Baþkan Erdoðan'ýn talimatýyla baþlandý... Asrýn projesi: Milyar dolar verseniz baþaramazsýnýz
ABONE OL

Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaþkaný Ersin Tatar, KKTC Su ve Toprak Kaynaklarý Master Planý'nýn, "KKTC'nin Türk dünyasý ile entegrasyonu ve bu entegrasyonla birlikte buradaki potansiyelin yakalanmasý için yapýlan tarihi çalýþma" olduðunu söyledi.

Tatar, Lefkoþa'da düzenlenen KKTC Su ve Toprak Kaynaklarý Master Planý Tanýtým Toplantýsý'nda konuþtu.

Türkiye ve KKTC iþbirliðindeki "su projesinin" taraflar arasýnda yapýlan siyasi anlaþmalar ve ekonomik iþbirliði protokolleriyle altyapýsýnýn hazýrlandýðýný bildiren Tatar, Kýbrýs Türk halkýnýn "öz yurdu, ana vataný" olan Türkiye ile iliþkilerinin bu aþamaya gelmesinin son derece önemli olduðunu kaydetti.

Tatar, Türkiye ile olan iliþkilere çok önem verdiklerine ve projenin "KKTC'nin Türk dünyasý ile entegrasyonu ve bu entegrasyonla birlikte buradaki potansiyelin yakalanmasý için yapýlan tarihi çalýþma" olduðunu belirterek, "Böyle bir projenin oluþturulmasýnda milyar dolar verseniz böyle bir projeyi baþaramazsýnýz. Çünkü býrakýn bu iþin proje maliyetini, iþin riskini, böyle bir projeye baþlamak için hiçbir finans kuruluþu, ne Dünya Bankasý ne de baþka kuruluþlar size geçit vermez." dedi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn iradesiyle ve talimatlarýyla projeye baþlandýðýnda netice alýnamayacaðý yorumlarý yapýldýðýný hatýrlatan Tatar, denizin 250 metre altýndan asma borularla yapýlan su projesinin "mühendislik dehasý ve asrýn projesi" olduðunu dile getirdi.

KKTC Cumhurbaþkaný Tatar, kabloyla elektriðin Türkiye'ye baðlanmasýyla Güney Kýbrýs'ýn da Avrupa Birliði'ne, Türkiye Cumhuriyeti'nin iletiþim hatlarýyla baðlanmasý halinde suyu da Güney Kýbrýs ile paylaþmayý önerdiklerini hatýrlatarak "Biz bu önerileri ortaya koyduk. Kendilerine bunlarý ilettik. Ama cevap bile almadýk. Çünkü onlarýn siyasi duruþu bildiðiniz gibi bizi tanýmýyorlar. Bizi muhatap bile kabul etmek istemiyorlar. Ve bu anlayýþla Kýbrýs meselesine bir çözüm bulmanýn ne kadar zor olduðunu zaten hepimiz biliyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

- "SU MASTER PLANI ÇALIÞMALARI TARÝHÝ ÖNEME SAHÝP"

Tatar, Su Master Planý çalýþmalarýnýn tarihi öneme sahip olduðunu, bu þekilde verimliliðin artýrýlabileceði ve kýt kaynaklarýn etkili kullanýlýp rekabette daha iyi bir seviyenin yakalanabileceðini belirtti.

Söz konusu su projesinin turizm, nüfus, ticaret ve ihracat potansiyeline etkisiyle KKTC'nin çehresini deðiþtirecek bir niteliðe sahip olduðunu vurgulayan Tatar, bu tür toplantý ve çalýþmalarýn KKTC'nin marka deðerini artýracaðýný, yatýrým iklimini iyileþtireceðini ve tüm izolasyonlara raðmen tanýnýrlýða giden yolu açacaðýný anlattý.

Tatar, KKTC'ye ve mega projelere olan desteðinden þükranlarýný dile getirerek "Onun için ben sizlere bir kez daha teþekkür ederken elbette bu siyasetin, bütün bu mega projelerinin ortaya çýkmasýnda iradesiyle, cesaretiyle Kýbrýs Türk halkýna güveni ve sevgisiyle bunlarýn baþbakanlýðý döneminde talimatlarýný veren sayýn Türkiye Cumhuriyeti Saygýdeðer Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'a büyük teþekkürlerimi buradan ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandý.

