Bileþimi yüzde 100 yerli madenlerden oluþuyor! Betona alternatif geliþtirildi
ABONE OL

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eko Titans Takýmý'nýn ürettiði ve karbon salýnýmýný betona göre yüzde 80 daha azalttýðý belirlenen inþaat yapý malzemesi, Havacýlýk, Uzay ve Teknoloji Festivali'ndeki Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarýþmasý'nda birincilik ve "ticarileþtirme potansiyeli ödülü"ne layýk görüldü.

ÇOMÜ Eko Titans Takýmý üyeleri Gürkan Akarken ve Gökçe Kayatepe, Prof. Dr. Uður Cengiz'in danýþmanlýðýnda beton inþaat malzemelerinin çevreye olumsuz etkilerini azaltmak amacýyla volkan kum, sodyum hidroksit, metakaolen ve sodyum silikat ham maddelerini kullanarak ürettikleri yapý malzemesiyle, TEKNOFEST'in Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarýþmasý'na katýldý.

"Çevre dostu" proje, jüri deðerlendirmesi sonucu kategoride hem birinciliði hem de "ticarileþtirme potansiyeli ödülü"nü kazandý.

Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn ana yürütücülüðünde Adana Havalimaný'nda süren, Anadolu Ajansýnýn global iletiþim ortaðý olduðu TEKNOFEST'te sergilenen yapý malzemesi, takýmýn standýnda katýlýmcýlara tanýtýlýyor.

AR-GE çalýþmalarý için sponsor arayan takým, çevre yararý betona alternatif ürünün inþaat sektöründe yaygýn olarak kullanmasýný istiyor.

- "BÝLEÞÝMÝ YÜZDE 100 YERLÝ MADENLERDEN OLUÞUYOR"

Takým kaptaný Gürkan Akarken, AA muhabirine, uzun süredir projenin üzerinde çalýþmalar yürüttüklerini söyledi.

Betonun çevreye ciddi zararlar verdiðini anlatan Akarken, "Yeni nesil, çevre dostu, akýllý malzemeler üzerine çalýþmalar yapýyoruz. Araþtýrmalarýmýzýn sonucunda bu projeye ulaþtýk. Çimentonun çevreye verdiði zararlardan kurtulmak için yeni bir yapý malzemesi üzerine yoðunlaþtýk. Bileþimi yüzde 100 yerli madenlerden oluþuyor. " dedi.

- "ÝNÞAAT SEKTÖRÜNDEKÝ DENEMELERÝMÝZ OLUMLU GÝDÝYOR"

Akarken, ürettikleri yapý malzemesinin çevre olumsuz bir etkisinin olmadýðýna dikkati çekti.

"Geleneksel betona göre yüzde 80 daha az karbon salýnýmý yapýyor." diyen Akarken, þunlarý kaydetti:

"Ayný zamanda normal betonun üçte biri oranýnda enerjiyle üretiliyor. Ýnþaat sektöründeki denemelerimiz olumlu gidiyor. Farklý renkler ve desenlerde farklý mekanlarda uygulamaya hazýrýz. Ticarileþmeye hazýr konuma geldi. Üzerinde çalýþtýðýmýz bu malzemeyi gerçekten bir binaya çevirip o binanýn içinde ýsý yalýtým malzemesi olarak uygulamak ve ticarileþtirerek ülkemize güzel bir iþ çýkarmayý hayal ediyoruz. Aldýðýmýz ödül, doðru yolda bulunduðumuzu tasdiklemiþ oldu."