Batý Karadeniz’de zengin rezerve sahip doðalgaz yataklarý tespit edildi
ABONE OL
Türkiye, Batý Karadeniz’de, Romanya ve Bulgaristan’ýn yýllardýr petrol ve doðal gaz çýkardýðý Tuna Bloðu’nda sondaj çalýþmalarýný baþlatýyor. Sondaj, Türkiye ile Romanya ve Bulgaristan deniz yetki alanlarýnýn birleþtiði hatta yakýn bir noktada yapýlacak. Kaynaðýný Tuna deltasýnýn yüzyýllýk birikiminden alan, basýnca dayalý ýsýdan kaynaklý doðal gaz ve petrol rezervlerinin bulunduðu Tuna Bloðu’nda Romanya yýllardýr doðal gaz ve petrol çýkarýyor.
 
KAYNAK TESPÝT EDÝLDÝ
 
Romanya’nýn neredeyse doðal gaz gelirlerinin tamamýný karþýlayan Tuna Bloðu’nda Bulgaristan da son zamanlarda faaliyetlerini arttýrdý. Türkiye ise çok az bir bölümü Türk deniz sularýnda bulunan Tuna Bloðu’nda kaynak tespit etti. Barbaros sismik araþtýrma gemisinin yýllar önce rezerv tespit ettiði Tuna Bloðu enerji sahasýnýn Türkiye bölümünde önümüzdeki dönemde sondaj baþlatýlacak.
 
TUNA BLOÐU’NDA BAÞLAYACAK
 
Türkiye Petrolleri’nin (TP) sondaj sahasý olan bölgede sondaj için mevki belirleme çalýþmalarý baþlatýldý. Halen Karadeniz’de Ýðneada açýklarýnda sismik araþtýrma faaliyetlerini sürdüren Oruç Reis sismik araþtýrma gemisinden operasyonu yapmasý istendi. Oruç Reis gemisinin üzerindeki ekipman yetersiz gelince TP, lokasyon belirleme çalýþmasý için yurt dýþýndan bir sismik araþtýrma gemisi kiralamayý planladý. Lokasyonun belirlenmesi ardýndan Tuna Bloðu’nda sondaj baþlatýlacak.
 
AKDENÝZ’DE HALEN SÜRÜYOR
 
Türkiye doðal gaz arama ve sondaj faaliyetlerinde son dönemde aðýrlýðýný, Yunanistan ve Rum kesiminin oldubitti giriþimlerini artýran hamleleri ardýndan Doðu Akdeniz’e vermiþti. Halen Doðu Akdeniz’de Barbaros sismik araþtýrma gemisi ile Güzelyurt açýklarýnda araþtýrma faaliyetleri sürüyor.
 
DAHA KOLAY BÝR ALAN
 
Yunanistan’ýn fýrkateynle takip ettiði Barbaros’a, çalýþmalarýnda, Deniz Kuvvetleri Komutanlýðý, iki fýrkateyn ve iki hücumbot ile refakat ediyor. Yine Fatih sondaj gemisi de Alanya I Kuyusu’nda sondaj yapýyor.
 
Akdeniz’de faaliyet zor yürütülse de Karadeniz, Türkiye’nin zengin enerji kaynaklarýna ulaþmasý bakýmýndan daha kolay bir alan. Türkiye’nin Karadeniz’de kýyýsý bulunan diðer ülkelerle deniz yetki alanlarý anlaþmalarý bulunuyor.
 
Hazar kadar rezerv var
 
Türkiye, denizlerindeki petrol ve doðal araþtýrmalarýný Karadeniz’den baþlatmýþ, Akdeniz’e doðru geniþletmiþti. Karadeniz’de, Barbaros’un sismik araþtýrma gemisinin verileri üzerinden tespit edilen bazý kuyulara da sondaj vurulmuþtu. TP’nin Shell ile ortak yaptýðý bir sondaj da Tuna Bloðu’nun güneyindeki bir sahadaydý. Halen Shell’in, TP’ye taahhütleri kapsamýnda Karadeniz’de bir kuyu daha açmasý ve sondaj faaliyetlerini tamamlamasý gerekiyor. Karadeniz, doðal gaz ve petrol rezervi açýsýndan zengin bir iç deniz olarak görülüyor. Uzmanlar, Karadeniz’de Hazar’daki kadar enerji rezervi bulunduðunu belirtiyorlar.
 
Fatih’in kardeþi
 
Karadeniz’de sondajý, TP’nin satýn alma iþlemlerini tamamladýðý, Deepsea Metro I gemisi yapacak. Deepsea Metro I, satýn alýndýktan sonra adý Fatih olarak deðiþtirilen Türkiye’nin sondaj gemisi Deepsea Metro II’nin kardeþi. Teknik özellikleri Fatih gemisiyle ayný olan Deepsea Metro I, yýlda 2 sondaj kuyusu açabiliyor, derin deniz sondajý yapabiliyor. TP’nin 262.5 milyon dolara satýn aldýðý Deepsea Metro I gemisi, gerekli testler yapýldýktan sonra ilk sondajýný Karadeniz’de yapacak.
 
(Yeni Þafak)