- "ZAMAN, BÝZÝM GÝBÝ PROJENÝN HAYATA GEÇÝRÝLMESÝNÝ SAVUNANLARI HAKLI ÇIKARMIÞTIR"

KKTC Baþbakaný Ünal Üstel de su meselesinin tarih boyunca Kýbrýs Adasý'nýn en öncelikli konularý arasýnda yer aldýðýný belirterek, 2015'te hayata geçirilen Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi'ni "yaþamsal" olarak nitelendirdi.

Üstel, "Zaman bu projeye karþý çýkanlarý deðil bizim gibi projenin hayata geçirilmesini savunanlarý haklý çýkarmýþtýr." dedi

Projenin 2. en büyük etabý olan tarýmsal sulama etabýnýn ilk aþamalarýnýn tamamlandýðýný görmekten büyük mutluluk duyduðunu ifade eden Üstel, hayallerin gerçeðe dönüþmesinde önemli bir pay sahibi olan Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'a, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz'a ve Türkiye Cumhuriyeti'ne teþekkür etti.

Üstel, Türkiye'den KKTC'ye kablo ile elektrik getirilmesi projesine deðinerek, bir hayalin daha gerçeðe dönüþmesine tanýklýk edeceklerini söyledi.

Kýbrýs ve Türkiye'nin tam güven ve uyum içerisinde çalýþtýðý sürece gerçekleþmeyecek hiçbir projenin bulunmadýðýný dile getiren Üstel, KKTC Su Ýletim Projesi'nin 2. etabý kapsamýnda Türk mühendislerce 5,7 kilometre uzunluðunda "muazzam" bir tünel inþa edildiðini kaydetti.

Üstel, "Proje tam manasýyla tamamlandýðýnda 75 milyon metreküp Türkiye'den gelen can suyu topraklarýmýza ve insanlarýmýza can verecek, hayat verecektir." þeklinde konuþtu.

Dünya genelinde yaþanan iklim krizine ve bunun su kaynaklarýna etkisine deðinen Üstel, ülkelerin su için savaþýn eþiðine geldiðini dile getirerek, "O yüzden Türkiye'nin kendi topraklarýndan çýkan can suyunun KKTC'ye taþýnmasý finansal bir olaydan öte yaþamsal bir olay olarak karþýmýzda durmaktadýr." deðerlendirmesini yaptý.

Üstel, ülke topraklarýnda vatandaþlarýn ve yurt dýþýndan gelen misafirlerin gýda ihtiyacýný karþýlamayý, son derece "önemli, hayati, ekonomik ve stratejik" olarak nitelendirdi.

"Bugün su Güzelyurt Ovasý ile buluþmuþtur, yarýn Mesarya Ovasý ile buluþacaktýr." deðerlendirmesinde bulunan Baþbakan Üstel, projenin ayrýca, Güzelyurt Ovasý'nda yýllardýr yetiþtirilen ancak kuraklýk ve tuzlanmayla birlikte üretimi azalan narenciye tarýmýnýn korunmasý anlamý taþýdýðýný, bu kapsamda tarým sektörünün de ayakta kalkacaðýný aktardý.

Üstel, suyun ülkeye gelmesi kadar suyun nasýl kullanýlacaðýnýn da son derece önemli olduðunu, verimli tarým modellerine geçilmesi konusunun da ele alýnacaðýný anlattý.

Baþbakan Üstel, "KKTC'yi dünya ile buluþturmak gibi bir hedefimiz var. Dünyayla buluþmak için dünyada hazýr olmak gerekiyor. Biz bu hedef doðrultusunda emin adýmlarla Türkiye ile el ele gönül gönüle ilerlemeye devam ediyoruz." dedi.

Bu kapsamda büyük projeleri hayata geçirmek için gerekli adýmlarý attýklarýný dile getiren Üstel, iki ülke arasýnda imzalanan Mali ve Ýktisadi Ýþbirliði Anlaþmasý'nda yer alan kara yollarýnýn geniþletilmesi, saðlýk ve eðitim alanýnda yapýsal iyileþtirmeler, teknoloji alanýnda atýlacak adýmlar, hýzlý internete geçiþ gibi süreçlerin ortaya koyulan vizyona uygun olduðunu sözlerine ekledi.