Bir ilimizde daha petrol heyecaný! Numuneler resmen tamamlandý
ABONE OL

Gümüþhane Üniversitesi Doða Bilimleri Fakültesi Jeolojik Mühendisi ve Bölüm Baþkaný Prof. Dr. Nafiz Maden, Rize'nin Çayeli ilçesinin yaklaþýk 7 mil açýklarýnda suyun üzerinde bulunan tabakalardan örnekler alarak, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklýðýna (TPAO) gönderdi. TPAO tarafýndan yapýlan analizlere göre denizin yüzeyine sýzan sývýnýn ham petrol olduðu ortaya çýktý. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Rize açýklarýnda arama yapýlacaðýný duyurmuþtu. 2 gün önce ise Abdulhamid Han sondaj gemisi Karadeniz'de doðalgaz ve petrol aramasý yapmak üzerine Rize'ye doðru yola çýktý. Prof. Dr. Maden ise Çayeli'nde petrol çýkmasý halinde Rize'nin sadece çayla deðil petrol ile de anýlacaðýný belirtti.

"YAKIN ZAMANDA PETROLÜ ÇIKARACAÐIZ"

En yakýn zamanda petrolün çýkarýlacaðýný bildiren Prof. Dr. Nafýz Maden, "Geçmiþte yaptýðýmýz birkaç haberde eleþtirilmiþtik. Bu sýzýntý sadece seçim dönemlerinde çýkýyor diye. Sonra bitiyor. Ancak yapýlan raporlarda Osmanlý döneminde bile bu sýzýntýnýn olduðu çýkmýþ. 1933 yýlýnda yapýlan haberde Çayeli açýklarýnda petrol arama çalýþmalarý yapýlýyor. 1958 yýlýnda Ýngiliz araþtýrma firmalarý bu bölgede araþtýrma yapmýþ. Dolayýsýyla bizde bunla beraber bizde bu Çayeli açýklarýnda petrol olup olmadýðýna yönelik bir araþtýrma yaptýk. Gittik oradan numune aldýk. Bu numuneleri Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklarý Ar-ge biriminde analiz ettirdik. Petrolün varlýðýný kanýtladýk. Doðal bir petrol kaynaðý olduðunu ortaya koyduk. Þu anda geçtiðimiz hafta içerisinde Enerji Bakanýmýzýn petrol aramasý yapýlacaðýný söylemiþti. Biraz da geç kalýnmýþ bir faaliyet olarak görüyorum. Bir an önce yapmak gerekiyor. En yakýn zamanda da sondaj yapýlmasýný bekliyoruz. En yakýn zamanda o petrolü çýkaracaðýz" ifadelerini kullandý.

"RÝZE PETROLÜ ÝLE DE ANILACAK"

Çýkarýlacak petrolün sadece Rize'ye deðil Türkiye'ye katký saðlayacaðýný ifade eden Maden, "Petrol sadece Rize'ye deðil ülkemize de çok þey katacak. Sektörlerin tamamý enerjiye baðýmlý. Bizlerde petrolü çýkardýðýmýzda ve onu rafine edip onu kullandýðýmýz zaman dýþarýya vereceðimiz dövizde azalma olacak. Belki bu bölge Kuveyt olmayacak. Bir Suudi Arabistan gibi olmayacak amam bizim enerji baðýmlýlýðýmýzý azaltma açýsýnda faydalý olacak. Ülkemizde bu sayede dýþarýya döviz vermeyecek. Enerji baðýmlýlýðýmýzý azaltacaðýz. Rize çayla anýlan bir yer. Çayeli kuru fasulyesi ile de anýlýrdý. Artýk bu petrol çýktýktan sonra Rize sadece çayý ile deðil petrolü ile de anýlacaktýr" þeklinde konuþtu.