Tasarrufların artırılması amacıyla bireysel emeklilik sisteminde ‘otomatik’ katılım dönemi başlıyor. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren 45 yaşını doldurmamış çalışanlar bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dahil olacak. Çalışanın katkı payı, prime esas kazancının yüzde 3’üne karşılık gelen tutar olacak. Bu oranı iki katına kadar artırmaya yüzde 1’e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Söz konusu tutarın en geç çalışanının ücretinin ödeme gününü takip eden işgünü işven tarafından şirkete aktarılması gerekiyor. Çalışan cayma hakkını kullanmaması halinde sisteme girişte bir defaya mahsus olmak kaydıyla 1.000 Türk Lirası tutarında ilave devlet katkısı alacak. Bakanlar Kurulu bu tutarı yarısına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya yetkili olacak. Emeklilik hakkının kullanılması halinde hesabında bulunan birikimi en az 10 yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana birikiminin yüzde 5’i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi yapılacak.
CAYMA HAKKI İKİ AY
TBMM Başkanlığı’na sunulan tasarıya göre çalışan emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi müteakip iki ay içinde sözleşmeden cayabilecek. Cayma halinde ödenen katkı payları varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte 10 iş günü içinde çalışana iade edilecek. Tasarıya göre, Türk vatandaşı olup 45 yaşını doldurmamış olanlardan ücret karşılığı çalışanlar, işverenin, kanun hükümlerine göre düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilecek. İşveren, çalışanını ancak otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine’ce uygun görülen bir şirketin sunacağı emeklilik planına dahil edebilecek. Emeklilik sözleşmesi bulunan çalışanın işyerinin değişmesi halinde yeni işyerinde bir emeklilik planı var ise çalışanının birikimi ve sistemde kazandığı emekliliğe esas süresi yeni işyerinde emeklilik sözleşmesine aktarılacak.
İNGİLTERE VE ABD’DE UYGULANIYOR
İşyeri bazlı özel emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan otomatik katılımın İngiltere, Yeni Zelanda ve ABD gibi ülkelerde örnekleri bulunuyor. Otomatik katılım uygulaması ile yurtiçi tasarruf oranının artırılması ve çalışanların çalışma döneminde sahip oldukları refah seviyesinin emeklilik döneminde de korunması için emekliliğe yönelik tasarruf etmeye özendirilmesi amaçlanıyor.