'Başkanlık sistemi Türkiye’yi tetikler'
ABONE OL

BAŞKANLIK sistemine yönelik görüşmeler sürerken, yeni model kalkınma, yatırım ve Türkiye ekonomisini olumlu etkileyecek. Kişi başı milli gelirin artmasına katkı sağlayacak. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, başkanlığın en önemli faydasının siyasi istikrarı sağlaması olduğunu belirterek, “Dünyada olmayan şey siyasi istikrar. ABD, Japonya, Çin ve Türkiye’yi farklı kılan siyasi istikrar. Başkanlık sisteminde siyasi istikrar devreye gireceği için katkısı olur. Koalisyon gibi bir sorun olmaz. Öngörülen vizyon sahaya etkili ve hızlı yansır. 

REFAH TABANA YAYILIR

Başkan kendi vizyonunu rahatlıkla yansıtabilir. Tek başlı bir yürütmenin bürokrasi üzerinde de etkileri olur” dedi. Gedikli, başkanlık sisteminin ekonomik kalkınmayı hızlandıracağını ifade ederek, “Çünkü alt yapı yatırımları olsun, mega projeler olsun, bunların süratle devreye alınması hızlı bir şekilde bitirilmesine önemli katkısı olur. Kalkınma sürecini de tetikler” diye konuştu. Gedikli, başkanlık sisteminin ekonomiye pozitif etkileri olacağının altını çizdi. Türkiye’nin bulunduğu bölgede şu anda sıkıntılı durum olduğunu dile getiren Gedikli “Türkiye’nin bölgeyle, İslam ülkeleriyle, Ortadoğu’yla kültürel ve tarihi bağları var. Bu bağlar başkanlık sisteminde daha büyük bir sinerji üretir. Ekonomik ve ticari ilişkilerini de hızlandırır, başkanlık sistemi. İnsanımız zenginleşir. Refahın tabana yayılmasını artırır” şeklinde konuştu. Vesayet odaklarının kırılmasına başkanlık sisteminin olumlu katkıları olacağını dile getiren Gedikli, şu değerlendirmede bulundu: “Yıllardır uğraştığımız vesayet odakları başkanlık sisteminde hızla kırılacağı için etkinliği hızlı artırır. Millet iradesini daha hızlı devreye sokar. Vesayet odakları yoksa sürekli operasyonlarla engelleme yaparlar. Başkanlık sisteminde insanlar birey olarak da özgür olurlar.”

Standartlarımız yükselmiş olacak

TÜRK Standardları Enstitüsünce (TSE) ‘Dünya Standartları Günü’ kapsamında düzenlenen panele katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün gündeminde de başkanlık sistemi vardı. Bakan Özlü, sanayiciye verdikleri hizmetin kalitesini artıracaklarını belirterek, “Başkanlık sistemine geçtiğimizde de Türkiye’nin, tüm ekonomik ve sosyal faaliyetlerin standardını da yükseltmiş olacağız” dedi.