Binlerce km ötede yanký buldu: Türkiye'nin ''Türkistan'' hamlesi 3 ülkede endiþeye yol açtý
ABONE OL

Türkiye'nin yeni müfredatta tarih eðitiminde "Orta Asya" yerine "Türkistan" kavramýnýn kullanýlacaðýný açýklamasý Asya basýnýn ilgisini çekti.

Türkiye'nin ulusal tarih müfredatýnda "Orta Asya" terimini "Türkistan" ile deðiþtirmeye karar verdiðini yazan Asya basýný Ankara'nýn tarihi ve kültürel baðlarýna vurgu yaparak bölgedeki nüfuzunu güçlendirmeye devam ettiðini kaydetti.

TÜRKÝYE'NÝN "TÜRKÝSTAN" HAMLESÝ 3 ÜLKEDE ENDÝÞELERE YOL AÇABÝLÝR

Türkiye için "Türkistan" terimi, Türkçe konuþan halklarla yeniden bað kurma ve ortak bir tarihi ve kültürel bilinci canlandýrma arzusunu yansýttýðý kaydedilen analiz yazýsýnda, "Türkiye'nin müfredat deðiþikliði, Kazakistan, Özbekistan, Kýrgýzistan ve Azerbaycan'ýn da üye olduðu Türk Devletleri Teþkilatýnýn (TDT) hedefleriyle örtüþüyor. TDT, ortak tarihler, coðrafi çerçeveler ve artýk ortak bir alfabe oluþturmak için ortak giriþimler de dahil olmak üzere ortak eðitim ve kültür politikalarý oluþturma yönünde önemli adýmlar attý. Bu çabalar, Türkiye'nin Türk dünyasýndaki artan yumuþak gücünün ve etkisinin sembolü olarak görülüyor" deðerlendirmesinde bulunuldu.

TÜRKÝYE'NÝN ORTA ASYA'DAKÝ ETKÝSÝ

"Türkistan" kavramýyla Türkiye'nin stratejik bir jeopolitik hamle yaptýðý ifade edilen makalede, "Bu giriþim, Türkiye'nin Orta Asya'daki etkisini geniþletmeyi amaçlayan dýþ politikasýnda bir deðiþimi temsil ediyor. Bu hareketin, özellikle Türkiye'nin Rusya, Ýran ve Çin ile iliþkileri açýsýndan önemli jeopolitik çýkarýmlar yaratmasý bekleniyor. Türkiye'nin "Türkistan" terimini benimsemesi, bölgedeki etkilerini dengeleme çabasý olarak görülebileceði için Moskova, Tahran ve Pekin'de endiþelere yol açabilir. Bazý gözlemciler, Rusya ve Ýran'ýn Türkmenistan'a olan ani ve artan ilgisinin, Türkiye'nin bölgedeki katýlýmýna doðrudan bir yanýt olduðunu öne sürüyor" denildi.

"TÜRKÝYE KÜRESEL SAHNEDE VARLIÐINI GÖSTERMEYE ÇALIÞIYOR"

Türkiye'nin bölgedeki yeni jeopolitik gerçekliði þekillendirme niyetinde olduðu yaza Asya basýný, "Devam eden Rusya-Ukrayna savaþý ve Çin'in kapsamlý ekonomik projeleri arasýnda, Türkiye küresel sahnede varlýðýný göstermeye çalýþýyor. Bu giriþim, Kazakistan ve Özbekistan gibi ülkelerin Rusya'dan giderek uzaklaþtýðý ve Türk dünyasýyla daha yakýn baðlar aradýðý Orta Asya'daki daha geniþ bir eðilimle örtüþüyor. Kendini bölgenin en önde gelen kültürel ve politik ortaðý olarak konumlandýrarak, Türkiye Orta Asya'nýn geleceðini þekillendirmedeki rolünü artýrmaya hazýr" ifadelerini kullandý.