtiyaçlarýnýn finansmaný saðlýyor.

Banka, 2024 yýlýnda saðladýðý sendikasyon kredisinin performans kriteri olan "Sürdürülebilir Tarým Finansmaný" vizyonu kapsamýnda, kadýn ve genç üreticileri daha uygun koþullarda sunduðu finansal destek ile tarýma kazandýrmayý hedeflerken, basýnçlý sulama sistemleri, tarýmda yenilenebilir enerji kullanýmý, jeotermal seracýlýk ve sözleþmeli üretim gibi alanlar baþta olmak üzere, tarýmsal üretim ve yatýrýma katký sunuyor.

Teknoloji tarafýnda ayrýca, 2024 yýlýnda devreye alýnan Ziraat Çiftçi Platformu mobil uygulamasý, üreticilerin bankadaki tüm hesaplarýný kontrol edebilmesine, tarýmsal iþletmeleriyle ilgili gelir ve giderlerini, iklim olaylarýný, tarýmla ilgili geliþme ve haberleri, piyasa fiyatlarýný takip edebilmesine olanak tanýyor.

- DENÝZBANK'IN TARIM KREDÝLERÝNDE PAZAR PAYI YÜZDE 48,4

DenizBank KOBÝ Bankacýlýðý, Tarým Bankacýlýðý ve Kamu Finansmaný Grubu Genel Müdür Yardýmcýsý Engin Eskiduman konu ile ilgili AA muhabirine yaptýðý deðerlendirmede, tarým kredilerinde ocak-haziran döneminde geçen yýlýn ayný dönemine kýyasla yüzde 160'lýk artýþ yakaladýklarýný, bu artýþta enflasyonun yaný sýra, geçen yýl uygulanan regülasyonlarýn da etkisinin olduðunu belirtti.

Tarým sektöründe her tarýmsal ürünün kendine özgü dinamiklere ve deðiþken nakit akýþýna sahip olduðunu vurgulayan Eskiduman, "DenizBank olarak, þu anda ülkemizde üretilen ve ekonomik deðere sahip 300'den fazla tarýmsal ürün için finansal destek saðlýyoruz. 2024'ün ilk yarýsýnda en çok tercih edilen ürünlerimiz Tarýmsal Eþit Taksitli Krediler ve Üretici Kart oldu. Haziran 2024 itibarýyla özel bankalar arasýnda yüzde 48,4'lik pazar payýna sahibiz ve 75 milyar lira kredi ile lider durumdayýz." deðerlendirmesini yaptý.

Bankanýn 2003'te tarým bankacýlýðýna Tariþbank'ý satýn alarak adým attýðýný, 17 þubede 4 ürün ve 1000'e yakýn müþteriyle yola çýktýklarýný aktaran Eskiduman, þöyle konuþtu:

"22 senenin sonunda 9 ayrý coðrafi bölgede 319 tarým þubesi, 300'den fazla zirai ürün ve hayvancýlýk ürünü ile üreticilerine hizmet veren bin kiþiyi aþkýn büyük bir tarým ailesine dönüþtük. Þubelerimizin yaný sýra, 9 bölgede konuþlanmýþ bölge sorumlularýmýz ve mobil ekiplerimizle Türkiye'deki 38 bin köyün 31 binine hizmet götürüyoruz. Bu alandaki iþ modelimizi, tamamen tarým sektörünün kendine özel ihtiyaçlarýndan hareketle kurguladýk. Ayný yaklaþýmla, 2024 yýlý itibarýyla Türkiye'de ilk ve alanýnda tek 'Dinamik Þube' konseptimizi hayata geçirdik. Bu dinamik þubelerimizde, portföy yöneticilerimizin bireysel, KOBÝ ve tarým ayýrýmý olmadan tüm segmentlerin ihtiyaçlarýný tek elden anlayýp ortak yönetebildikleri bir sistem oluþturduk."

