Baþarýmýzý örnek gösterdiler: Kurduðumuz hayali Türkiye gerçekleþtiriyor
ABONE OL

Otomotiv sektöründe hem tedarik hem de üretim açýsýndan Dünya'da ve Avrupa'da en önemli üretim merkezlerinden biri haline gelen Türkiye'nin otomobil ihracatýnda gösterdiði baþarý Yunanistan'ý resmen kýskandýrdý.

"KURDUÐUMUZ HAYALÝ TÜRKÝYE GERÇEKLEÞTÝRÝYOR"

Türkiye'de Çin'den bile daha fazla araba üretildiðini yazan Yunan basýný, "Yunanistan'da uzun yýllardan beri bir otomobil üretim tesisi kurmanýn hayalini kuruyoruz ya da en iyi ihtimalle tartýþýyoruz. Binlerce tartýþma yapýlmýþ, sayýsýz görüþ ve yazý yazýlmýþ, hükümet yetkilileriyle toplantýlar yapýlmýþ olabilir ama sonuç hala sýfýr" ifadelerini kullandý.

Otomobil Üreticileri Birliði'nin listesinin iþaret edildiði haberde, "Yunanistan'ýn yüksek vergilendirmesiyle bu tür yatýrým için caydýrýcý olduðu açýk ve fabrikalar bunu çok iyi biliyor. Avrupa'da 200'e yakýn fabrikanýn olduðu bir dönemde Yunanistan'ýn, Estonya ve Litvanya'nýn bir örneði bile yok. Büyük miktarda araç üreten komþu Türkiye'de ise tam tersi yaþanýyor. Bu, Avrupa'da en fazla araç ihracatýna sahip ülkelerin (AB dýþýnda) bir listesini yayýnlayan Otomobil Üreticileri Birliði (ACEA) tarafýndan da yansýtýlmaktadýr" denildi.

Türkiye'nin kazancýnýn çok büyük olduðunu kaydeden Yunan basýný, kazancýn büyük çoðunluðunun silah üretimine yatýrýldýðýný ileri sürdü

DÜNYADA OTOMOTÝV ENDÜSTRÝSÝNÝN YÜKSELEN YILDIZI "TÜRKÝYE"

Türk otomotiv endüstrisinin geçen ay yaptýðý 3,4 milyar dolarlýk dýþ satým, en yüksek eylül ihracatý olarak kayýtlara geçti.

Uludað Otomotiv Endüstrisi Ýhracatçýlarý Birliðinden (OÝB) yapýlan açýklamaya göre, Türkiye otomotiv sektörünün eylül ayý ihracatý geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 21 artarak 3 milyar 407 milyon dolar oldu.

Türkiye'nin ihracatýndaki liderliðini koruyan endüstrinin toplam dýþ satýmdan aldýðý pay yüzde 17,7 olarak kayýtlara geçti. Sektörün 9 aylýk ihracatý ise yüzde 5,3 artýþla 26 milyar 934 milyon dolara ulaþtý.

Geçen ay sektörün alt ürün gruplarýndan tedarik endüstrisinde 1 milyar 355 milyon dolar, binek otomobilde 1 milyar 87 milyon dolar, eþya taþýmaya mahsus motorlu taþýtlarda 450 milyon dolar, çekicilerde 249 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs grubunda ise 199 milyon dolarlýk dýþ satým yapýldý.

Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapýlan Almanya'ya dýþ satým yüzde 9, Fransa'ya yüzde 33, ABD'ye yüzde 31, Romanya'ya yüzde 64, Ýspanya'ya yüzde 13, Çekya'ya yüzde 108 arttý.

Binek otomobillerde Birleþik Krallýk'a yüzde 85, Fransa'ya yüzde 18, Ýtalya'ya yüzde 37, Polonya'ya yüzde 143, Almanya'ya yüzde 62, Slovenya'ya yüzde 156 ve Ýspanya'ya yüzde 54 ihracat artýþý yaþandý.

Eþya taþýmaya mahsus motorlu taþýtlarda ise Birleþik Krallýk'a yüzde 27, Slovenya'ya yüzde 74, Ýtalya'ya yüzde 38, Almanya'ya yüzde 54, Ýspanya'ya yüzde 148 artýþ, Fransa'ya yüzde 35, Avustralya'ya yüzde 41, Hollanda'ya yüzde 83 düþüþ kaydedildi.

Çekiciler ürün grubunda ise Birleþik Krallýk, Belçika ve Slovenya'ya dört haneye ulaþan ihracat artýþlarý görüldü.

- AB ÜLKELERÝNE ÝHRACAT YÜZDE 19 ARTTI

Eylülde toplam ihracattan yüzde 67,4 pay alan AB ülkelerine yapýlan otomotiv ihracatý yüzde 19 artýþla 2 milyar 281 milyon dolar oldu.

Sektörün geçen ay en fazla ihracat yaptýðý ülke olan Birleþik Krallýk'a dýþ satým yüzde 70 artýþla 438 milyon dolara yükseldi. Sektör temsilcileri ikinci sýradaki Almanya'ya 425 milyon dolar ve üçüncü Fransa'ya 346 milyon dolarlýk ihracat yaptý.

Eylülde Polonya'ya yüzde 59, Slovenya'ya yüzde 106, Ýspanya'ya yüzde 24, Belçika'ya yüzde 34, ABD'ye yüzde 40, Romanya'ya yüzde 37, Fas'a yüzde 45 ve Çekya'ya yüzde 54 ihracat artýþý yaþandý, Bulgaristan'a yüzde 38 ve Ýsveç'e yüzde 35 ihracat düþüþü kaydedildi.

Açýklamada görüþlerine yer verilen OÝB Yönetim Kurulu Baþkaný Baran Çelik, eylülde aylýk bazda en yüksek ihracat rakamýna ulaþtýklarýný belirterek, "Geçen ay binek otomobillerde yüzde 40, çekicilerde yüzde 30 ihracat artýþý oldu. Birleþik Krallýk yüzde 70 ihracat artýþýyla aylýk bazda ihracatta ilk sýraya yerleþti. Slovenya'ya yüzde 106, Polonya'ya yüzde 59 ihracat artýþý oldu." ifadesini kullandý.