Beyaný ile hasýlatý uyuþmayanlar için yeni uygulama! Maliye tek tek izaha çaðýracak
ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanlýðý, beyan ettiði geliri ile hasýlatý arasýnda yüzde 20 fark oluþan mükellefleri izaha çaðýracak.

Bakanlýða baðlý Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý tarafýndan hazýrlanan Gelir Vergisi Genel Tebliði (Seri No:326), Resmi Gazete'de yayýmlandý.

Buna göre, hizmet erbabýna bazý koþullarý yerine getirmesi kaydýyla ücret istisnasý saðlanacak. Yapýlan sözleþmeler kapsamýnda, belirli bir süre iþverene baðlý çalýþýlmasý, belirlenen performans ve benzeri kriterlerin saðlanmasý kaydýyla hizmet erbabýna, iþverenin veya grup þirketlerinin pay senetlerinden bedelsiz veya indirimli satýn alma hakký verilebilecek.

Bir baþka düzenlemeyle de Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnca belirlenen kriterlere göre, teknogiriþim þirketi niteliðini haiz iþverenlerce, hizmet erbabýna bedelsiz veya indirimli olarak verilen ve ücret niteliðinde kabul edilen pay senetlerinin verildiði tarihteki rayiç deðerinin, hizmet erbabýnýn o yýldaki bir yýllýk brüt ücret tutarýný aþmayan kýsmý gelir vergisinden istisna tutuldu.

Hizmet erbabýna verilen hisse senetlerinin daha uzun süre elde kalmasýnýn teþviki amacýyla da düzenleme yapýldý. Bu amaçla söz konusu istisnanýn hizmet erbabý tarafýndan iktisap edilen hisse senetlerinin elde tutulma süresine göre farklý oranlarda uygulanmasý öngörüldü.

- ÝSTÝSNADAN YARARLANMA ÞARTLARI

Söz konusu istisnalardan yararlanabilmek için, çalýþanlarýna pay senedi veren þirketin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnca belirlenen kriterlere göre "teknogiriþim þirketi" niteliðini haiz olmasý gerekiyor.

Pay senetleri verilerek saðlanan menfaatin istisnaya konu edilecek kýsmý, hizmet erbabýnýn o yýldaki brüt ücret tutarýný aþamayacak.

Söz konusu istisnanýn hizmet erbabýna pay senetlerinin verildiði tarihin içinde bulunduðu dönemde uygulanmasý esas olacak. Bu pay senetlerinin belirli bir süre elde tutulmasý gerekecek.

Hizmet erbabý tarafýndan iktisap edilen pay senetlerinin, iktisap tarihinden itibaren 3 tam yýl içinde elden çýkarýlmasý halinde istisna edilen verginin tamamý, 4-6 yýlda elden çýkarýlmasý halinde yüzde 75'i, 7-10 yýlda elden çýkarýlmasý durumunda yüzde 25'i vergi ziyaý cezasý uygulanmaksýzýn gecikme faiziyle birlikte iþverenden tahsil edilecek.

Tebliðde istisna uygulamasýna yönelik ayrýntýlý örneklere yer verildi.

- HASILATI FARKLI ÇIKAN MÜKELLEF ÝZAHINI YAPACAK

Tebliðle, ticari veya serbest meslek faaliyetleri yönünden mükellefiyeti olanlarýn gerçek hasýlatlarýnýn tespitine yönelik vergi güvenlik müessesi oluþturuldu.

Bu kapsamda söz konusu mükelleflerin günlük hasýlat tutarlarý, bir ayda 3'ten, bir takvim yýlýnda ise 12'den az olmamak kaydýyla yapýlacak yoklamalarla tespit edilebilecek. 1 Ocak 2025'ten itibaren yürürlüðe girecek bu düzenleme, kurumlar vergisi mükellefleri hakkýnda da uygulanacak.

Günlük hasýlat tutarlarýnýn tespiti için ilgili ayda, yoklama yapýlan günlerde belirlenen günlük hasýlat tutarlarýnýn toplamý, yoklama yapýlan gün sayýsýna bölünerek "günlük ortalama hasýlat" tutarý belirlenecek. Bu hasýlat, tespit yapýlan ayda çalýþýlan gün sayýsýyla çarpýlarak, söz konusu ayýn hasýlat tutarý oluþacak.

Yoklama yapýlan aylara iliþkin aylýk tutarlarýn toplamý, tespit yapýlan ay sayýsýna bölünerek "aylýk ortalama hasýlat" hesaplanacak. Aylýk ortalama hasýlat da ilgili yýlda faaliyette bulunulan ay sayýsýyla çarpýlarak mükelleflerin ilgili takvim yýlý hasýlat tutarlarý belirlenmiþ olacak.

Yoklamalar sonucu, belirlenen hasýlat tutarlarý mükelleflerin beyan ettikleriyle kýyaslanacak. Aradaki farkýn yüzde 20'den fazla olmasý durumunda mükellefler izaha davet edilecek.

- MÜKELLEFLER RÝSK ANALÝZLERÝYLE BELÝRLENECEK

Yoklama yapýlacak mükellefleri belirlemek için risk analizleri gerçekleþtirilecek. Ortaya çýkacak sonuçlar, sistem kayýtlarý, beyan edilen gelir ile yapýlan harcamalar arasýnda uyumsuzluk bulunmasý gibi kriterler dikkate alýnarak belirlenecek.

Günlük hasýlat tutarýnýn tespitinden hareketle yýllýk hasýlat tutarýnýn belirlenmesinde gerçek duruma yakýn sonuçlarýn elde edilebilmesi için, nezdinde yoklama yapýlacak mükelleflerin, faaliyetinin niteliði, sezonluk çalýþýp çalýþmadýðý, fiilen faaliyette bulunduklarý gün ve ay sayýlarý, hafta sonu ve hafta içi çalýþmalarý, tatil günleri gibi hususlar göz önünde bulundurulacak.

- RESTORAN ÝÞLETMECÝLERÝ, KUAFÖRLER VE DÝÞ HEKÝMLERÝ DE KAPSAMDA

Tebliðde istisna uygulamasýna yönelik ayrýntýlý açýklamalar yer aldý. Bu kapsamda restoran iþletmecileri, kuyumcular, güzellik salonu iþletenler, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi alanýnda hekimlik faaliyetinde bulunanlar, kuaförler, turizm amaçlý su sporlarý faaliyeti gerçekleþtirenler, plaj iþletmecileri, diþ hekimleri, motorlu kara taþýtlarýnýn periyodik bakýmýný yapanlar dahil çeþitli hizmetlerle iþtigal eden mükelleflere yönelik hasýlat tespitlerinin nasýl yapýlacaðýna iliþkin örneklere de yer verildi.

Fenomenlere kolay vergi dönemi

Milyarlarca lira kasada kalacak

Deprem bölgesindeki özel okullar için eðitim desteði tutarý belli oldu

  • Mükellef izleme
  • Maliye düðmesi
  • Risk analizi
  • Mükellef Ýzaha Çaðrý
  • Hasýlat Farký
  • Risk Analizi