"GENÇLERÝ VE KADINLARI DAHÝL EDECEK PROJELER GELÝÞTÝRMEYE ÖZEN GÖSTERÝYORUZ"

Kredileri üreticinin ihtiyaçlarý ve sektörel gereksinimleri göz önünde bulundurarak iþletme ve yatýrým kredileri olarak iki ana gruba ayýrdýklarýný, iþletme kredileriyle üreticilerin ilgili dönem içerisinde gerçekleþtirecekleri tarýmsal faaliyet için gerekli girdi finansmanýný saðladýklarýný belirten Eskiduman, þöyle devam etti:

"Yatýrým kredilerimiz üreticilerin iþlerini büyütmeleri, daha verimli hale getirmeleri, makine ve ekipman alýmý ile karlýlýðý artýrmalarý için kullanýlabilecek uzun vadeli kredileri ifade ediyor. Son yýllarda hayata geçirdiðimiz 2 yeni kredi ürünümüz bulunuyor. Tarým alanýnda yeni teknolojiler ve servis bazlý çözümler üreten þirketlere yönelik giriþim kredimizle, bu alana yönelen startuplara ilk ihtiyaçlarýný karþýlamaya yönelik finansman desteði saðlýyoruz. Tarým teknolojileri kredisi sayesinde de üreticiler; sensör, takip cihazlarý, drone uygulamalarý, uydu takip sistemleri gibi donanýmlarý ve ilgili servisleri avantajlý kredi imkanlarýyla satýn alabiliyorlar."

Tarým sektörü açýsýndan sürdürülebilirlik kavramýný ekonomik, sosyal ve ekolojik boyutlarýyla ele aldýklarýný, ana faaliyet alanlarýnýn finansman saðlamak olmasýna karþýn kýrsalýn sosyal yapýsýnýn korunmasý ve geliþtirilmesi konularýna da kaynak ayýrdýklarýna iþaret eden Eskiduman, "Çiftçilerin ortalama yaþýnýn yüksek olmasý ve gelecek nesillerin tarým sektörüne mesafeli durmasý gibi konularý göz önünde bulundurarak, özellikle gençleri ve kadýnlarý bu alana dahil edecek projeler geliþtirmeye özen gösteriyoruz." dedi.

Sera gazý salýnýmý konusunda özellikle hayvancýlýk sektörünün riskli sektörlerden biri olduðunu ifade eden Eskiduman, þunlarý kaydetti:

"Bunun yaný sýra, topraklar kendi haline býrakýldýðýnda hem köylerin sosyal yapýsý hem de topraðýn dokusu bozuluyor. Artan iklim krizinin yarattýðý kuraklýk ve erozyon gibi risklerle bu topraklarýn kaybedilmesi ihtimali beliriyor. Bir diðer önemli konu ise topraklarýmýzýn organik madde ihtiyacýnýn giderek artmasý. Gýda israfý ciddi bir sorun durumunda. Bugün yüzde 30 ila 50 arasýnda ürün kaybý yaþanan ürünler var. Biz de bu verilere dayanarak Adana Büyükþehir Belediyesi iþbirliðiyle tüm organik atýklarý karýþtýrabileceðimiz ve elde edilen kompostu toprakla harmanlayarak gübreye dönüþtürebileceðimiz bir model geliþtirdik. Elde ettiðimiz organik madde miktarý yüksek ve maliyeti düþük gübreyi çiftçilerimize hediye etmeyi planlýyoruz."

Eskiduman, kaynaklarýn optimum kullanýmý ile en yüksek verimi alacak þekilde saðlanan dönüþümünle hem kaynaklarýn korunacaðýný, hem sektörün daha karlý ve sürdürülebilir hale geleceðini, hem de köylerin sosyal dokusunun korunacaðýný söyledi.

Akýllý tarým ve buna yönelik teknolojik çözümlere yoðunlaþtýklarýný belirten Eskiduman, sözlerini, "Sadece bu amaçla hayata geçirdiðimiz 'Deniz'den Topraða' isminde bir platformumuz var. Bu platform sayesinde üreticilerimize her an tarýma dair öneriler, uydu görüntüleri, yetiþtiricilik tavsiyeleri veriyoruz. Ayný zamanda onlardan gelen bilgi taleplerini de en kýsa sürede karþýlayabiliyoruz. Tamamen DenizBank kaynaklarýyla, gelir elde etmeden hayata geçirdiðimiz platformumuz, tarýmda dijital dönüþümün amiral gemilerinden bir tanesi." diye tamamladý.

  • banka kredi destek
  • tarým sektörü
  • nakdi kredi